Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrów sześciennych gazu na dobę?

NatkaB

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom 170m2 powierzchni użytkowej + 40m2 garaż + 80m2 piwnice. Ocieplenie: 15cm Ściany, 25cm poddasze, 10cm Sciany piwnic.

Temp. w domu stała 22 st. C. Mieszkamy od września tego roku. Ogrzewany jest tylko parter, na piętrze jest 15- 17stC (ciepło uchodzi tam otwartą klatką schodową). Do połowy października dom dogrzewany był sporadycznie ( 1xdziennie drewnem pobudowlanym), potem właczyłem na stałe ogrzewanie gazem. Zużycie od 1.10 do 1.12.05 wyniosło 275m3 w tym CWU, kuchnia gazowa. Piec kondensacyjny,automatyka pogodowa nie podłączona, Ustawiona temp. zasilania 40st.C. W całym domy ogrzewanie podłogowe.

Aha za ciepłą wodę użytkową za wrzesień zapłaciłem 80zł, ( coś około 50m3 zużycia miesięcznego +abonament)

Powierzchnia ogrzewana 260 m.kw., temperatura w domu 23-24, w godzinach 19-20 jest na poddaszu 25 stopni bo dzieci się kąpią.

Przy obecnych temp. zewnętrznych w granicach -2 do +2 zużycie gazu 19 m. sześć. na dobę, z czego ok. 40% to CWU.

Zużywamy dużo ciepłej wody bo dzieci lubią się w niej bawić.

Ściany pustak Uni220 + 12cm styropianu, poddasze 20cm wełny.

Ocieplone posadzki nad piwnicą i garażem styropianem od 5 do 8cm.

Po kilku miesiącach to ja odkopałem wątek, który wydał mi się ciekawy. W związku z tym p.o. gospodarza wątku jeszcze raz proszę wszystkich aby podawali rodzaj gazu (wysokometanowy czy zaazotowany), a jeszcze lepiej symbol GZ-50 lub GZ-41,5 albo GZ-35. Dla orientacji podam, że nominalna różnica między GZ-50 a GZ-35 jest rzędu 30%, ale faktycznie znacznie większa, bo gazownia oficjalnie przyznaje, że wartość opałowa GZ-50 jest na ogół wyższa od gwarantowanego minimum, a dla GZ-35 jest niestety na ogół niższa. Znajduje to zresztą odbicie w cenach obu paliw. Dla przykładu:

odbiorca GZ-50 według taryfy W3 zapłaci za 10m3 (dziennie) 376,04 PLN na miesiąc

odbiorca GZ-35 według taryfy Z3 zapłaci za 16m3 (dziennie) 376,40 PLN na miesiąc

Czyli prawie jednakowa kwota, a gazu jest 10 albo 16 m3

Witam.

Chyba prawie wszyscy mają GZ-50 ,ale może się mylę. Przy obecnych temp. 0C i180m2 c.o 11.2 i c.w 2.3m3 -5 osób

Już czekam na" środek zimy" a wypada u mnie między 10 a 20 styczna

\obserwacje czteroletnie\ . Zużycia na c.o.

wachało się w tym czasie od 1760 m3 do 2050m3 za sezon

POzdrawiam.

gaz wysokometanowy dom 260 m3 bez piwnic, ocieplony 15 wełna na ścianach, 25 cm poddasze, 10 podłoga na gruncie 20 cm strych, temperatura w domu 20-21, ogrzewam tylko parter do góry ciepełko sobie ucieka temeratura około 15 stopni. Piec atmosferyk Viessmann.

Zużycie od września do 21.11 846 m3, od 22.11-02.12 zużycie 181 m3 co daje średnią 18 m3 na dzień. żadnego dogrzewania drewnem.

Mam nadzieję że takie zużycie będę miał tylko w pierwszym roku użytkownani.

Przy okazji może się wypowiedzą ci co już przeżyli swój pierwszy rok i czy faktycznie spadło zużycie i i o ile.

pozdrawiam

gaz wysokometanowy dom 260 m3 bez piwnic, ocieplony 15 wełna na ścianach, 25 cm poddasze, 10 podłoga na gruncie 20 cm strych, temperatura w domu 20-21, ogrzewam tylko parter do góry ciepełko sobie ucieka temeratura około 15 stopni. Piec atmosferyk Viessmann.

Zużycie od września do 21.11 846 m3, od 22.11-02.12 zużycie 181 m3 co daje średnią 18 m3 na dzień. żadnego dogrzewania drewnem.

Mam nadzieję że takie zużycie będę miał tylko w pierwszym roku użytkownani.

Przy okazji może się wypowiedzą ci co już przeżyli swój pierwszy rok i czy faktycznie spadło zużycie i i o ile.

pozdrawiam

Wrugim sezonie w okresie od września do końca listopada spadło spalanie o ok. 5% :cry: Dom budowałem 3 lata wiec miał

czas przeschnac jesli budowałes ekspresowo to pewnie mozesz liczyć na wiekszy spadek.

Pozdrawiam

Zużycie gazu GZ50 za okres 05.09 do 25.11.2005 czyli 82 dni,razem z CWU, 4 osoby w tym dwoje małych dzieci (kąpanie połączone z zabawą), dom z maxa + 15 cm styro, dach 25 cm wełny, podłoga 10cm styro, piec Termet mini max atmosferyczny z regulatorem pokojowym - 412m3 czyli 5m3 dziennie. Jak dla mnie rewelacja. Oby tak dalej.

Inwestor

faktycznie budowałem dosyć szybko pierwszą łopatę w ziemię wbiłem na początku kwietnia 2004 a wprowadziłem się we wrześniu tego roku. Tynki zdązyłem zrobić przed Bożym Narodzeniem w wylewki po Wielkanocy. Tak więc jest nadzieja że u mnie zyski w kolejnym roku będą większe. Bo jak nie to pójdę z torbami. Na razie próbuję walczy z krzywymi grzewczymi, poziomami, temperaturą zasilania, regulatorem pogodowym,regulatorem pokojowym itd... :)

Może jeszcze ktoś się podzieli swoimi spostrzeżeniami.

No to i ja dorzuce swoje obserwacje.

Stara kamienica, I piętro, ściana - cegła ok 50 cm, nieocieplona, w każdym pomieszczeniu 2 ściany zewnętrzne, pow. 100 m2, wysokość 3 m, kocioł atm. Vitopend 100 WHO, duże okna PCV ale chyba z szybą o niskiej izolacyjności temicznej (nie ma żadnych oznaczeń na szybie)

Zużycie GZ-50 średnio 15 m3 na dobę (co, cwu, kuchenka) - zaznaczam że oszczędzamy (18,5 stopnia całą dobę). Przyznam że jestem trochę rozczarowany (czyt. zalamany), gdyz jest to pierwszy mój sezon grzewczy, a mrozow jeszcze specjalnych nie bylo.

Pytanie: kiedy jest ekonomiczniej jak jest ustawiona mała moc kotla (maly plomień - dlugo grzeje wodę i rzadziej się wylącza) czy duża moc kotla (szybko nagrzewa przy dużym plomieniu). Serwisant ustawil mi moc ok 14kW (z przedzialu 10-24 kW) i nie wiem czy to jest optymalnie czy może nie ma znaczenia.

Jaka powinna być temp wody na wyjściu? Ustawiam blisko minimum, gdyz wtedy kocioł krócej pracuje ale nie wiem czy to dobre. Jak ustawie temp na poziom "zalecany" (taka kropa na regulatorze) to mija ok 40 minut i ok 1,5 m3 gazu zanim osiągnie zadaną temperaturę. Dodam że w mieszkaniu jest 10 grzejników c22 średniej wielkości.

Coś poradzicie?. Wydaje mi się że pójdę w czasie mrozów z torbami. :(

Pozdrawiam

Yaras

Yaras - ja też mam 100 m2 uzytkowej i ostatnio srednio 7.5 m3 GZ50 na dobę (ustawiona temp. w domu 22 stC "w dzień" i 18 w nocy), kocioł kondensat (nie Viessmann :) ).

Podejrzewam że zmieniając ustawienia kotła niewiele nawojujesz.

Dla Ciebie jest tylko 1 mozliwosc - zmienic mieszkanie na nowsze budownictwo. Fakt, zmiana okien moze Ci pomóc zaoszczedzic tak ok. 20-30% gazu.

pozdr - Krzysiek

Do Yarasa.

Zużycie energii w twoim lokalu to właściwość lokalu a nie rurek i pieca.

Ściany,okna ,czy grzeją sąsiedzi itd

Ustawienie mocy pieca nie pownno być niższe niż maksymalny pobór mocy całodobowo przy temperaturze -20C ,ale głównie zależy od możliwości odbiorników\grzejników\ Jeśli suma mocy grzejników liczona w temperatturach optymalnych \dla twojego pieca\ i nie masz termostatów i nie wyłanczasz części obiegu to tak ustaw moc pieca.Będzie pracował regularnie, kilka razy na dobę sterowany pokojowym termostatem.

Zużycie gazu się prawdopodobnie nie zmieni .ale wzrośnie konfort cieplny i trwałość pieca.

POzdrawiam.

U mnie wyszło za 14.09 -14.11 265 m3!! ( 22 m3 wody)i to tylko ciepła woda bo CO właczyłem 11 listopada. A czasami przepalałem kominkiem, czyli CWU tez sie podgrzewała. Bardzo mnie ten wynik zdziwił. Z zmieniłem ustawienia na piecu (De Dietrich zwykły DTG 111- 4 z zasobnikiem 130 l) z 55 na 40 na cwu i chyba mniej razysie włacza.

Cyrkulacja jeszcze nie podłączona

• 2 weeks później...

dzień dobry

pozwoliłem sobie zebrać i ujednolicić trochę danych zaprezentowanych w tym wątku, zużycie przeliczyłem na dosyć egzotyczną jednostkę a mianowicie m3/m2/sezon, oto wyniki:

Fili_P 9,1

kateb 18,5

michcioizi 16,4

mironmk 8,4

inwestor 8,9

wnikliwy 10,6

KrzysiekMarusza 14,0

mradom 14,9

jak widać rozbieżności są znaczne, może jakaś wspólna próba interpretacji i znalezienia przyczyn, zaś na początek propnowałbym odczyt zużycia w tym samym czasie, np 14-28 grudnia, co prawda są różnice geograficzne ale nie powinny być tak znaczne

pozdrawiam

Witam.To najlepsza jednostka do porównań.

Domyślne założenia to:

GZ50

wysokość ~~2,5m

temperatura wew. 20C

inne nośniki energii ~~ 0

gaz zużyty na c.o. \inne cele 0,5 m3 na osobę dziennie\

W moim domu wynik 10 do 11,5 m3\m2\sezon --obserwacje z czterech sezonów

Może najlepsi podpowiedzą jak uzyskali swe wyniki.

POzdrawiam.

Wchodzę w kontrolę.

Też mam pierwszy rok grzania (wprowadziłem się we wreśniu) i chętnie porównam się z innym 'pierwszoroczniakami' :)

Ja zacząłem odpisywać licznik 22 listopada.

A tak przy okazji czy gaz wysokometanowy to GZ50 bo na mojej umowie nie ma takiego oznaczenia?

a mógłbyś spisać stan licznika jutro rano i dajmy na to 28/12, sprawdzimy ile wyszło, ponieważ grzeję dopiero pierwszy sezon to notuję zużycie każdego dnia,

Z własnego doświadczenia:

Informacja dobra - niedługo Ci przejdzie.

Informacja zła - od codziennego spisywania nie maleje zużycie gazu.