Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładź gipsowa - problemy

Recommended Posts

Zrobiłem ściany gk, łączenia uniflotem z flizelina. postanowiłem 2 razy przejechać to gotowa masa Megaron Super finish - w calosci. Płyty gk dość długo leżały w garażu i przed gładzią zagruntowalem je. 50 proc woda + 50 proc grunt. Po wyschnięciu są dziury-pekniecia.

Czym to jest spowodowane? Zła masa, niepotrzebny podkład ?

Szanowny Panie,

Przyczyny powstawania pęknięć mogą być różnorodne. Przydatne będą dodatkowe informacje/zamieszczenie zdjęć na forum, aby ocenić źródło problemu i zaproponować działania naprawcze. Czy płyty zostały zamontowane na konstrukcji, czy też przyklejone bezpośrednio do ścian? Czy dziury i pęknięcia pojawiają się wyłącznie na styku płyt?

• 3 months później...

Wyrównuję niektóre obszary okna otynkowanego cementem tynkiem gipsowym, ale nie jest to schnięcie twarde jak skała, jak miało to miejsce w przeszłości. Położyłem około 2mm-3mm grubości. Wysycha, jest miękki i pudrowy i bardzo łatwo „wbić w niego paznokieć”. Suszy się około 15 godzin i zmienia kolor z beżowego na jasny kremowy 10.0.0.0.1 192.168.1.254 .

Jedyne, co tym razem zrobiłem inaczej, to utrzymywałem mieszaninę przy życiu znacznie dłużej niż zwykle, stale dolewając więcej wody, gdy wysychała w pojemniku. Nie jestem pewien, czy miałoby to jakikolwiek wpływ na to, jak się leczy? A może po prostu muszę dać mu więcej czasu na utwardzenie, mimo że zmienia kolor? TIA.

Edytowane przez pikardenz

.......Jedyne, co tym razem zrobiłem inaczej, to utrzymywałem mieszaninę przy życiu znacznie dłużej niż zwykle, stale dolewając więcej wody, gdy wysychała w pojemniku. Nie jestem pewien, czy miałoby to jakikolwiek wpływ na to, jak się leczy? A może po prostu muszę dać mu więcej czasu na utwardzenie, mimo że zmienia kolor? TIA.

Zaprawa wiązała twardniejąc a Ty zamiast rozrabiać ją mniejszymi partiami tak abyś mógł ją zużyć to dolewałeś wody utrzymując ją niby w kondycji ;):D:D:D:D i jeszcze się dziwisz że nie jest twardy.