kmyg 08.02.2023 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Mam podobny dach (22 stopnie), rynna 125 dociągnięta do narożnika i spuszczona po słupie, nic się nie wylewa. Przy takim małym pochyleniu dachu czym chcesz go pokryć? Jeśli dachówką, to może być kłopot ze szczelnością. Cena dachówki jest podobno w tym momencie dosyć zbliżona do ceny blachodachówki, więc szkoda byłoby mi zrezygnować z tego materiału. Pytanie czy taki dach warto zrobić dla samego wyglądu, niestety ciężko znaleźć podobne przykłady domów. Nie ma problemu z osadzaniem się śniegu? Czy mógłbym otrzymać zdjęcie i ewentualnie rzuty dachu? Może być na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2023 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 mam płaski dach i nie rozumiem obaw o szczelność. u ciebie to byłby tylko wąski pasek. Ale pewnie można wyciągnąć dalej okap dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 08.02.2023 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 mam płaski dach i nie rozumiem obaw o szczelność. u ciebie to byłby tylko wąski pasek. Ale pewnie można wyciągnąć dalej okap dachu. Czyli zastosowanie takiego dachu w garażu to kwestia stricte estetyczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2023 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Czyli zastosowanie takiego dachu w garażu to kwestia stricte estetyczna ? nie. Po prostu pisałam o symetrycznym dachu bez koszy, z najmniejsza ilością połaci dachowych, bez załamań blokujących spływ śniegu. Wówczas niewielki wystający skrawek dachu garażu można zrobić płaski. To, czy można go zadaszyć poprzez wydłużenie fragmentu połaci dachowej - to trzeba byłoby rozrysować, bo zależne jest od wysokości ściany między stropem a wysokością bramy garażowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 08.02.2023 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 nie. Po prostu pisałam o symetrycznym dachu bez koszy, z najmniejsza ilością połaci dachowych, bez załamań blokujących spływ śniegu. Wówczas niewielki wystający skrawek dachu garażu można zrobić płaski. To, czy można go zadaszyć poprzez wydłużenie fragmentu połaci dachowej - to trzeba byłoby rozrysować, bo zależne jest od wysokości ściany między stropem a wysokością bramy garażowej. Zasugeruję takie rozwiązanie architektowi - dziękuję. Generalnie z tego co pamiętam sugerował on się przede wszystkim względami estetycznymi, gdzie rzeczywiście taki rozłożysty dach może robić wrażenie. Natomiast z tego co zaczynam się orientować to taki dach to również problemy. Czy ma Pani może pomysł jak w tym przypadku doświetlić taras? Jest to dosyć problematyczne gdyż drzwi tarasowe są blisko krawędzi, a nie chcemy świetlika. Taras skierowany jest na południowy zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotNaDachu 08.02.2023 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 4. W przypadku zamiany miejscami musielibyśmy zrezygnować z okna w łazience. Rozważ jeszcze zamianę miejscami gabinetu z łazienką. W łazience nie jest konieczne dobre światło, w gabinecie zdecydowanie bardziej się przydaje. Plus tego taki, że można wtedy wydzielić strefę rodziców, z wejściem do łazienki bezpośrednio z sypialni - wtedy łóżko wylądowałoby na przeciwleglej ścianie niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1719517356 08.02.2023 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) Porozmawiaj z architektem lub konstruktorem Dach kopertowy o dwóch kątach nachylenia 20 - 22 , 20 - 23 Niech obliczy dokładnie Dach zakryje cały dom z garażem Edytowane 9 Lutego 2023 przez Elfir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2023 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Generalnie z tego co pamiętam sugerował on się przede wszystkim względami estetycznymi, gdzie rzeczywiście taki rozłożysty dach może robić wrażenie. Przy niewielkim nachyleniu połaci rozłożysty dach jest mało widoczny z poziomu wzroku człowieka. Dlatego któryś z rozmówców pytał się czy ma pan widok na bryłę domu właśnie z poziomu ulicy a nie z góry. Czy ma Pani może pomysł jak w tym przypadku doświetlić taras? . uważam, że niepotrzebnie zacieniacie aż taką wielką połać tarasu. Jest to przestrzeń równa salonowi, coś ze 40 m2 (czyli mieszkania dwupokojowego w bloku) Południowy zachód ma cała tylna elewacja domu czy narożnik domu z tarasem? Tak czy inaczej masz słabo otwarty dom na ogród (jedno okno salonu) i najbardziej nasłonecznioną część działki. Sypialnie dzieci zimą będą praktycznie ciemne - a przecież dzieci tam nie tylko śpią, ale odrabiają lekcje, bawią się. Edytowane 9 Lutego 2023 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 09.02.2023 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) uważam, że niepotrzebnie zacieniacie aż taką wielką połać tarasu. Jest to przestrzeń równa salonowi, coś ze 40 m2 (czyli mieszkania dwupokojowego w bloku) Południowy zachód ma cała tylna elewacja domu czy narożnik domu z tarasem? Tak czy inaczej masz słabo otwarty dom na ogród (jedno okno salonu) i najbardziej nasłonecznioną część działki. Sypialnie dzieci zimą będą praktycznie ciemne - a przecież dzieci tam nie tylko śpią, ale odrabiają lekcje, bawią się. Dłuższy bok tarasu jest na południe, krótszy na zachód. Od zachodu mamy dosyć duże okno na ogród tj. 3400x2300. Sypialnie dzieci są od wschodu, ale to świadomy wybór. Układ domu determinują nam trochę warunki zabudowy tj. musimy iść w szerz, a nie w górę. Sytuacja jest patowa, ponieważ nie wiemy jak ugryźć temat. Chcemy taras całoroczny, a pergola nam w pełni tego nie zapewni. Nie znaleźliśmy również rozwiązania, które by nam się podobało, więc pozostaje zadaszenie z bryły. Jakiekolwiek zadaszenia z plexi czy żagle nam nie pasują. Próbowaliśmy zmniejszać zadaszenie od południa, ale nie wygląda to korzystnie (załącznik), dodatkowo musielibyśmy cofnąć drzwi balkonowe w sypialni. Najkorzystniej byłoby dla nas poprowadzić zadaszenie z bryły do okien/drzwi, a resztę zrobić cieniowaniem np. z desek od betonowego słupa. Niestety nie mamy pomysłu jak to zrobić, żeby dach dobrze wyglądał. Tak na szybko z aktualnym dachem: Oczywiście jestem otwarty na jakiekolwiek propozycje, z dowolnym dachem. Edytowane 9 Lutego 2023 przez kmyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2023 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 skoro macie isc wszerz to dlaczego z projektem nie idziecie w tym kierunku (chodzi o pomysł a nie konkretnie ten układ)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 12.02.2023 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) skoro macie isc wszerz to dlaczego z projektem nie idziecie w tym kierunku (chodzi o pomysł a nie konkretnie ten układ)? Co to za projekt? Bardzo ciekawe rozwiązania, natomiast widzę też parę problemów (problem z zagospodarowaniem kuchni, wc gości, problem ze skwarem w sypialniach, hałas z tarasu w sypialniach, trochę gorzej oddzielona strefa nocna). Nie wpadliśmy na to, żeby przenieść garaż za kuchnię. Dwóch architektów również nie zaproponowało nam takiego układu. W takim razie nasza koncepcja jest słaba? W tym momencie jedyny problem stanowi dla nas zadaszenie tarasu - raczej nie będziemy na tym etapie zmieniać całkowicie układu domu. P.S. napisałem na priv. Edytowane 12 Lutego 2023 przez kmyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2023 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 To jakiś projekt od "domów z wizją" - w sumie po prostu wpisałam dom parterowy do google aby poszukać planów o jakie mi chodziło. Parterowy 1 się nazywa. Jak pisałam, nie chodziło o rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń, bo to bym zdecydowanie zmieniła Chodziło mi o pokazanie, że da się parterowy dom otworzyć na ogród, na najbardziej atrakcyjny widok. A nie widok z okna: 4 m, płot i dom sąsiadów. U ciebie w zasadzie tylko jedno okno otwiera się na ogród. Jest ono permanentnie zacienione a widok na rośliny pewnie zasłonią meble stojące na tarasie. I tyle z podziwiania ogrodu gdy siedzi się w domu. Dla mnie (ale nie wiem jak dla ciebie) dom z takim układem zimą jest depresyjnie ciemny. Okna od wschodu latem są irytujące jak słońce budzi o 4 rano. Zimą w takim pokoju jest jasno tylko kiedy sie wstaje (a potem i tak wychodzi do szkoły/pracy). A latem upały dokuczają max 2 miesiące - na 12 miesięcy w roku to niewiele i da się załatwić ochronę szerokim okapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 12.02.2023 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) To jakiś projekt od "domów z wizją" - w sumie po prostu wpisałam dom parterowy do google aby poszukać planów o jakie mi chodziło. Parterowy 1 się nazywa. Jak pisałam, nie chodziło o rozplanowanie poszczególnych pomieszczeń, bo to bym zdecydowanie zmieniła Chodziło mi o pokazanie, że da się parterowy dom otworzyć na ogród, na najbardziej atrakcyjny widok. A nie widok z okna: 4 m, płot i dom sąsiadów. U ciebie w zasadzie tylko jedno okno otwiera się na ogród. Jest ono permanentnie zacienione a widok na rośliny pewnie zasłonią meble stojące na tarasie. I tyle z podziwiania ogrodu gdy siedzi się w domu. Dla mnie (ale nie wiem jak dla ciebie) dom z takim układem zimą jest depresyjnie ciemny. Okna od wschodu latem są irytujące jak słońce budzi o 4 rano. Zimą w takim pokoju jest jasno tylko kiedy sie wstaje (a potem i tak wychodzi do szkoły/pracy). A latem upały dokuczają max 2 miesiące - na 12 miesięcy w roku to niewiele i da się załatwić ochronę szerokim okapem. Za tarasem nie będzie ogrodu, ogród będzie zlokalizowany po prawej stronie. Będzie on widoczny bezpośrednio w dużym oknie zlokalizowanym w salonie. Z tyłu domu będzie największa prywatność - nie ma szans żeby ktoś się tam wybudował. Natomiast działka jest prostokątna i tego nie zmienimy. Dom musiałby być dosyć wąski żeby widok na ogród był usytuowany z tyłu - na południowej ścianie. Edytowane 12 Lutego 2023 przez kmyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2023 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 no właśnie kształt działki to sa elementy kluczowe dla oceny projektów. Na taką działkę można byłoby w tym kierunku iść: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2023 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 myśleliście o tym aby zamiast podcienia od zachodu zrobić coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 13.02.2023 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Chodzi Pani o to żeby w taki sposób zadaszyć taras czy zrobić wyjście na zachód z salonu i taki dach dwuspadowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2023 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 W ten sposób zadaszyć zachodnią elewację i tam zrobić taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmyg 16.02.2023 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Sprawdzimy, ale nie jest to atrakcyjne dla nas.Na zachód mamy też jedynego sąsiada - chociaż będzie dosyć daleko od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts