Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie DGP w istniejącym domu - pytania pratyczne

Recommended Posts

Cześć, przymierzam się do wykonania instalacji dystrybucji gorącego powietrza w domu. Jako że mieszkam w nim 2 lata nie chcę robić wielkiego remontu więc zależy mi na jak najmniej inwazyjnych pracach. Oczywiście całość mógłbym zlecić firmie i o nic nie pytać, ale z uwagi, że np. w stropie mam podłogówkę chciałbym cześć prac zlecić znajomemu "złotej rączce" który bez pośpiechu a dokładnie je wykona. W związku z tym chciałbym skonsultować kilka rzeczy.

1. Dokucie podłogówki. Wiadomo ręcznie, żeby nie uszkodzić rurek. Podpowiedzcie, co potem z tymi odkutymi ruraki zrobić? Jak je odizolować od rury z ciepłym powietrzem? Ile odstępu zachować? Lepiej odkuć więcej i je odgiąć, czy np. zawołać hydraulika żeby uciął nadmiar i założył złączkę?

2. Przebicie stropu monotitycznego. Czy tutaj trzeba na coś szczególnie uważać? Czy wycięcie zbrojenia i wykucie otworu 20x30 jest bezpieczne dla konstrukcji i można śmiało wykonać, czy lepiej skonsultować z majstem który budował dom (o ile będzie pamiętał?

3. Przebicie stropu między poddaszem, a strychem - mam akermana - tutaj problemów raczej nie przewiduję.

5. Z uwagi na jak najmniejszą inwazyjność kanały nawiewne będą rozłożone na strychu (a nie pod sufitem w poddaszu obudowane kartongipsem)

4. Punkty nawiewu zostaną wykonane wiertnicą przez firmę.

5. Czy instalacja z turbiną będzie bezproblemowo współpracować z wentylacją mechaniczną?

Każda inna porada, korekta moich pomysłów, szczególnie od osób które takie prace u siebie wykonywały będzie dla mnie bardzo cenna i z zgóry za nie dziękuję.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Ja nie będę pytał szczegółowo , ale w jaki sposób masz rozprowadzone powietrze z rekuperatora? Czy zamiast wykonywać dodatkową instalację połączyć ją - jeśli oczywiście istnieje.

Długo jesteś na forum więc powinieneś wiedzieć , że aby udzielić informacji trzeba by te dane podać. Bo fakt współpracy tych instalacji jest jak najbardziej możliwy i bezproblemowy.

U mnie działała tak instalacja przez lat 8 potem wiele się zmieniło i obecnie posiadam kominek z PW podłączony do podłogówki, a też wykonywałem instalację sam na "żywym organiźmie" tzn przy zamieszkiwaniu w nowym domu.(10 lat to jeszcze nie tak wiele)

Nie myślałem o połączeniu instalacji WM i DGP, bardziej chodziło mi o to, czy działając razem nie będą siebie "przeszkadzać". Mój rekuperator ma tryb kominkowy,

Potencjalny wykonawca DGP pytał, czy mój rekuperator ma tryb komnkowy więc chyba nie powinno być problemu.

Cześć, przymierzam się do wykonania instalacji dystrybucji gorącego powietrza w domu. Jako że mieszkam w nim 2 lata nie chcę robić wielkiego remontu więc zależy mi na jak najmniej inwazyjnych pracach. Oczywiście całość mógłbym zlecić firmie i o nic nie pytać, ale z uwagi, że np. w stropie mam podłogówkę chciałbym cześć prac zlecić znajomemu "złotej rączce" który bez pośpiechu a dokładnie je wykona. W związku z tym chciałbym skonsultować kilka rzeczy.

1. Dokucie podłogówki. Wiadomo ręcznie, żeby nie uszkodzić rurek. Podpowiedzcie, co potem z tymi odkutymi rurami zrobić? Jak je odizolować od rury z ciepłym powietrzem? Ile odstępu zachować? Lepiej odkuć więcej i je odgiąć, czy np. zawołać hydraulika żeby uciął nadmiar i założył złączkę?

Żadnych cięć i złączek rura jakakolwiek by nie była nie nagrzeje się więcej niż może wytrzymać rura ogrzewania podłogowego - rozsuń zabezpiecz np pianką izolacyjną przed ruchami( piszczenie zgrzypienia podczas eksplaatacji i gotowe)

2. Przebicie stropu monotitycznego. Czy tutaj trzeba na coś szczególnie uważać? Czy wycięcie zbrojenia i wykucie otworu 20x30 jest bezpieczne dla konstrukcji i można śmiało wykonać, czy lepiej skonsultować z majstem który budował dom (o ile będzie pamiętał?

Bez przesady to mały otwór nie będzie miał wpływu na Twoje prace. Trudność może wynikać z zastosowanego drutu, jego gęstości ułożenia i dostępności do przecięcia np szlifierką.

3. Przebicie stropu między poddaszem, a strychem - mam akermana - tutaj problemów raczej nie przewiduję.

Też tak myślę:rolleyes:

5. Z uwagi na jak najmniejszą inwazyjność kanały nawiewne będą rozłożone na strychu (a nie pod sufitem w poddaszu obudowane kartongipsem)

Dobra izolacja z każdej strony - może spowodować znaczne rozmiary instalacji.

4. Punkty nawiewu zostaną wykonane wiertnicą przez firmę.

Muszą być dobrze przemyślane aby zmieściła się rura/izolacja i aby estetycznie wmontować anemostat.

5. Czy instalacja z turbiną będzie bezproblemowo współpracować z wentylacją mechaniczną?

Odpowiedziałem - nie mam problemu

Każda inna porada, korekta moich pomysłów, szczególnie od osób które takie prace u siebie wykonywały będzie dla mnie bardzo cenna i z zgóry za nie dziękuję.

Pozdrawiam.

Ja robiąc takie instalacje połączyłem je ze sobą, sprawowały się dobrze ale nie rewelacyjnie szczególnie w pomieszczeniach jak łazienka i WC gdzie musiał pojawić się nadmuch z kominka i wyciąg z rekuperacji.

• Like 1

Gdybym pisał o nawiewach napisałbym Q160 te wymiary podaję w mm i dotyczą otworów prowadnic urządzenia wycinającego otwory o dużej średnicy. W rękach takiej otwornicy nie utrzyma.

Wczoraj była u mnie ekipa od przewiertów. Otwory wiercili na sucho, dodatkowo nie kotwili wiertnicy do stropu, wiertnica miała z boku rączkę, która drugi z pracowników przytrzymywał. Otwory poszły elegancko, nic się nie zarwało po bokach. Wszystkie brudne roboty za mną :)

• 3 weeks później...