Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Janki19

Recommended Posts

Hej,

kupiłem dom w stanie SSO.

Mam skrzynkę w działce i papiery (UP, Zaświadczenie o wykonaniu przyłącza i KDT.)

Co dalej?

Potrzebuje prądu by sobie dłubać dalej ale się trochę gubię w tym co po kolei powinienem wykonać.

Czy mam podciągnąć kabel od domu do skrzynki i podpisać umowę ze sprzedawcą(Tauron, PGE) ?

Kto mi podłączy ten kabel od Erbetki do skrzynki? Ma być elektryk z uprawnieniami czy jak kabel będzie to zrobi to ktoś z ZE?

Czy muszę mieć tą Erbetkę przygotowaną by podpisać umowę na prąd docelowy czy może puszcza mi prąd do skrzynki a ja się w nią wepnę kiedy będę chciał?

Co w warunkach przyłączenia. Złącze jest przygotowane, tj. rozbudowane o licznik oraz zabezpieczenia i Twoje zaciski.

Jeśli tak to elektryk z uprawnieniami przyłącza kabel, wypisuje oświadczenie o gotowości instalacji a Ty podpisujesz umowę. Po tym przyjeżdżają z ZE wkładają zabezpieczenia i jest.

W zasadzie to nie bardzo rozumiem tych warunków przyłączenia nie wiem co tam było wykonane. \

Jest napisane o zaciskach itp. ale nie wiem czy to jest czy tego nie ma nie mam jak dostać się do skrzynki.

Ogólnie w zaświadczeniu o wykonaniu przyłącza jest napisane że musze podpisać umowę dystrybucji lub kompleksową i dostane prąd.

Żeby ją podpisać muszę wysłać KDT i wniosek ale właśnie nie wiem czy poza tym coś mam robić czy mogę sobie później erbetkę podłączyć. Ale chyba już dostałem odpowiedź w poprzedni poście.

Masz SSO więc najlepiej doprowadź dom do SSZ czyli wstaw okna i drzwi a następnie skrzynkę schowaj do środka i wyprowadź z domu już docelowy kabel który podłączą do zacisków w złączu.

Do tego energia nie jest potrzebna a w razie czego na jeden dzień gdy wstawią okna pożyczysz agregat.