Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja salonu - naświetlenie

Stachuuu

Recommended Posts

Cześć, zacząłem powoli planować wykończenie swojego przyszłego mieszkania i naszła mnie pewna rozterka. Mam mieszkanie narożne, skierowane na północ - tak jak na załączonym obrazku. Wykończenie salonu (bo o niego głównie mi się rozchodzi) planuje zrobić w klimacie nowoczesnym, w stosunkowo ciemnej kolorystyce. Czy przy takiej ekspozycji okien - jedne na zachód, te kuchenne, drugie na wschód - balkon, nie będzie zbyt ciemno? Nadmienię tylko, że obydwa okna są większe niż przeciętne (osadzone na wysokości 55cm). Co do samej kolorystki - meble będę szukał w kolorze ciemnego orzecha (coś w stylu frontów kuchennych Sinarp z Ikei ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), ściany na pewno w odcieniu szarości (tutaj akurat nie wiem na jak ciemny kolor będę mógł sobie pozwolić), podłoga jasne drewno, sufit biały. A i kanapa, krzesła itp. postawię na zieleń (butelkowa) - wyjątkowo lubię te barwę. Swoją drogą, co myślicie o takiej "ziemistej" kompozycji kolorystycznej w salonie (brąz-zieleń-szarość)?

Przechwytywanie.jpg

Zasadniczo to żadnej czerni nie mam zamiaru stosować, może jedynie jakieś drobne detale (nóżki krzeseł czy coś w ten deseń). Z racji na to, że salon mam połączony z kuchnią (a w kuchni planuję szafki ze wspomnianymi frontami Sinarp na dół oraz biały połysk (voxtrop) na górę), to chcę utrzymać maksymalnie zbliżoną kolorystykę mebli w salonie - tj. ciemny orzech - NIE czerń. Kwestia tego, jak dobrać głębie szarości ścian, żeby przy takiej ekspozycji salonu na słońce zachować przyzwoitą jasność, możliwie nieprzytłaczającą.

Nie wiadomo co myśleć, bo nie wiemy o czym myślisz i niekoniecznie to o czym myślisz musi wyglądać to jak to o czym ja myślę czytając Twój opis :p

Generalnie kolory typu szarość i biel są uniwersalne i przyszłościowe, ale nie wiem o jakiej szarości myślisz..

Połączenie szarości, szkła, drewna i akcentów czarnych i białych sufitów + butelkowej zieleni np. krzeseł jest ok - tak zupełnie ogólnie pisząc.

Lepiej jeżeli nie masz żadnego projektu, to coś zamieść z internernetu co odpowiada Twojemu opisowi.. bo ludzie różnie interpretują różne terminy i dla jednego będzie nowoczesne, a drugi stwierdzi że owszem nowoczesne to to było ale 20 lat temu.

EDIT: ciemne drewno i cały odbiór lepiej sprawdza się na większych przestrzeniach inaczej może przytłaczać. Masz może zdjęcie realizacji kuchni na której się wzorujesz?

Edytowane przez Dzeus86

• 2 weeks później...