Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

zakupiłem działkę z domem w stanie SSO.

Działka leży na małym osiedlu kilku domków do których prowadzi droga wewnętrzna i też z niej jest wjazd na moją działkę ALE:

W projekcie i pozwoleniu jest napisane:

"Budowa budynku jednorodzinnego z instalacjami wewnętrznymi ...,budowa wjazdu indywidualnego, budowa drogi dojazdowej, dojścia i dojazdy"

Na mapie zagospodarowania terenu dom, który kupiłem jest wyszczególniony razem z droga dojazdową oznaczoną jako objętą wnioskiem.

Przypomnę, że jest to droga wewnętrzna, z której korzystają sąsiedzi, ma również oddzielną księgę wieczystą oraz każdy z sąsiadów ma udział w tej drodze.

Droga jest utwardzona i w sumie wygląda lepiej niż droga gminna, z której jest wjazd.

Jednak w całym projekcie mam projekt jak ma być wykonana ta droga, jak mam być wykonany wjazd z drogi gminnej i dojścia i dojazdy.

Czy mój budynek nie będzie odebrany kiedy ta droga nie jest wykończona i czy wykończenie leży po mojej stronie kiedy udział w drodze ma więcej osób?

https://forum.murator.pl/topic/272159-dom-sso-z-drog%C4%85-dojazdow%C4%85-a-odbi%C3%B3r/

Często gmina wymaga od inwestora prywatnego (np. jak budują sklep) rozbudowy drogi gminnej, wykonania dodatkowych dojazdów itp., ale tu nie chodzi wtedy o Prawo Budowlane, tylko o umowę z gminą (miastem).

Pozwolenie na budowę zawiera wadę prawną, skoro zezwolono na inwestycję na terenie wspólnym (drodze) bez zgody wszystkich współwłaścicieli. Jest to pozwolenie na budowę budynku łączone z pozwoleniem na budowę drogi (Czyli powinieneś mieć dodatkowego kierownika budowy do nadzorowania budowy dróg.

Jest możliwy częściowy odbiór inwestycji - bez drogi, ale wtedy obowiązkowa kontrola PINB (narażanie się, że znajdą jeszcze coś).

Ale wydaje mi się, że można w trakcie budowy dokonać zmiany nieistotnej dotyczącej inwestycji w tę drogę, polegającej na zamianie tego co w projekcie na coś najprostszego typu zasypanie piaskiem. Nie zwiększa to obszaru oddziaływania (do sprawdzenia co było w projekcie, bo może w projekcie było odwodnienie - powinno być - a po zmianie może być zalewanie sąsiednich działek, więc jest zwiększenie oddziaływania), więc w zgodzie z najnowszym Prawem Budowlanym projektant (czyli architekt) powinien zakwalifikować jako zmianę nieistotną.

https://forum.murator.pl/topic/272159-dom-sso-z-drog%C4%85-dojazdow%C4%85-a-odbi%C3%B3r/#findComment-8047170

Hej

dziękuje za odpowiedz.

Znaczy wszystko było działką osoby, która sprzedawała domy. Duża działka była podzielona na mniejsze Wraz z kupnem domu kupowało się udział w działce, która jest droga.

Wjazd według projektu ma być z kostki i ma mieć kawałek chodnika. Droga dojazdowa ma być z kruszywa (taka obecnie jest) ale co mnie martwi to właśnie to odwodnienie. Droga idzie w dół wzniesienie i mój dom jest w drugiej linii zabudowy na jej końcu ale po boku tak, że droga idzie tak jakby dalej w pole sprzedającego..

Opis drogi.

W charakterystyce:

Droga ograniczona obustronnie obrzeżami... ,ze wyniesieniem zgodnie z projektem (w projekcie nie ma wniesień).Zabezpieczy to działki sąsiadów przed wylewaniem się wody z terenów utwardzonych. Nawierzchnie wierzchnią stanowić będzie warstwa przepuszczalna....

W Odwodnieniu: (w skrócie)

Odwodnienie zapewnione jest przez nachylenie podłużne i poprzeczne drogi. Kruszywo jest materiałem przepuszczającym wody. W związku z tym projektant założył że wody opadowe zostaną zagospodarowane w obrębie działki bez szkody dla działek sąsiednich poprzez rozsączenie powierzchniowe zgodnie z paragraf 28 Ministra infrastruktury........

Na mapie do celów projektowych droga jest tak jakby częścią mojej działki mimo że jest to inna działka z innym numerem i innymi właścicielami.

Czy woda ma być zagospodarowana w obrębie samej drogi czy też mojej działki?

Czego dalej nie rozumiem to te dojścia i dojazdy.

Kolejna sprawa czy jestem w stanie cokolwiek zmienić w projekcie, nanieść jakieś zmiany nieistotne jeżeli się da, kiedy ta droga jest własnością wielu osób?

Edytowane przez Janki19
https://forum.murator.pl/topic/272159-dom-sso-z-drog%C4%85-dojazdow%C4%85-a-odbi%C3%B3r/#findComment-8047254