tomot79 27.01.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Witam, zgodnie z projektem izolacja pozioma przed ubożeniem 1 warstwy bloczków to papa. Pytania:1. Czy gruntować pasy pod papę, jakie najlepsze preparaty gruntujące, 1 czy 2 krotnie gruntować?2. Czy w kolejnym etapie kłaść papę termozgrzewalną, ile warstw 1 czy 2. Czy przed papa profilaktycznie nałożyć jakąś masę KMB.3. Czy robić czy nie izolację pomiędzy płytą a słupem ze starterami. Jaki preparat użyć, wiem że papa i folia nie nadaje się bo raz że nie będzie to szczelne przy starterach a dwa, tutaj niby ma być ciągłość pomiędzy betonem słupa a płytą a izolacja to rozdzieli. Jaki z nazwy preparat użyć.4. Na bokach płyty wychodzi mi po ok. 15 cm folii spod płyty. Co z nią zrobić, wyciąć czy pozostawić pomiędzy bloczkiem a styrodurem który jest izolacją pionowa płyty i wychodzi na 10 cm ponad płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 28.01.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Witam, zgodnie z projektem izolacja pozioma przed ubożeniem 1 warstwy bloczków to papa. Pytania: 1. Czy gruntować pasy pod papę, jakie najlepsze preparaty gruntujące, 1 czy 2 krotnie gruntować? Bardzo często papa w tym miejscu jest układana na luźno, bez związania z podłożem, wtedy gruntowanie nie ma znaczenia. Jeśli będziesz zgrzewał to pod papę powinieneś dać grunt - rozpuszczalnikowy lub na bazie wody - według wytycznych producenta owej papy. 2. Czy w kolejnym etapie kłaść papę termozgrzewalną, ile warstw 1 czy 2. Czy przed papa profilaktycznie nałożyć jakąś masę KMB. Wystarczy 1 warstwa. Co do masy KMB to ja bym ją zastosował po całości - całkowicie zamiast papy 3. Czy robić czy nie izolację pomiędzy płytą a słupem ze starterami. Jaki preparat użyć, wiem że papa i folia nie nadaje się bo raz że nie będzie to szczelne przy starterach a dwa, tutaj niby ma być ciągłość pomiędzy betonem słupa a płytą a izolacja to rozdzieli. Jaki z nazwy preparat użyć. Izolacja aby była skuteczna musi być ciągła. Skoro robisz izolację pod ścianami to również pod słupami należy ją wykonać. Masz rację - papą jest to nie wykonalne. Użyj izolacji mineralnej, najtaniej wyjdzie szlam tzw "sztywny". https://hydroizolacje.shop/pl/p/PCI-Barraseal-Mineralna-zaprawa-uszczelniajaca-do-fundamentow%2C-zbiornikow-wody-pitnej-oraz-oczyszczalni-sciekow/78 Przy starterach zrobisz to pędzlem na 2 lub 3 razy aby uzyskać odpowiednią grubość. Dzięki temu że jest mineralny to gwarantuje przyczepność do niego kolejnych warstw, czyli zajedziesz na niego papą czy masą KMB aby zachować wspomnianą ciągłość. Równie dobrze możesz zastosować tą izolację na całości, jako jedyną izolację poziomą pod ściany - zamiast papy. Wygodniej, szybciej i pewnie taniej 4. Na bokach płyty wychodzi mi po ok. 15 cm folii spod płyty. Co z nią zrobić, wyciąć czy pozostawić pomiędzy bloczkiem a styrodurem który jest izolacją pionowa płyty i wychodzi na 10 cm ponad płytę. Wrzuć jakieś foto jak możesz, bo nie wiem czy dobrze rozumiem Edytowane 28 Stycznia 2023 przez hyd!op Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts