Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże strunobetonowe 3,6m - grozi katastrofą budowlaną?

Recommended Posts

Cześć i czołem!

Budujemy BRI na zgłoszenie stąd brak projektu - proszę o konstruktywną krytykę czy ma to szansę zagrać.

Główne obawy mamy w związku z tak długimi podciągami nad dwoma lewymi oknami 310x60

KONBET podaje sumę nośność dwóch podciągów 12,8kN na m2 - m2 ściany z silki24 to 340kg - oni utwierdzają że będzie ok.

Waga Silki na tych 3 metrach to ~1 tona + wieniec 24x24 z drewnianym stropem + dach i ewentualny śnieg.

Inne kwestie to:

- filary na których się owe podciągi opierają - lać słupy czy silka wytrzyma?

- filar 27cm między oknami tarasowymi (góra) - lać słup czy silka wytrzyma?

- wielkość / głębokość / zbrojenie - stóp pod drewniane słupy podtrzymujące 2,5 metrową kontynuacje dachu (zadaszenie tarasu)

https://ibb.co/xghYPND

Za każdą opinię za / przeciw / zdecydowanie NIE przeciw będziemy wdzięczni!

Edytowane przez LuKinu

Cześć i czołem!

Budujemy BRI na zgłoszenie stąd brak projektu - proszę o konstruktywną krytykę czy ma to szansę zagrać.

Główne obawy mamy w związku z tak długimi podciągami nad dwoma lewymi oknami 310x60

KONBET podaje sumę nośność dwóch podciągów 12,8kN na m2 - m2 ściany z silki24 to 340kg - oni utwierdzają że będzie ok.

Waga Silki na tych 3 metrach to ~1 tona + wieniec 24x24 z drewnianym stropem + dach i ewentualny śnieg.

Inne kwestie to:

- wielkość / głębokość / zbrojenie - stóp pod drewniane słupy podtrzymujące 2,5 metrową kontynuacje dachu (zadaszenie tarasu)

Jeśli wymiary podciągu są dobrze policzone to nie będę dyskutował. 12kN/m2 to 1223kg na m2. Dla 3metrowego podciągu daje to 3669kG więc tona silki nie zrobi na nim raczej wrażenia. Wieniec, dach i obciążenie śniegiem będą rozłożone na całość budynku.

Jedynie co przykuło moją uwagę to po pierwsze rozmiary podciągów czyli 12 x 12 na ścianie 24cm ?

Tam prawdopodobnie są dwa podciągi jeden obok drugiego co automatycznie podwaja nośność.

Po drugie to 15 cm posadowienie dwóch podciągów na słupie.

Cześć i czołem!

Inne kwestie to:

Kolego, możesz spać spokojnie, mam te nadproża struno betonowe Konbet takiej samej długości (3,6 m) w dwóch miejscach - na bramą garażową i nad przesuwką HS w salonie, siódmy rok użytkowania i wszystko w porządku.

Dziwne, możesz podać źródło takiej informacji? - nośność dwóch nadproży wyrażona w "kN na m2" ??

Masz na myśli nadproża Konbet SBN 12/12 2S czy SBN 12/12 3S ?

Cześć i czołem!

Budujemy BRI na zgłoszenie stąd brak projektu - proszę o konstruktywną krytykę ...

przy okazji tego wpisu, bardzo chętnie wyrażę swoją Opinię :

Ustawodawca stwierdził zmieniając " ambitnie " Prawo Budowlane, że takie obiekty ( BRI ) na Zgłoszenie i bez projektu, nawet jeżeli się " złożą " przygniatając X tonami użytkowników obiektu - to oni wyjdą z tego cało ! i mogą spać spokojnie. Kuriozum na skalę europejską ! Można jedynie czekać na pierwszą katastrofę ( oby nie ! )

Jeśli chcesz się od tego uchronić, zleć zdroworozsądkowo choćby przeliczenie konstrukcji obiektu przez uprawnionego projektanta konstrukcji, aby " spać spokojnie " czego serdecznie życzę.

• Like 1

Jeśli wymiary podciągu są dobrze policzone to nie będę dyskutował. 12kN/m2 to 1223kg na m2. Dla 3metrowego podciągu daje to 3669kG więc tona silki nie zrobi na nim raczej wrażenia. Wieniec, dach i obciążenie śniegiem będą rozłożone na całość budynku.

Jedynie co przykuło moją uwagę to po pierwsze rozmiary podciągów czyli 12 x 12 na ścianie 24cm ?

Tam prawdopodobnie są dwa podciągi jeden obok drugiego co automatycznie podwaja nośność.

Po drugie to 15 cm posadowienie dwóch podciągów na słupie.

Chcę zastosować dwa podciągi / nadproża obok siebie - 3 struny w każdym o wymiarach 12x12 co daje 24 cm szerokości (tyle co silka 24)

Miła Pani z Konbetu podała mi nośność jednego nadproża na poziomie 6,4kN / m2 co przy 2 nadprożach daje 12,8kN/m2.

Jedynie mam wątpliwości czy nośność mogę liczyć z tak prostego wzoru: długość x nośność = całkowita nośność. w końcu czym bliżej środka tym "dźwignia" większa.

Posadowienie w tym wypadku wyjdzie po 25 cm z każdej strony - pytanie czy na zbrojonym słupie czy silkowej ścianie będzie ok.

Kolego, możesz spać spokojnie, mam te nadproża struno betonowe Konbet takiej samej długości (3,6 m) w dwóch miejscach - na bramą garażową i nad przesuwką HS w salonie, siódmy rok użytkowania i wszystko w porządku.

Właśnie widziałem wcześniej Twoje zdjęcia - stąd mój pomysł :D

Rozumiem że na nim u Ciebie jest strop lany, ściana kolankowa, wieniec 24 i dach 2 spadowy?

przy okazji tego wpisu, bardzo chętnie wyrażę swoją Opinię :

Ustawodawca stwierdził zmieniając " ambitnie " Prawo Budowlane, że takie obiekty ( BRI ) na Zgłoszenie i bez projektu, nawet jeżeli się " złożą " przygniatając X tonami użytkowników obiektu - to oni wyjdą z tego cało ! i mogą spać spokojnie. Kuriozum na skalę europejską ! Można jedynie czekać na pierwszą katastrofę ( oby nie ! )

Jeśli chcesz się od tego uchronić, zleć zdroworozsądkowo choćby przeliczenie konstrukcji obiektu przez uprawnionego projektanta konstrukcji, aby " spać spokojnie " czego serdecznie życzę.

Dziękuję za opinię ;)

Właśnie widziałem wcześniej Twoje zdjęcia - stąd mój pomysł :D

Rozumiem że na nim u Ciebie jest strop lany, ściana kolankowa, wieniec 24 i dach 2 spadowy?

Jest nawet więcej, dach wielospadowy pokryty ceramiką, strop lżejszy bo ceramiczny, ściana kolankowa a jakże, wieniec wyobraź sobie też. Śmiej się śmiej, ale to Ty masz problem nie ja, ja chciałem pomóc.

Jest nawet więcej, dach wielospadowy pokryty ceramiką, strop lżejszy bo ceramiczny, ściana kolankowa a jakże, wieniec wyobraź sobie też. Śmiej się śmiej, ale to Ty masz problem nie ja, ja chciałem pomóc.

o kurczę, zupełnie nie miałem intencji wyśmiewania - wybacz jeśli tak to zinterpretowałeś - ta emotka to szczery uśmiech (bo na serio na Twoich zdjęciach widziałem to rozwiązanie i się zainspirowałem że tak się da ) - nie śmiech. :oops:

o kurczę, zupełnie nie miałem intencji wyśmiewania - wybacz jeśli tak to zinterpretowałeś - ta emotka to szczery uśmiech (bo na serio na Twoich zdjęciach widziałem to rozwiązanie i się zainspirowałem że tak się da ) - nie śmiech. :oops:

O kurcze, kiedy ja te zdjęcia wstawiałem, że nie kojarzę? W takim razie sory za nietakt.

Swoją drogą jak temat, dalej spędza sen z powiek, czy przeliczyłeś i śpisz spokojnie?

Chcę zastosować dwa podciągi / nadproża obok siebie - 3 struny w każdym o wymiarach 12x12 co daje 24 cm szerokości (tyle co silka 24)

Miła Pani z Konbetu podała mi nośność jednego nadproża na poziomie 6,4kN / m2 co przy 2 nadprożach daje 12,8kN/m2.

Jedynie mam wątpliwości czy nośność mogę liczyć z tak prostego wzoru: długość x nośność = całkowita nośność. w końcu czym bliżej środka tym "dźwignia" większa.

Źródło: miła Pani z obsługi klienta KONBET :)

Oczywiście mam na myśli 3 struny - 2 sztuki obok siebie

Nośność nadproża nie jest wyrażana w kN/m2.

Nadproże SBN 12/12 3S L=3600mm ma dopuszczalne obciążenie obliczeniowe 5,47 kN/m ((na metr bieżący a nie na metr kwadratowy).

Dwa nadproża SSBN 12/12 3S mają dopuszczalne obciążenie obliczeniowe = 2 x 5,47 kN/m = 10,94 kN/m (bieżący).

Krótkotrwałe ugięcie nadproża od 1/3 tego obciążenia to 6,01 mm.

źródło: Deklaracja właściwości użytkowych nr 34/2021 KONBET

Co dokładnie opiera się na tych nadprożach?

Edytowane przez d7d

Nośność nadproża nie jest wyrażana w kN/m2.

Nadproże SBN 12/12 3S L=3600mm ma dopuszczalne obciążenie obliczeniowe 5,47 kN/m ((na metr bieżący a nie na metr kwadratowy).

Dwa nadproża SSBN 12/12 3S mają dopuszczalne obciążenie obliczeniowe = 2 x 5,47 kN/m = 10,94 kN/m (bieżący).

Krótkotrwałe ugięcie nadproża od 1/3 tego obciążenia to 6,01 mm.

źródło: Deklaracja właściwości użytkowych nr 34/2021 KONBET

Co dokładnie opiera się na tych nadprożach?

Coś takiego znalazłem:

Zrzut ekranu 2023-02-6 o 14.48.02.jpg

Na nadprożach będzie kontynuacja ściany nośnej - 90 cm silki 24cm (950 kg na 3 metrach), na tym wieniec 24x24 - do niego kieszenie na strop drewniany , wyżej dach dwuspadowy - niesymetryczny

Zrzut ekranu 2023-02-6 o 14.41.08.jpg

Zrzut ekranu 2023-02-6 o 14.41.16.jpg

Edytowane przez LuKinu
  • Like 1

Coś takiego znalazłem:

[ATTACH=CONFIG]463623[/ATTACH]

Na nadprożach będzie kontynuacja ściany nośnej - 90 cm silki 24cm (950 kg na 3 metrach), na tym wieniec 24x24 - do niego kieszenie na strop drewniany , wyżej dach dwuspadowy - niesymetryczny

Nie licz 950 kG na 3 metrach tylko 950 kg / 3m = 317 kg/m czyli 3,17 kN/m.

Jaki ma ciężar ta ściana z Silki w kG/m2 lub w kg/m3 jako silka ?

Silka E wg katalogu ma 1500 kg/m3 co daje obciążenie 1500kg/m3 x 0,24m x 0,90m = 324 kg/m czyli 972 kg na 3 metrach lub 1004 kg na 3,1 metra.

Ale jest to obciążenie charakterystyczne a nie obliczeniowe które służy do doboru nadproża i określenia jego przydatności.

Musisz zebrać sumę wszystkich obciążeń przypadających te dwie belki SBS 12/12 3S w kN/m bieżący

- c. własny belek

- c.własny wieńca

- c. własny ściany nad nadproże- tynki na tych elementach

- oddziaływanie ze stropu nad parterem policzone z 1/2 rozpiętości razem z c. wł stropu, warstw wykończeniowych i obc. użytkowego

- oddziaływanie z konstrukcji dachu (też penie z połowy rozpiętości całego dachu)

- obciążenie śniegiem

Wszystkie obciążenia liczysz jako obliczeniowe a nie charakterystyczne !!