Grigorex 15.02.2023 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Oki- wszystko gra . Teraz najważniejsze przy mieszanej instalacji aby to dobrze spiąć. Bufor w układ równoległy -pierwotny i wtórny Dwie pompki na układzie wtórnym z zaworem termostatycznym ( osobna temp na OP i grzejniki ) Przy takim układzie wystarczy płyta bez rozszerzeń w PC Niestety grzanie będzie jedną temperaturą, bo na jednym pionie mam 2 kaloryfery i u góry podłogówkę. Tam jest założony regulator temperatury. Piony prawdzie są 3 - na 2 pozostałych grzejniki, ale nie wiem czy jest sens kombinować. Podłogówka ma swoją pompkę, więc będą 2. Co to znaczy że płyta bez rozszerzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 15.02.2023 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Zgadza się tylko, jak chcesz mieć ciepło przy temp -20*C to chyba raczej musi to być TCAP 12kW (OZC 11.5kW) No właśnie - zakładając że poziom modulacji mocy jest taki sam to z czystym sumieniem można iść w 12kw..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.02.2023 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Bez zysków bytowych i słonecznych i bez CWU. To nie dobieraj pod te parametry. Mam nadzieję, że nie nazywasz OZC cieplowlasciwie czy podobnego kalkulatorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 16.02.2023 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 To nie dobieraj pod te parametry. Mam nadzieję, że nie nazywasz OZC cieplowlasciwie czy podobnego kalkulatorka. Pod jakie parametry mam dobierać? Wcześniej dobierali mi moc pompy "fachowcy" którzy albo podawali 9 albo 12kw. Brałem pod uwagę tylko T-capa. Czasem zdarzało się że ktoś próbował sprzedać High Performance. Podana moc jest na podstawie wyliczenia na stronie ciepło właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 16.02.2023 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Nawet niektórzy "fachowcy" zalecali skorzystanie ze strony ciepło właściwe.No i, jak mi się wydaje, do mocy obliczonej na CO, należy jeszcze dodać na potrzeby CWU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2023 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Podana moc jest na podstawie wyliczenia na stronie ciepło właściwe. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) Zgadza się tylko, jak chcesz mieć ciepło przy temp -20*C to chyba raczej musi to być TCAP 12kW (OZC 11.5kW) Tak bo ja tylko o T Cap piszę Zresztą sam zainteresowany właśnie taką PC rozważa. PS. Co do mocy to moja 9kW max moc którą widziałem to było 11,2kW Biorą pod uwagę że dni z temp. -20*C jest kilka w roku lub wcale pewnie i 9kW dała by radę . Po za tym jak przez np. tydzień będzie -20 *C to też się da wytrzymać z temp. np. 21*C zamiast 23*C PC ma jeszcze grzałkę i jak rożnica między temp. docelową a osiąganą będzie 5*C przez jakiś tam czas ( nie pamiętam jaki ) niech będzie 40min to załączy grzałkę Decyzja należy do inwestora. Wiadomo że mocniejsza PC lepiej sobie poradzi a modulują się identycznie. Edytowane 16 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Niestety grzanie będzie jedną temperaturą, bo na jednym pionie mam 2 kaloryfery i u góry podłogówkę. Tam jest założony regulator temperatury. Piony prawdzie są 3 - na 2 pozostałych grzejniki, ale nie wiem czy jest sens kombinować. Podłogówka ma swoją pompkę, więc będą 2. Co to znaczy że płyta bez rozszerzeń? Panasonic dla układów mieszanych ma w opcjach możliwość dokupienia płyty głównej ( sterowniczej ) na której możesz ustawić dwa obiegi jak i dwie temp dla grzejników i OP Osobiście bym tej płyty nie kupował bo jak ( CO ) zrobisz prawidłowo to wystarczy zawór 3 czy czterodrogowy.Możliwości jest ale podstawą jest to by układy schodziły do kot.owni ( maszynowni ) byś tam mógł spiąc to z buforem osobno OP i Grzej. gdzie na OP podasz niższy parametr. Lecz wodę trzeba grzać do temp grzejników. No chyba że tak przewymiarujesz grzejniki aby ta woda była identyczna dla obu układów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 To nie dobieraj pod te parametry. Mam nadzieję, że nie nazywasz OZC cieplowlasciwie czy podobnego kalkulatorka. Daj chłopie spokój z tymi twoimi pomysłami .Gdzie byś nie był zawsze lubisz mieszać Kasę z tego pisania masz??? Albo nie masz innego zajęcia. To taka twa praca??/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Nawet niektórzy "fachowcy" zalecali skorzystanie ze strony ciepło właściwe. No i, jak mi się wydaje, do mocy obliczonej na CO, należy jeszcze dodać na potrzeby CWU. Tu na forum jest @Aspolt który nie jednemu liczył OZC i pewnie nie tak drogo ( parę stów ) ja bym zlecił profesjonalne OZC jak nie wiesz jaka PC Policzy dla każdego pomieszczenia i będziesz wiedział jakie grzejniki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.02.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) Daj chłopie spokój z tymi twoimi pomysłami .Gdzie byś nie był zawsze lubisz mieszać Kasę z tego pisania masz??? Albo nie masz innego zajęcia. To taka twa praca??/ Akurat tu ma racje Po prostu istnieje coraz wieksza grupa zwolenników prostych i zgrubnych kalkulatorów, a jednoczesnie przeciwników dokładnych obliczen. CW było pisane do pod kotły stałopalne nawet nie na ekogroszek (zasobnikowe), licznie PC o mocach wielokrotnie mniejszych od kotłow powoduje ze ten dobór nie jest optymalny, ale co tam oszczednosci kilku tysiecy, jak od razu i tylko mozna zaoszczedzic kilkaset zł. Edytowane 16 Lutego 2023 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 16.02.2023 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132709 Dzięki. Wieczorkiem do tego przysiądę i przestudiuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 16.02.2023 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Panasonic dla układów mieszanych ma w opcjach możliwość dokupienia płyty głównej ( sterowniczej ) na której możesz ustawić dwa obiegi jak i dwie temp dla grzejników i OP Osobiście bym tej płyty nie kupował bo jak ( CO ) zrobisz prawidłowo to wystarczy zawór 3 czy czterodrogowy.Możliwości jest ale podstawą jest to by układy schodziły do kot.owni ( maszynowni ) byś tam mógł spiąc to z buforem osobno OP i Grzej. gdzie na OP podasz niższy parametr. Lecz wodę trzeba grzać do temp grzejników. No chyba że tak przewymiarujesz grzejniki aby ta woda była identyczna dla obu układów. Grzejniki są przewymiarowane, ale raczej nie będzie jednakowa temperatura dla obu układów. Grzany bedzie bufor 300l z którego wyjdzie jednakowa temperatura na wszystkie układy, bo przed samym rozdzielaczem na podłogówkę mam założony regulator temperatury (czy jak to się tam nazywa) który obecnie puszcza na podłogę ok 33 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grigorex 16.02.2023 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Tu na forum jest @Aspolt który nie jednemu liczył OZC i pewnie nie tak drogo ( parę stów ) ja bym zlecił profesjonalne OZC jak nie wiesz jaka PC Policzy dla każdego pomieszczenia i będziesz wiedział jakie grzejniki itd. Generalnie wszyscy którzy dobierali pompę przy robieniu wycen, dawali 9 lub 12 kw. Ja na początku byłem nastawiony na 12kw. Jedna z firm stwierdziła że 12kw to za dużo i będzie taktowała. Z tutaj zadanego tematu wynika że w tym względzie nie miał racji. Wracając jeszcze do kaloryferów - dobrane są zdecydowanie większe niż te które proponowali sprzedawcy. A jakie zapotrzebowanie na moc CWU przelicza się na jedną osobę? Bo tutaj są chyba jeszcze większe rozbieżności niż przy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.02.2023 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Grzejniki są przewymiarowane, ale raczej nie będzie jednakowa temperatura dla obu układów..... Skąd to wiesz, masz obliczenia strat poszczegolnych pomieszczen i grzejników w nich zamontowanych? Wiesz jaka jest Tz dla temperatury obliczeniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 16.02.2023 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Skąd to wiesz, masz obliczenia strat poszczegolnych pomieszczen i grzejników w nich zamontowanych? Wiesz jaka jest Tz dla temperatury obliczeniowej? @Grigorex Żeby to policzyć musisz wyjść od OZC dla pomieszczeń ogrzewanych kaloryferami oraz mocy grzejników dla 75/65/20˚C (zawsze podają). Następnie wziąć tabelę współczynników korekcyjnych dla grzejnika i dzieląc przez współczynnik zobaczyć dla jakiej Tz wyjdzie Ci wartość zbliżona do OZC (czyli przy jakiej temp. grzejnik ma wydajność odpowiadającą kalkulacji OZC dla danego pomieszczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Akurat tu ma racje Po prostu istnieje coraz wieksza grupa zwolenników prostych i zgrubnych kalkulatorów, a jednoczesnie przeciwników dokładnych obliczen. CW było pisane do pod kotły stałopalne nawet nie na ekogroszek (zasobnikowe), licznie PC o mocach wielokrotnie mniejszych od kotłow powoduje ze ten dobór nie jest optymalny, ale co tam oszczednosci kilku tysiecy, jak od razu i tylko mozna zaoszczedzic kilkaset zł. Oki- nie dyskutuję W duzym przybliżeniu ( jak ktos chce ) mozna policzyć dla starego kotła ze sprawnością ok.50% i na tej podstawie ,oczywiście z małym błędem przyjąc Moc PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Grzejniki są przewymiarowane, ale raczej nie będzie jednakowa temperatura dla obu układów. Grzany bedzie bufor 300l z którego wyjdzie jednakowa temperatura na wszystkie układy, bo przed samym rozdzielaczem na podłogówkę mam założony regulator temperatury (czy jak to się tam nazywa) który obecnie puszcza na podłogę ok 33 st. na za samym buforem założyć pompkę ( CO ) dalej zawór termostatyczny lub ( trójdrogowy ) potem termometr taki wlutowany w rurę .Ustawić na nim 33*C reszta ciepła wróci do bufora + drugi układ identyczny za buforem do grzejników ale już bez zaworu termostatycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Generalnie wszyscy którzy dobierali pompę przy robieniu wycen, dawali 9 lub 12 kw. Ja na początku byłem nastawiony na 12kw. Jedna z firm stwierdziła że 12kw to za dużo i będzie taktowała. Z tutaj zadanego tematu wynika że w tym względzie nie miał racji. Wracając jeszcze do kaloryferów - dobrane są zdecydowanie większe niż te które proponowali sprzedawcy. A jakie zapotrzebowanie na moc CWU przelicza się na jedną osobę? Bo tutaj są chyba jeszcze większe rozbieżności niż przy CO. Nie jestem Audytorem ( asolt to wie ) ja bym nic na CWU nie dodawał bo PC wodę z 37* do 43*C zagrzeje ci max w 30min ( pompa T cap ) więc po co to w ogóle brać pod uwagę. Po za tym w wodzie 37*C prysznic spokojnie weźmiesz do wanny to za mało. To tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Tak na marginesie Ktoś mi fajnie napisał na priv. ale nie wiem KtoDzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts