Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC - czy to problem

Rivelv

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, dzięki.

Agb dobrze mówi wczoraj w nocy przeczytałem manual ;) do tego również ma racje o cyklach odszraniania dokładnie co 31-32 min się odpalają tylko defrost trwa dłużej bo niska temp powrotu ale to wiedziałem już wcześniej - logika. Kolega Kaizen wrzuca wszystko do wzorów i stosuje matematykę ale zapomina o tym ze izolacja stropu daje szczelność w budynku wiec jego wyliczenia na 10,5 to można między bajki włożyć (bez obrazy oczywiście) jak jest przeciąg lodowatym powietrzem, wczoraj zwróciłem na to uwagę, ze dość mocno „wieje” w środku. Pozatykalem kominki wentylacyjne trochę poszło w dol z przeciągiem. Wilgoci w środku nie ma, czuć suchsze powietrze, powierzchnia grzania 180m2 całość powierzchni 211m2. Zakręcę polowe obiegów żeby pompa miała lżej zostawię tylko zewnętrzne i ustawie temp na 22 stopnie. Wyłączyć nie mogę bo jak spadnie poniżej 0 to pompa może nie wstać po przerwie. Generalnie producent zaleca montaz powyżej 10 stopni o ile się nie mylę.

COPy uwzględniają defrosty (jak również energię pobraną przez pompy obiegowe i elektronikę).

Jak weźmiemy taką przykładową pompę

attachment.php?attachmentid=379155

to, jak widać, przy A2W25 (tak, czytałem, że tyle przedmiotowa PC na zasilaniu nie jest w stanie osiągnąć po otwarciu wszystkich pętli - więc COP będzie wyższy, ale tabela niżej nie schodzi) chodzą na maksymalnych obrotach ma 14,11kW mocy i COP 3,37 a na nominalnych obrotach 11kW@COP=3,9. Więc jak to szanująca się PC to przyjęcie COP 3,5 w takich warunkach jest jak najbardziej realne (a nawet realno/pesymistyczne).

Wyłącz ogrzewanie na 2 tygodnie i otwórz okna w domu. Potem nie zamykając okien włącz PC i pokaż te 50C. Może wtedy zrozumiesz. Pokaż wszystkim niedowiarkom jak twoja pompa z 17C na powrocie robi 50C na wyjściu.

Kolega Marcin dalej nie rozumie, ze przy -16 i wychłodzonym domu (wspomniane dwa tygodnie) to jego/moja/czy kogokolwiek innego pompa może mieć problem z rozruchem przy pierwszym starcie od montażu. Nawet producent podaje zalecana temp montażu na plusie (chyba 10 ale było dużo informacji i nie pamietam)

COPy uwzględniają defrosty (jak również energię pobraną przez pompy obiegowe i elektronikę).

Jak weźmiemy taką przykładową pompę

attachment.php?attachmentid=379155

to, jak widać, przy A2W25 (tak, czytałem, że tyle przedmiotowa PC na zasilaniu nie jest w stanie osiągnąć po otwarciu wszystkich pętli - więc COP będzie wyższy, ale tabela niżej nie schodzi) chodzą na maksymalnych obrotach ma 14,11kW mocy i COP 3,37 a na nominalnych obrotach 11kW@COP=3,9. Więc jak to szanująca się PC to przyjęcie COP 3,5 w takich warunkach jest jak najbardziej realne (a nawet realno/pesymistyczne).

Ale autor nie ma PC Mitshubishi. Nie wiem jak algorytm w tych pompach wygląda. Tu przy A2W25 będzie miał defrosty długie i energochłonne. W skrajnym wypadku COP wyniesie połowę tego.

Wbrew pozorom COP w normalnych warunkach (dom zamieszkały, regularnie ogrzewany) będzie wyższy przy wyższej temperaturze zasilania. Dzieje się tak dlatego, że PC wtedy znacznie efektywniej przeprowadza defrost. Spadek COP z powodu temp zasilania wyższej o kilka stopni nie będzie tak duży.

• Like 1

Rivelv a jakie jest ozc budynku?

Podałeś metraż, który będzie ogrzewany (ok. 200m2) ale ważne są jeszcze inne dane więc jeśli znasz zapotrzebowanie na ciepło swojego domu to podaj.

W tej chwili ciężko jest wyrokować czy coś zostało źle wykonane w instalacji CO czy też coś jest nie tak z PC czy też wszystko jest ok a brak możliwości dojścia do wyższej temp zasilania wynika po prostu z braku ocieplenia strychu.

Tak naprawdę to wszystko się wyjaśni niebawem, gdy autor dociepli strych.

Na pewno będzie lepiej :)

Ja mimo wszystko obstaję za tym co wcześniej napisałem ale oczywiście ręki sobie bym za tą teorię uciąć nie dał. A to dlatego, że nie mam praktyki odnośnie tego typu nietypowych sytuacji, nie znamy nawet wszystkich danych (ozc, konstrukcji budynku).

Natomiast myślę, że w takiej nietypowej sytuacji podane przez kol Kaizena dane tabelaryczne mogą się nie sprawdzić. Z jednej strony faktycznie mamy COP podany dla w/w parametrów AW czarno na białym, z drugiej strony z pewnością istotne są straty występujące wewnątrz budynku. Jeśli są one bardzo duże to mamy właśnie taką niestandardową sytuację, gdzie nie może dojść do zrównoważenia temperatur. PC/CO/OZC to są naczynia połączone. Do tego ważna jest skuteczność odprowadzania ciepła, a ta w przypadku posadzki jest wysoka.

To ciekawy temat, bo jak sąsiad zapytał swojego instalatora, dlaczego pomiędzy tym co pokazuje wyświetlacz PC a podlicznik jest 17% niedokładności, to ten odpowiedział, że PC liczy tylko pobraną energię na produkcję ciepła/chłodzenia bez popy obiegowej. Tutaj też widziałem posty z podobnym problemem.

• Like 1

To ciekawy temat, bo jak sąsiad zapytał swojego instalatora, dlaczego pomiędzy tym co pokazuje wyświetlacz PC a podlicznik jest 17% niedokładności, to ten odpowiedział, że PC liczy tylko pobraną energię na produkcję ciepła/chłodzenia bez popy obiegowej. Tutaj też widziałem posty z podobnym problemem.

I co to ma wspólnego z tabelą COP wg PN-EN 14511? Wyświetlacz może pokazywać dowolne marketingowe ściemy.

I co to ma wspólnego z tabelą COP wg PN-EN 14511? Wyświetlacz może pokazywać dowolne marketingowe ściemy.

A ta norma oznacza z automatu, że przy wyliczeniu COPu było brane pod uwagę zużycie energii przez pompkę obiegową ? Ciekawe jak to w monoblokach robią, skoro są liczone w/g tej normy a obiegówek nie mają.

Monoblok - https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/product/aquarea-h-generation-high-performance-mono-bloc-single-phase-heating-and-cooling-mdc-1/

Split - https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/model/kit-adc07je5c-wh-adc0309j3e5c-wh-ud07je5/

Edytowane przez Pytajnick
  • Like 1

A ta norma oznacza z automatu, że przy wyliczeniu COPu było brane pod uwagę zużycie energii przez pompkę obiegową ?

Częściowo. Oczywiście w parametrach nie można podać zużycia całego prądu przez pompę obiegową, bo w znacznej części zależy ono od budowy systemu grzewczego a nie od samej pompy ciepła. Ale PN-EN 14511 uwzględnia tę część energii elektrycznej pompy obiegowej która wynika z oporów hydraulicznych skraplacza.

https://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2012/07/IR_2012_07_COP_dla-pomp_ciepla.pdf

monoblokach robią, skoro są liczone w/g tej normy a obiegówek nie mają.

To do czego służy to ustawienie (obrazek z instrukcji pompy, do której podałeś linka)?

attachment.php?attachmentid=463468

PC PW bez pompy obiegowej nie produkują ciepła - więc COP nieokreślony (jak kto woli zero albo nieskończoność).

Edytowane przez Kaizen

Częściowo. Oczywiście w parametrach nie można podać zużycia całego prądu przez pompę obiegową, bo w znacznej części zależy ono od budowy systemu grzewczego a nie od samej pompy ciepła. Ale PN-EN 14511 uwzględnia tę część energii elektrycznej pompy obiegowej która wynika z oporów hydraulicznych skraplacza.

https://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2012/07/IR_2012_07_COP_dla-pomp_ciepla.pdf

To do czego służy to ustawienie (obrazek z instrukcji pompy, do której podałeś linka)?

attachment.php?attachmentid=463468

PC PW bez pompy obiegowej nie produkują ciepła - więc COP nieokreślony (jak kto woli zero albo nieskończoność).

Zadałem pytanie, bo myślałem, że masz jakieś źródło, w którym jednoznacznie jest opisane, że ta norma oznacza iż badania robione są w jednoznaczny sposób i nie bardzo rozumiem, o co Ty mnie pytasz.

Tak czy siak, ciekawostka - " podawanie COP bez uwzględnienia

energii elektrycznej zużywanej przez

pompę obiegową c.o.

W praktyce można spotkać się z podawa-

niem przez producentów pomp ciepła COP

wg normy PN-EN 14511, ale bez uwzględnie-

nia części energii elektrycznej związanej

z pompą obiegową c.o (norma PN-EN 14511

uwzględnia część energii elektrycznej pom-

py obiegowej związaną z oporami hydrau-

licznymi skraplacza). Prowadzi to do poka-

zania wysokiej wartości COP pompy ciepła

(nawet o wartość ponad 10%) "

Z czego wynika, że norma jest ale znaczenie ma kto "liczy głosy"

Edytowane przez Pytajnick
  • Like 1

Z czego wynika, że norma jest ale znaczenie ma kto "liczy głosy"

Cytujesz sekcję "Wartość COP podawana w nierzetelny sposób" na której początku stoi:

Niestety zdarza się, że w danych technicznych, szczególnie w ogólnych prospektach pomp ciepła podawane są wartości COP odbiegające od wymaganych aktualną normą PN-EN 14511.

Norma wymaga uwzględnienia zużycia prądu przez pompę obiegową w części dotyczącej pokonywania oporów wymiennika _._