Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nachylenie dachu 20 stopni

Recommended Posts

Mam podobny dach (22 stopnie), rynna 125 dociągnięta do narożnika i spuszczona po słupie, nic się nie wylewa.

Przy takim małym pochyleniu dachu czym chcesz go pokryć? Jeśli dachówką, to może być kłopot ze szczelnością.

Cena dachówki jest podobno w tym momencie dosyć zbliżona do ceny blachodachówki, więc szkoda byłoby mi zrezygnować z tego materiału.

Pytanie czy taki dach warto zrobić dla samego wyglądu, niestety ciężko znaleźć podobne przykłady domów.

Nie ma problemu z osadzaniem się śniegu?

Czy mógłbym otrzymać zdjęcie i ewentualnie rzuty dachu?

Może być na pw.

Czyli zastosowanie takiego dachu w garażu to kwestia stricte estetyczna ?

nie. Po prostu pisałam o symetrycznym dachu bez koszy, z najmniejsza ilością połaci dachowych, bez załamań blokujących spływ śniegu. Wówczas niewielki wystający skrawek dachu garażu można zrobić płaski.

To, czy można go zadaszyć poprzez wydłużenie fragmentu połaci dachowej - to trzeba byłoby rozrysować, bo zależne jest od wysokości ściany między stropem a wysokością bramy garażowej.

nie. Po prostu pisałam o symetrycznym dachu bez koszy, z najmniejsza ilością połaci dachowych, bez załamań blokujących spływ śniegu. Wówczas niewielki wystający skrawek dachu garażu można zrobić płaski.

To, czy można go zadaszyć poprzez wydłużenie fragmentu połaci dachowej - to trzeba byłoby rozrysować, bo zależne jest od wysokości ściany między stropem a wysokością bramy garażowej.

Zasugeruję takie rozwiązanie architektowi - dziękuję.

Generalnie z tego co pamiętam sugerował on się przede wszystkim względami estetycznymi, gdzie rzeczywiście taki rozłożysty dach może robić wrażenie.

Natomiast z tego co zaczynam się orientować to taki dach to również problemy.

Czy ma Pani może pomysł jak w tym przypadku doświetlić taras?

Jest to dosyć problematyczne gdyż drzwi tarasowe są blisko krawędzi, a nie chcemy świetlika.

Taras skierowany jest na południowy zachód.

4. W przypadku zamiany miejscami musielibyśmy zrezygnować z okna w łazience.

Rozważ jeszcze zamianę miejscami gabinetu z łazienką. W łazience nie jest konieczne dobre światło, w gabinecie zdecydowanie bardziej się przydaje. Plus tego taki, że można wtedy wydzielić strefę rodziców, z wejściem do łazienki bezpośrednio z sypialni - wtedy łóżko wylądowałoby na przeciwleglej ścianie niż w projekcie.

Generalnie z tego co pamiętam sugerował on się przede wszystkim względami estetycznymi, gdzie rzeczywiście taki rozłożysty dach może robić wrażenie.

Przy niewielkim nachyleniu połaci rozłożysty dach jest mało widoczny z poziomu wzroku człowieka. Dlatego któryś z rozmówców pytał się czy ma pan widok na bryłę domu właśnie z poziomu ulicy a nie z góry.

Czy ma Pani może pomysł jak w tym przypadku doświetlić taras?

.

uważam, że niepotrzebnie zacieniacie aż taką wielką połać tarasu. Jest to przestrzeń równa salonowi, coś ze 40 m2 (czyli mieszkania dwupokojowego w bloku)

Południowy zachód ma cała tylna elewacja domu czy narożnik domu z tarasem?

Tak czy inaczej masz słabo otwarty dom na ogród (jedno okno salonu) i najbardziej nasłonecznioną część działki.

Sypialnie dzieci zimą będą praktycznie ciemne - a przecież dzieci tam nie tylko śpią, ale odrabiają lekcje, bawią się.

Edytowane przez Elfir

uważam, że niepotrzebnie zacieniacie aż taką wielką połać tarasu. Jest to przestrzeń równa salonowi, coś ze 40 m2 (czyli mieszkania dwupokojowego w bloku)

Południowy zachód ma cała tylna elewacja domu czy narożnik domu z tarasem?

Tak czy inaczej masz słabo otwarty dom na ogród (jedno okno salonu) i najbardziej nasłonecznioną część działki.

Sypialnie dzieci zimą będą praktycznie ciemne - a przecież dzieci tam nie tylko śpią, ale odrabiają lekcje, bawią się.

Dłuższy bok tarasu jest na południe, krótszy na zachód.

Od zachodu mamy dosyć duże okno na ogród tj. 3400x2300.

Sypialnie dzieci są od wschodu, ale to świadomy wybór.

Układ domu determinują nam trochę warunki zabudowy tj. musimy iść w szerz, a nie w górę.

Sytuacja jest patowa, ponieważ nie wiemy jak ugryźć temat.

Chcemy taras całoroczny, a pergola nam w pełni tego nie zapewni.

Nie znaleźliśmy również rozwiązania, które by nam się podobało, więc pozostaje zadaszenie z bryły. Jakiekolwiek zadaszenia z plexi czy żagle nam nie pasują.

Próbowaliśmy zmniejszać zadaszenie od południa, ale nie wygląda to korzystnie (załącznik), dodatkowo musielibyśmy cofnąć drzwi balkonowe w sypialni.

Screenshot_5.jpg

Najkorzystniej byłoby dla nas poprowadzić zadaszenie z bryły do okien/drzwi, a resztę zrobić cieniowaniem np. z desek od betonowego słupa. Niestety nie mamy pomysłu jak to zrobić, żeby dach dobrze wyglądał. Tak na szybko z aktualnym dachem:

Screenshot_2.jpg

Oczywiście jestem otwarty na jakiekolwiek propozycje, z dowolnym dachem.

Edytowane przez kmyg

skoro macie isc wszerz to dlaczego z projektem nie idziecie w tym kierunku (chodzi o pomysł a nie konkretnie ten układ)?

parterowy1-parter-zoom_1508231003.png

Co to za projekt?

Bardzo ciekawe rozwiązania, natomiast widzę też parę problemów (problem z zagospodarowaniem kuchni, wc gości, problem ze skwarem w sypialniach, hałas z tarasu w sypialniach, trochę gorzej oddzielona strefa nocna).

Nie wpadliśmy na to, żeby przenieść garaż za kuchnię.

Dwóch architektów również nie zaproponowało nam takiego układu.

W takim razie nasza koncepcja jest słaba?

W tym momencie jedyny problem stanowi dla nas zadaszenie tarasu - raczej nie będziemy na tym etapie zmieniać całkowicie układu domu.

P.S. napisałem na priv.

Edytowane przez kmyg

To jakiś projekt od "domów z wizją" - w sumie po prostu wpisałam dom parterowy do google aby poszukać planów o jakie mi chodziło. Parterowy 1 się nazywa.

Jak pisałam, nie chodziło o rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń, bo to bym zdecydowanie zmieniła Chodziło mi o pokazanie, że da się parterowy dom otworzyć na ogród, na najbardziej atrakcyjny widok. A nie widok z okna: 4 m, płot i dom sąsiadów.

U ciebie w zasadzie tylko jedno okno otwiera się na ogród. Jest ono permanentnie zacienione a widok na rośliny pewnie zasłonią meble stojące na tarasie. I tyle z podziwiania ogrodu gdy siedzi się w domu.

Dla mnie (ale nie wiem jak dla ciebie) dom z takim układem zimą jest depresyjnie ciemny. Okna od wschodu latem są irytujące jak słońce budzi o 4 rano. Zimą w takim pokoju jest jasno tylko kiedy sie wstaje (a potem i tak wychodzi do szkoły/pracy). A latem upały dokuczają max 2 miesiące - na 12 miesięcy w roku to niewiele i da się załatwić ochronę szerokim okapem.

To jakiś projekt od "domów z wizją" - w sumie po prostu wpisałam dom parterowy do google aby poszukać planów o jakie mi chodziło. Parterowy 1 się nazywa.

Jak pisałam, nie chodziło o rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń, bo to bym zdecydowanie zmieniła Chodziło mi o pokazanie, że da się parterowy dom otworzyć na ogród, na najbardziej atrakcyjny widok. A nie widok z okna: 4 m, płot i dom sąsiadów.

U ciebie w zasadzie tylko jedno okno otwiera się na ogród. Jest ono permanentnie zacienione a widok na rośliny pewnie zasłonią meble stojące na tarasie. I tyle z podziwiania ogrodu gdy siedzi się w domu.

Dla mnie (ale nie wiem jak dla ciebie) dom z takim układem zimą jest depresyjnie ciemny. Okna od wschodu latem są irytujące jak słońce budzi o 4 rano. Zimą w takim pokoju jest jasno tylko kiedy sie wstaje (a potem i tak wychodzi do szkoły/pracy). A latem upały dokuczają max 2 miesiące - na 12 miesięcy w roku to niewiele i da się załatwić ochronę szerokim okapem.

Za tarasem nie będzie ogrodu, ogród będzie zlokalizowany po prawej stronie.

Będzie on widoczny bezpośrednio w dużym oknie zlokalizowanym w salonie.

Z tyłu domu będzie największa prywatność - nie ma szans żeby ktoś się tam wybudował.

Natomiast działka jest prostokątna i tego nie zmienimy.

Dom musiałby być dosyć wąski żeby widok na ogród był usytuowany z tyłu - na południowej ścianie.

Screenshot_9.jpg

Edytowane przez kmyg