MarekPej 01.02.2023 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Witam wszystkich, mam prośbę o rady/sugestie gdzie szukać przyczyny pojawiającej się wilgoci na styku ściany szczytowej i ściany kolankowej (zdjęcie w załączniku). Dom jest ocieplony styropianem 20cm, poddasze też jest ocieplone pianką PUR. Posadzki i tynki były już kładzione kilka miesięcy temu i zostały względnie wygrzane. Plama pojawiła się kiedy ustawiłem temperaturę wody w podłogówce na 35st (chciałem jeszcze raz przegrzać dom przed płytkami). Czy ktoś ma pomysł gdzie szukać? Może podać więcej informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Prawdopodobnie para skraplająca się na membranie spływa. Sprawdź tylko dokładnie, którędy. Może gdzieś kapać z profili - a może wsiąkać już gdzieś wyżej w ścianą i wychodzić jak napotkała warstwę zaprawy. To drugie bardzo prawdopodobne jak masz dziurawą ceramikę gdzie w środku woda może spływać swobodnie i zbierać się na warstwie zaprawy - ale na fotce wygląda, jakby jednak spływała po ścianie szczytowej. Zacznij od uzupełnienia piany w zakamarkach (co może być trudne) i jak najszybciej zamontuj paroizolację. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132738-Poddasze-skropliny-piana-czy-we%C5%82na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2023 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Ta piana wygląda jakby chciała ściekać na podłogę.Swoją drogą jest jakaś wentylacja między pianą a deskowaniem, czy prosto na dech (folię)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts