Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trudny wybór materiału

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Spadła na mnie budowa pawilonu handlowego.

Ponieważ znakomita większość postów dotyczy budowy domów pozwoliłem sobie napisać.

Budynek parterowy 80 m2 dach płaski, grunt stabilny, wielkopolska.

Projektant dopuszcza i płytę fundamentową i ławę.

Ponieważ jestem ograniczony czasowo założyłem że będzie to ściana jednowarstwowa.

Projektant jako strop zaproponował 16 cm płytę PIR na metalowych legarach.

Jako ogrzewanie służyła będzie klimatyzacja.

Założenie było takie: 42 cm BK solbet ideal na ściany- nie najdrożej szybko z racji gabarytu i oszczędność czasu i środków z racji nie ocieplania.

Rozmowy z potencjalnymi wykonawcami zaowocowały następującymi wątpliwościami

Jeden wykonawca twierdzi że nikt z tego nie buduje -powinno być bk 24 cm + 15/20 cm styropian.

Argument jest taki że trudno postawić prostą ścianę i lepiej niedoskonałości muru wyrównać właśnie styropianem a i budynek będzie cieplejszy.

Kolejny argument to mostki cieplne powstałe z racji konieczności wykonania nadproży o innej grubości niż mur

Kolejny wykonawca proponuje bloczki ytong 48 twierdząc że są lepsze izolacyjnie od solbet.

Wiem że to dział ścian ale rozterki mam również odnośnie wyboru ława czy płyta.

Nie będzie ogrzewania podłogowego a i budynek będzie handlowy więc czy jest sens budowy na płycie?

Uprzejmie proszę o uwagi dotyczące proponowanych rozwiązań-

również czy wybór stropu jest właściwy-tu projektant i wykonawcy są zgodni że wybór jest trafny.

pozdrawiam serdecznie

Paweł

cóż, ściana jednowarstwowa wymaga bardzo dokładnego wykonawcy. Pamiętaj, ze przy jednowarstwowych jest problem ze szczelnością gniazdek elektrycznych (chyba, ze planujesz instalacje natynkowe a nie wkuwane?).

Dlatego wszyscy walą styropian, nawet jak murują ogrodzenie, bo nim się wszystko wyrówna i ukryje niedoróbki wykonawcze.

Mur ściany dwuarstwowej postawisz 2x szybciej niż ściany jednowarstwowej.

Oklejenie styropianem 1 dzień.

Na drugi dzień kołkowanie, siatka i narożniki. Trzeci dzień na związanie kleju. Czwartego dnia tynk.

Ścianę jednowarstwową murujesz 2x dłużej niż dwuwarstwową. Jak murarz paprak to mogą być nierówności rzędu 2-3 mm, ale to wyrównasz tynkiem.

Tynkowanie 2-3 dni.

Płyta fundamentowa od a do z to maksymalnie 4 dni.

Czyli płyta i ściana 2w i jesteś pewnie tydzień do przodu :-)))

Ogrzewanie klimą to super rozwiązanie.