Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy bufor ciepła

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planuję małą rewolucję w CO i zamontowanie buforu ciepła.

Ze względów architektonicznych bardzo pasowałoby mi umieszczenie go w piwnicy, pod schodami.

Niestety nie zrobiłem zdjęcia, które pokazałoby to miejsce, ale chyba nietrudno to sobie wyobrazić.

W każdym razie kubatura tego miejsca wygląda tak, jak na załączonym rysunku. Pokazane wymiary są brutto, a więc bez pomniejszenia o warstwę izolacji.

Myślę o izolacji w postaci pianki PIR, żeby zminimalizować jej grubość, a tym samym uzyskać jak największą objętość netto samego bufora.

Moje pytanie dotyczy wymuszonego kubaturą KSZTAŁTU takiego bufora, bo standardowo mają one postać pionowego walca (chodzi oczywiście o warstwowy rozkład temperatury).

Czy według Was taki kształt ma sens?

Powtarzam, że nie chodzi mi teraz o kwestie wykonawcze, czyli konieczność spawania tego na miejscu, sprawę wpasowania tego w tę przestrzeń i ułożenia/montażu izolacji.

Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie.

Pozdrawiam

Tomek

BUFOR.jpg

Może nie wystarczyć - szpilka ściągająca przeciwległe ściany czyli pręt przeszywający bufor zakończony jakimis duźymi nakretkami i wspawany . Ewentualnie rama dookoła z ceownika kub profilu zamkniętego.

Jest taki wykonawca P2AR który ma na stronie paradę buforów i tam można zobaczyć jak i ile tych szpilek montować. Warto dać gęsto. Siły rozpierające będą potężne.

https://www.p2ar.pl/oferta/zbiorniki-buforowe/

• 2 weeks później...

To zależy do czego ten bufor potrzebujesz i czym go będziesz ładować. Jakie jest zapotrzebowanie energetyczne budynku.

Teoretycznie możesz w tej przestrzeni zmieścić jakieś 3 m3 wody (po odjęciu ocieplenia). Pytanie czy taki gigant Ci potrzebny, zwłaszcza że jego budowa nie będzie łatwa ani specjalnie tania. Dodatkowo ciężko będzie w nim uzyskać uwarstwienie, więc będzie dużo wody, ale niekoniecznie gorącej.

Klasyczny walcowy zmieści się około 900 litrów (fi=750, h=2000).

Trzy tony bufora każe się jeszcze zastanowić nad nośnością tego co pod nim.