Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akrylowanie i silikonowanie listew przypodłogowych

Recommended Posts

Mam klejone, białe listwy przypodłogowe. Ale po zamontowaniu niestety wizualnie jest średnio z uwagi na szczeliny. Szczeliny widać od góry jak i od dołu - zwłaszcza na piętrze gdzie mam podłogę w białej żywicy (na dole mam panele). No i tu mam pytania:

1. Od góry to akrylować - i co potem ? Mam nakładać jakąś farbę (pomalowane jest na gotowo)

2. Od podłogi akryl czy silikon ? Jak to drugie to nie będzie żółknąć ?

A ja bym Ci sugerował zostawić jak jest.

Rok temu stałem ze znajomym który też wykańczał dom przed tym samym dylematem i taka była rozmowa ;

ja : akryluje bo są szpary

znajomy : ja nie akryluje bo to żółknie później i brzydko wygląda

ja : pierwsze słyszę że żółknie to jakaś ściema

Po roku u mnie akryl zrobił się żółtawy i wygląda brzydko dodatkowo trzeba ten akryl co kilka dni czyścić

Znajomy zadowolony że nic nie musi robić.

Nie. Jak szpary za duże, to ponownie założyć listwy.

W sumie to nie ja je montowałem - tylko frima w której kupowałem panele winylowe na parter i te listwy - było to w pakiecie że tak powiem.

Kleli to we dwóch 8h (100 mb) - w tym też na schodach (wykonane z żywicy).

Na pewno sam lepiej nie zrobie.

I to nie tak że są jakieś duże szpary przy posadzce - przy panelach to wygląda ok, przy białej żywicy już nie tak fajnie, bo po prostu biała podłoga, biała listwa no i nawet delikatna szparkę widać od razu.

Ale przemyśle jeszcze czy coś tam robić ....

A ja bym Ci sugerował zostawić jak jest.

Też się boję tego że będzie żółkło właśnie..... Ale jednak te szpary między ścianą, a listą muszę jednak zrobić - bo są nieregularne - widać ściany nie było zbyt proste ...

W sumie teraz żałują montażu tych listew - nie spodziewałem się takiego efektu. Jakbym wiedział szukałbym jakiegoś innego rozwiązania.

Coś też czytałem że można stosować jakie farbki do wykończeń.

Edytowane przez miodas007