KowalM 01.02.2023 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) Dom to parterówka z poddaszem nieużytkowym - strych. Do tematu rekuperacji podchodzę dość sceptycznie. Zasięgnąłem nieco opinii ludzi, którzy mają i się mocno waham, a muszę podjąć decyzję już na starcie, bo od wyboru zależy to jakie okna będą, czy komin, czy nie itp. 1. Koszt instalacji sporo większy, zakładając, że grawitacyjną można zrobić w pustaku i rurę przez strych.2. Koszty eksploatacji - bez PV WM chodzi przecież na prąd - drożejący z limitami do 2000 kwh. Do tego filtry i serwis. Jedni mówią, że raz czy 2 w roku wymieniają filtr inni, że co miesiąc i płacą za sztukę po 100 zł, żeby mieć dobre. Trzeba je też odkurzać.3. Odzysk ciepła - jedni mówią, że odzyskuje inni, że niewiele i że nawiewa zimne powietrze mimo wymiennika ciepła.4. Rekuperator kiedyś padnie i trzeba będzie nowy. Z kolei za:1. Grawitacyjna często nie działa jak powinna2. Nie ma wilgoci w domu. Lepsze, czystsze powietrze. Instalatorzy zachwalają, budowlańcy są sceptyczni, a klienci chwalą, ale dostrzegają wady jak koszt eksploatacji + nawiewanie jednak zimnego powietrza. W końcu WM jest o wiele wydajniejsza i wymienia sporo więcej powietrza niż WG. Mało kto z klientów mówi o realnie zauważalnej oszczędności energii. Niektórzy mówią, że słychać jak rekuperator chodzi. Podobno rekuperacje za jakiś czas mają być obowiązkowe i na każdy dom trzeba będzie robić audyt. Edytowane 28 Marca 2023 przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.02.2023 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Mam i zachwalam-Rekuperator Brink-filtry w kasecie koszt 3zł/mc Kupiłem na m2 i spełniają swoją rolę.-działa 12 lat (3 awarię) łożyska wymiana samodzielna 67złUszkodzona płytka wentylatora wywiewnego 700zł-komfort że świeżego i czystego powietrza nie do ocenienia zarówno w dzień jak i nocą podczas snu(filtr węglowy anty smogowy)-odzysk ciepła znaczny-zużycie energii elektrycznej jest ile licznik przy nim nie chce zgadywać jak sprawdzę to podam.-praca cicha, nie słychać w domu(wyjątek praca z wydajnością max słychać w łazienkach i kotłowni/pralni szum wyciąganego powietrza przez anemostaty.-latem super dzięki gwc i sterowaniu skąd pobierane jest powietrze) temperatura dużo niższa. Współpracuje z klimatyzacją.Kupiłem rekuperator, resztę zrobiłem sam gdybym miał wybór zrobiłbym ponownie.Jak będziesz miał pytania odpowiem:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2023 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520https://forum.muratordom.pl/entry.php?132531https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 01.02.2023 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Śmiało bierz grawitacyjną, zima tylko nie zapominaj otwierać okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2023 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Śmiało bierz grawitacyjną, zima tylko nie zapominaj otwierać okien. Bez przesady. Mylisz otwieranie okien z normalną grawitacyjną wentylacją z naturalnymi nieszczelnościami okien i drzwi. "Miliony" ludzi nie ma WM tylko WG i żyją. WM ma swoje zalety i wady podobnie jak WG. Każdy wybiera co chce. Jeżeli dom nie jest jeszcze wybudowany to zyski z braku budowy kominów do WG mogą pokryć koszty budowy WM. Zaletą często przytaczaną jest obniżenie kosztów ogrzewania - "nawet o 50%" (info z reklamy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2023 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Oszczędności z odzysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2023 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Oszczędności z odzysku [ATTACH=CONFIG]463589[/ATTACH] Co wynika z tych informacji - z tych podanych liczb 55 i 58 i z temperatur i z pozostałych pomieszczeń? Np. Powietrze z domu "55 21.0oC Powietrze do domu "58 20.5oC Edytowane 2 Lutego 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2023 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Co wynika z tych informacji - z tych podanych liczb 55 i 58 i z temperatur i z pozostałych pomieszczeń? Np. Powietrze z domu "55 21.0oC Powietrze do domu "58 20.5oC To rekuperator:wiggle:powietrze do garażu to wydmuch rekuperatora, powietrze na zewnątrz/przed gwc to wlot powietrza z zewnątrz do rekuperacji. Powietrze z domu to wyciąg zużytego, powietrze do domu to powietrze z zewnątrz podgrzane przez powietrze wydmuchiwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2023 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 To rekuperator:wiggle:powietrze do garażu to wydmuch rekuperatora, powietrze na zewnątrz/przed gwc to wlot powietrza z zewnątrz do rekuperacji. Powietrze z domu to wyciąg zużytego, powietrze do domu to powietrze z zewnątrz podgrzane przez powietrze wydmuchiwane. Tyle to się domyślam. Powietrze wyciągane ma +21.0oC a wprowadzane ma +20.5oC czyli jest chłodniejsze. Jakie są te wartości dla temperatur zewnętrznych np. +30.0oC i -10oC ? też jest różnica 0.5oC czy jest większa? Przykładowe 55 i 58 to numery pomieszczeń czy np. m3? Do garażu +16.0oC a z garażu +10.0oC ? Dopływa cieplejsze (skąd?) a wyciągane jest chłodniejsze? Pomieszczenie A - +9.5oC i +18.0oC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 To nr wejść systemu IQ jak w stopce:p Przyznam się, że nie rejestruje tych wielkości, odczytuje je i wyświetlam na manipulatorze czy tel.Układ kontroli automatycznie steruje by np przełączać poborem powietrza latem z zimniejszej czerpni zimą z cieplejszej. Obecnie w domu mam remont i jest jak widać 21*C W sam raz do prac...ogólnie jest 21,5-22.Rekuperator pracuje z nadciśnieniem aby niektóre pomieszczenia-sypialnie nie kurzyły się z prac w pomieszczeniach w których jest ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.02.2023 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 To może bardziej przejrzyste liczby. Wentylacja sterowana po CO2.W domu 3 osoby. Rocznie:Energia odzysku grzanie: 4723.78 kWhZatem żeby wentylować taka ilość powietrza ale.bez odzysku, musiałbym dołożyć 1000kWh do ogrzewania gruntowa pompa ciepła. Ale to tylko ekonomiczny aspekt. Zdrowotny to, taki że filtry wyłapuja 95% syfu z powietrza. Co w dłuższej perspektywie przekłada się nie tylko na te niewymierne korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Wyjścia też są, i też mają swoje nr bo to Integra 128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Energia odzysku grzanie: 4723.78 kWh Zatem żeby wentylować taka ilość powietrza ale.bez odzysku, musiałbym dołożyć 1000kWh do ogrzewania gruntowa pompa ciepła. Nie zapomniałeś o energii do nawilżacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.02.2023 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Nie zapomniałeś o energii do nawilżacza? To odzysk entalpii, więc niejako też już zawiera się w tym odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.02.2023 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) To nr wejść systemu IQ jak w stopce:p Przyznam się, że nie rejestruje tych wielkości, odczytuje je i wyświetlam na manipulatorze czy tel.Układ kontroli automatycznie steruje by np przełączać poborem powietrza latem z zimniejszej czerpni zimą z cieplejszej. Obecnie w domu mam remont i jest jak widać 21*C W sam raz do prac...ogólnie jest 21,5-22. Rekuperator pracuje z nadciśnieniem aby niektóre pomieszczenia-sypialnie nie kurzyły się z prac w pomieszczeniach w których jest ekipa. Szukam tych oszczędności na ogrzewaniu z tytułu posiadania WM. W stopce masz PC klimatyzacja (chłodzenie i grzanie?), kominek z PW i do tego kocioł gazowy Junkers. Czy to może sugerować że musisz doprowadzać dużo ciepła lub chłodu latem mimo posiadania WM ? Pytam bo podobne wątpliwości co autor tematu KowalM ma ktoś inny - czy w nowym domu ma zakładać WM mając już wykonaną WG czyli komplet kominów. Koszt WM to ok. 25-30 tys. zł czyli dosyć drogo. Najbardziej interesujące są "zyski" z tytułu ogrzewania a później koszty eksploatacji (prąd, przeglądy, filtry).. Edytowane 2 Lutego 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.02.2023 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Jeśli zastanawiasz się czy się zwróci? Nie, nigdy się nie zwróci. Koszty eksploatacji? Jeśli chodzi o normalne użytkowanie. U mnie średnio 13kWh miesięcznie. Filtry raz na rok G4/M5/F9 320zl. Ale czy zwraca się zmywarka? Pralka? Samochód? W moim przypadku wentylacja kosztowała nawet sporo więcej niż 30k - mimo, że robiłem samemu. To jednak biorąc pod uwagę fakt, że spędzamy w domu większość swojego życia, czyste powietrze ma ogromne znaczenie. Do tego odpowiedni poziom CO2 bez konieczności otwierania okien, przeciągów. Człowiek o wiele lepiej wypoczywa i żyje w takim domu. Wentylacja grawitacyjna nie zapewnia wymiany jak mechaniczna, dlatego zyski w złotówkach nie są wymierne, ale komfort życia ogromny. Mieszkałem w mieszkaniu z grawitacyjna, a także z mechaniczną wywiewną. To zupełnie inne bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.02.2023 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 To odzysk entalpii, więc niejako też już zawiera się w tym odzysku. Odzyskanie energii to jedno. Ale trzeba ją jeszcze dostarczyć do nawilżenia gdyby nie DODATKOWO odzysk wilgoci. Przecież rekuperator bez odzysku wilgoci odzyskałby tyle samo (czy nawet więcej energii) - tylko wodę spuściłby do kanalizacji, a nie nawiewem do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2023 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Szukam tych oszczędności na ogrzewaniu z tytułu posiadania WM. W stopce masz PC klimatyzacja (chłodzenie i grzanie?), kominek z PW i do tego kocioł gazowy Junkers. Czy to może sugerować że musisz doprowadzać dużo ciepła lub chłodu latem mimo posiadania WM ? . Nie to nie tak jak by ktoś pomyślał - mam te systemy bo zamontowałem je samodzielnie, wg zasady "jeśli zamontujesz kilka dla ludzi sobie montujesz gratis" tutaj to opisałem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380363-Ogrzewanie-hybrydowe-kilka-źródeł-ciepła-w-domu-Warto&p=8173787&viewfull=1#post8173787 Ale rekuperację nie można przeliczać na opłacalność czy zwrot kosztów, nie grzeje też zimą nie chłodzi latem do chłodzenia jest klimatyzacja do grzania piec na gaz i kominek. Rekuperacja chroni przed stratami energii i zapewnia komfort "świeżego powietrza" można sprawić , że przy zamkniętych oknach, rano w sypialni jest tak jakby się wietrzyło całą noc - komfort spania jest o niebo lepszy. A o filtrach już pisałem ,,,kupuje się na m2 wychodzi tanio, zużycie energii jest i będzie to przecież trochę elektroniki i dwa wentylatory - ja mam na napięcie stałe i bardzo energooszczędne. Mój koszt przy pracach własnych 12 lat temu wyszedł ok 12-14tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.02.2023 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Odzyskanie energii to jedno. Ale trzeba ją jeszcze dostarczyć do nawilżenia gdyby nie DODATKOWO odzysk wilgoci. Przecież rekuperator bez odzysku wilgoci odzyskałby tyle samo (czy nawet więcej energii) - tylko wodę spuściłby do kanalizacji, a nie nawiewem do domu. Myślę, że erv odzyskuje jednak więcej energii niż hrv. Częściowo ta energia w wodzie jest wliczona w odzysk, bo ma określoną ilość i temperaturę. Nie ma tu energii parowania, która trzeba by dodatkowo wprowadzić do układu żeby odparować dana ilość wody. Zużycie energii na rzecz nawilżacza spadło mi w ciągu roku o ok 500kWh po przejściu na ERV - przy czym scop dla CWU to okolice 3.5. Tak czy inaczej, odzysk pozwala oszczędzać tysiące kWh ciepła, a wentylacja zapewnia świeże powietrze. W sumie za cenę całości byłoby całkiem fajne używane auto, tyle że autem jeżdżę może 30min dziennie zimą, a latem może średnio godzinę tygodniowo. W domu spędzam 99% swojego czasu. Tak prawdę mówiąc, to moje obecne auto jest mniej warte od wentylacji w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 03.02.2023 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 w ogole nie poruszasz tematu zdrowotnego. Wentylacji grawitacyjnej nie da sie filtrowac, mechniaczna tak. Zakladasz porzadne filtry antysmogowe i to co masz wdychac znaczna czesc doby jest na filtrach a nie w plucach. Ale ludzie maja taka wlasciwosc ze nie potrafia zauwazyc skutkow dlugofalowych. Np jakby palenie zabijalo od razu to nikt by nie palil... a tak jest jak jest. Pierwszy powod to zdrowie Drugi to wymiana powietrza jest zawsze jaka chcesz, grawitacyjna jest zalezna od cisnieina czyli temperatury. Raz dziala za dobrze a raz za slabo. Trzeci to wilgotnosc w domu. Majac ERV mam zawsze powyzej 40% wilgotnosci co przy grawitacji nigdy nie sie zdarzalo. Koszty instalacyjne u mnie byly porownywalne bo zlikwidowalem wszyskie kominy wentylacyjne i czesc okien zamienilem na nieotwieralne - w przypadku parterowki to nie niesie ze soba jakis wielkich wyzwan typu mycie okien. Reku przezyl 15 lat i zmienilem go w zeszlym roku z powodow zdrowotnych - stary byl za slaby zeby pociagnac porzadna filtracje antysmogowa Generalnie chodzi o komfort, wygode i zdrowie. Ciezko to przeliczyc na pieniadze. Kiedys ludzie robili 2ke do dziury w ziemi i podcierali sie liscmi. To bylo zdecydowanie tansze niz utrzymanie wc, wody, papieru toaletowego. Malo kto teraz tak robi Postep i wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts