ptomasz93 23.01.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Cześć, czy może koś zerknąć w wolnej chwili na mój projekt rekuperacji i ocenić czy to co wymyśliłem ma sens? Ponieważ decyzja o instalacji rekuperacji została podjęto po postawieniu po zakończeniu stawiania ścian i dachu, postanowiłem wykorzystać kominy wentylacyjne do wentylacji parteru. Kominy planuję zaślepić od góry i ocieplić. Zostaną zastosowane rury fi 90. Zestawienie kanałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2023 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 Zdecydowanie za mało powietrza do sypialni. I bilansować ma się na zero.Gdzie masz schody, że nie przeszkadzają w prowadzeniu rur?Znasz wymagania prawne co do odległości wyrzutni od okien?Masz pełne piętro, czy poddasze ze skosami?Masz kotłownię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptomasz93 24.01.2023 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Przyjąłem zasadę 25 m3/os, uważasz że jest to za mało? Do sypialni 1 osobowych - 25 m3 do sypialni 2 osobowej - 50 m3. Rury na parter prowadzone są w kominach wentylacyjnych. Na piętrze nad sufitem podwieszanym. Nie wiedziałem o tych wymaganiach. Dach jest dwuspadowy, więc będę musiał się temu przyjrzeć. Od wschodu planuję czerpnie od zachodu wyrzutnię. Poddasze jest z skosami ścianka kolankowa na 1.25 skos dachu 45 stopni, Czy należy to jakoś uwzględnić? kotłownia ma oddzielny komin wentylacyjny na dach, wiatrołapu nie planuję wentylować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.01.2023 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Przyjąłem zasadę 25 m3/os, uważasz że jest to za mało? A masz wpisane w sypialniach 2os. 25m3/h. Ale to i dla jednej osoby za mało. Klik w sygnaturkę. Rury na parter prowadzone są w kominach wentylacyjnych. W poziomie? Poddasze jest z skosami ścianka kolankowa na 1.25 skos dachu 45 stopni, Czy należy to jakoś uwzględnić? Trzeba uwzględnić minimum 20cm termoizolacji rur od świata zewnętrznego. kotłownia ma oddzielny komin wentylacyjny na dach, wiatrołapu nie planuję wentylować. W każdym pomieszczeniu, przez które nie przepływa powietrze nawiewane w innym pomieszczeniu do pomieszczenia z wywiewem, powinien być nawiew albo wywiew. Skoro masz kotłownię (a w niej musi być WG) to w wiatrołapie powinien być wywiew. Przecież tam zostawiasz mokre i brudne rzeczy. Chcesz pleśń i grzyba hodować w smrodzie? W kuchni trzeba spory wywiew. Mylące jest to, że w rzutach na obydwu kondygnacjach umieściłeś ten sam rozkład rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptomasz93 24.01.2023 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2023 Dzięki za świetne uwagi. Z wiatrołapem nie przemyślałem . Jednak mam jeszcze 1 wolny kanał kominowy więc akurat zostanie wykorzystany. Jeżeli chodzi o prowadzenie rur to głównie pójdą w kominach. Jedną która idzie po ściance kolankowej i skosie zabuduje karton gipsem, na parterze planuję podkuć gary na długości 70 cm żeby odsunąć anemostat od ściany. Rura która idzie wzdłuż ścianki działowej będzie musiała być zredukowana na kanał płaski. W kuchni planuję dać anemostat naścienny lub sufit podwieszany, jeszcze nie zdecydowałem. w łazience i holu anemostat naścienny. Jeżeli chodzi o bilans to mam 7 rur wyciągowych i 8 nawiewnych fi 90, którymi można pchnąć zgodnie z wykresami 40 m3/h więc myślę że powinno wystarczyć. rzuty z rurami dla danej kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 25.01.2023 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Cała instalacja na rurach fi 90 to blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptomasz93 25.01.2023 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Rozwiniesz wypowiedź? Dlaczego instalacja na rurach fi-90 to błąd? Albo podeślesz jakiś link żebym mógł zrozumieć twoją opinię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 25.01.2023 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 powiedzmy od 30tej minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptomasz93 26.01.2023 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Ok, super, dziękuję za link. Jednak zostając przy założeniach prowadzenia kanałów wentylacyjnych w pionach wentylacyjnych, muszę pozostać przy fi90, dwóch fi75 nie zmieszczę. Zwróciłeś moją uwagę na konieczność minimalizacji oporów - konieczność jak najmniejszych załamań. Wiem że będę musiał montować przepustnice regulacyjne w celu regulacji przepływów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts