kulfi82 25.01.2023 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Dzień dobry, mam problem z niedogrzewaniem wody w zasobniku BIAWAR 150l (z wężownicą) przez kocioł Vaillant ecoTEC pro VC 126. Temperatura CWU ustawiona na 45°C, gdy próbuje nalać wody do wanny 180l po przekroczeniu 1/3 zaczyna lecieć chłodna woda.. po przekroczeniu połowy jest już niemal zimna. Co może być przyczyną tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.01.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Zawsze tak było czy problem pojawił się po jakimś czasie? Jeśli problem występuje od początku to należy spróbować ustawić temperaturę powyżej 55 - 60*C i mieszać z zimną w kranie. Kocioł ma tylko 12kW więc po wyczerpaniu połowy zasobnika nie jest w stanie przepływowo podgrzać takiej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 25.01.2023 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Zawsze tak było czy problem pojawił się po jakimś czasie? ciężko to określić, bo korzystaliśmy z wanny okazjonalnie na rzecz prysznica. Wydaje mi się jednak, że ta sytuacja była od początku. Zastanawia mnie tylko ta mała ilość gorącej wody.. bo już po 50-60l zaczyna lecieć zimna. To nawet nie jest połowa zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.01.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) To nie jest tak że w zasobniku jest magazynowane 150 l wody o temperaturze 45*C ale w zależności od budowy i wysokości instalacji czujnika w wyższych warstwach woda może mieć 50*C a niżej 35 - 40*CPo wyczerpaniu ok1/4 - 1/3 zasobnika gdy temperatura wody spadnie i nadal z niej korzystamy owe 12kW które jest dostępne na kotle nie grzeje tylko pozostałej wody w zasobniku ale i nową zimną napływającą do zasobnka która schładza go szybciej anizeli kocioł jest w stanie nagrzaćDlatego lepsze efekty daje nastawa 55 - 60*C i oszczędne korzystanie z wody poprzez mieszanie jej w kranie tak aby 40*C w wannie nie oznaczało całego zasobnika o temperaturze 45*C ale jego połowę o temperaturze 60*C z czego druga połowa jest zimna. Cwu powinno mieć priorytet, dlatego proszę o podanie typu regulatora i nastaw na nim odnoszących się do Ładowania zasobnika np. ( równoległe ) Jaki kocioł wreszcie posiadasz bo w stopce: Paterówka 100m / Z334 / Vaillant recoVAIR VAR 360/4 + ecoTEC pro VC 146/5-3 + VRC700 Edytowane 25 Stycznia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 26.01.2023 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Dzięki Mareks77 za jasne wyjaśnienie rozłożenia temp. w zasobniku. Cały czas wydawało mi się, że kocioł grzeje więcej tej ciepłej wody niż marne 1/3. U mnie czujnik temp. wchodzi otworem od góry w głąb zasobnika na jakieś 80cm. Ładowanie równoległe jest włączone, faktycznie zrobiłem błąd w pytaniu mam kocioł ze stopki Vaillant ecoTec Pro 146/5-3 sterowany regulatorem ściennym VRC700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.01.2023 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Ładowanie równoległe wyłącz. CWU ma mieć priorytet więc ogrzewanie wyłączy się na czas ładowania zasobnika lub korzystania z wody tak aby cała moc była dostępna tylko dla tej funkcji. Tak jak mówiłem ustaw wyższą temperaturę. Nie musi to być 60*C ale wypraktykowana minimalna która zapewni komfort korzystania. Cała wanna 180l nigdy nie jest potrzebna, wsad w postaci kąpiącego także ma się zmieścić. Mieszać wodę na kranie tak aby była idealna do korzystania a więc 36 - 40*C. Oduczyć się lania gorącej aby później wlewać zimną próbując ręką czy jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 26.01.2023 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Ok, będę to testował z pewnością podniosę o minimum te 5° temperaturę CWU. Czy priorytet ciepłej wody to ustawienie fabryczne kotła/regulatora czy powinno się to gdzieś ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.01.2023 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2023 Priorytet jest fabryczny ale ładowanie równoległe to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts