bobim 09.02.2023 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Mam fotowoltaikę, którą wykorzystuje póki co m.in. do grzania wody grzałką 3 fazową.Grzałka ma 4,5KW (najmniejsza jaką mogłem zakupić 3fazową do tego zbiornika tej samej firmy), jakieś 2 - 2,5h podgrzeje mi zbiornik 200l do maksymalnej temperatury w tym wypadku termometr pokazuje jakieś 62 stopnie i się wyłącza.W trakcie grzania energia nie wystarcza z fotowoltaiki i brana jest z sieci, skończy grzać energii z foto jest dużo to wrzuca do sieci.Chciałbym zmniejszyć moc grzałki i np. cały czas grzać mocą np. 2KW (mają regulację w razie potrzeby), żeby optymalizować wykorzystanie energii z fotowoltaiki.Zbiornik jest grzany w dzień w godzinach 10-17 i spokojnie na razie wystarcza ale włącza się tylko na początku i potem gdy podgrzewa, a mógłby chodzić dłużej z mniejszą mocą.Czy można to jakoś łatwo zrobić i co polecilibyście do takiego sterowania, najlepiej jakieś gotowe urządzenia.Szukałem regulatorów tyrystorowych znalazłem "Półprzewodnikowy regulator 3-fazowy tyrystorowy", każdy taki sprzęt sprzedaje na popularnym portalu firma z Chin.Mógłby ktoś polecić coś co można zamontować w jakiejś skrzynce do tego regulator i nie spali się po miesiącu?Jak duże straty mogą powstać na takim regulatorze.Słyszałem też o regulatorach indukcyjnych ale ciężko przebić się przez to wszystko jak nie zna się tego rodzaju sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 09.02.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) W tej grzałce są trzy grzałki po 1,5 kW , mozna dwie odłączyć aby pracowała jedna, Edytowane 9 Lutego 2023 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobim 10.02.2023 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Wtedy zwiększy się zużycie na jednej fazie a na dwóch będzie inwerter pchał do sieci, efekt będzie odwrotny od zamierzonego ;-(. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 10.02.2023 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Wtedy zwiększy się zużycie na jednej fazie a na dwóch będzie inwerter pchał do sieci, efekt będzie odwrotny od zamierzonego ;-(. Dostawca EE jest zobligowany do automatycznego bilansowania międzyfazowego. Więc nie będzie to efekt odwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2023 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Wtedy zwiększy się zużycie na jednej fazie a na dwóch będzie inwerter pchał do sieci, efekt będzie odwrotny od zamierzonego ;-(. Masz obowiązkowe bilansowanie godzinowe - czyli nie tylko między fazami, a również liczenie każdej godziny saldem (czyli jak 10:00-10:30 pchasz na jednej fazie 6kW a na dwóch masz bilans na zero a potem 10:30-11:00 ciągniesz na każdej fazie 2kW - to na fakturze ta godzina nie pojawi się ani zliczona w godzinach z saldem ujemnym, ani dodatnim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobim 10.02.2023 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 To dotyczy taryf G czyli gospodarstw domowych czy wszystkich? Jestem prosumentem czyli stare zasady, taryfa g13, czy wystarczy, jak na stycznik podam tylko jedną lub dwie fazy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobim 10.02.2023 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Nie ma jakiegoś prostego urządzenia żeby zjechał mi mocą do np. 2KW na 3 fazach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2023 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 To dotyczy taryf G czyli gospodarstw domowych czy wszystkich? Jestem prosumentem czyli stare zasady, taryfa g13, czy wystarczy, jak na stycznik podam tylko jedną lub dwie fazy? Co masz na myśli pisząc wytłuszczone "To"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.02.2023 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 Nie ma jakiegoś prostego urządzenia żeby zjechał mi mocą do np. 2KW na 3 fazach? Jest. Pogooglaj wattrouter, EMS, HEMS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobim 12.02.2023 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) Co masz na myśli pisząc wytłuszczone "To"? Przez To mam na myśli bilansowanie międzyfazowe, w eliczniku Taurona w tym samym czasie jest pobranie i oddanie więc nie bardzo wiem o jakim bilansowaniu mowa? Jeśli to tak działa to w jakiejś taryfie może? Dla gospodarstw domowych, dla firm? I skąd w takim razie te dane z elicznika czy oni to na pewno rozliczają na 0? Czy to bilansowanie nie polegałoby na tym, że to co licznik pokaże, że oddałem to z tego 80% będzie na pokrycie tego co biorę? Jeśli by było rozliczanie międzyfazowe to powinni oddawać 1:1 z energii pobranej i oddanej w tym samym czasie? Gdzie to mógłbym sprawdzić jak to jest rozliczane? Reasumując jeśli jest tak jak myślę, że mi piszecie to czy odłączając np. jedną czy dwie fazy ze stycznika, który załącza grzałkę wszystko będzie w porządku? Te systemy Hems, Ems to kupę kasy kosztują z tego co czytam, mnie chodzi o coś rzędu kilkaset złotych max ale wytrzymałego żeby nie spaliło się po roku użytkowania. Edytowane 12 Lutego 2023 przez bobim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.02.2023 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) Przez To mam na myśli bilansowanie międzyfazowe, w eliczniku Taurona w tym samym czasie jest pobranie i oddanie więc nie bardzo wiem o jakim bilansowaniu mowa? Ustawa o OZE: Na fakturze tak to wygląda: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378565-Saldo-dodatnie-saldo-ujemne&p=8154178&viewfull=1#post8154178 Te systemy Hems, Ems to kupę kasy kosztują z tego co czytam, mnie chodzi o coś rzędu kilkaset złotych max ale wytrzymałego żeby nie spaliło się po roku użytkowania. https://sklep.pvmonitor.pl/ems-moj-prad-40/97-pvmterminal-wifi-plus.htmlhttps://sklep.pvmonitor.pl/ems-moj-prad-40/97-pvmterminal-wifi-plus.html A sprawdź, jaka jest dopłata jak zainstalujesz EMS i/lub magazyn. Edytowane 12 Lutego 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 13.02.2023 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Nie ma jakiegoś prostego urządzenia żeby zjechał mi mocą do np. 2KW na 3 fazach? Warto popytac wykonawce tyrystorowych regulatorów do spawarek o wykonanie podobnego układu regulatora mocy grzałek Odcinanie jednej lub dwóch faz wymaga sprawdzenia jak połączone są elementy grzejne czy są to grzałki 400v czy 230 i jak są połączone w gwiazdę trójkąt czy jeszcze inaczej. Jedną z możliwości zmniejszenia mocy byłoby połączenie dwóch z nich szeregowo, Ale wtedy pracują dwie fazy a regulatorem da się trzy wykorzystać. Edytowane 13 Lutego 2023 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobim 14.02.2023 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2023 Niby mam od producenta info, w którym piszą, że w przypadku zaniku jednej czy dwóch faz grzałka nadal działa. Chociaż zdecydowanie wolałbym sterować tą mocą.Wykonanie? Czy tzn., że nie ma gotowego urządzenia, którego można byłoby wykorzystać do regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 18.02.2023 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Jest prosty sposób - zastosuj trzy regulatory - na każdą fazę po jednym chińskie na alle portalu znajdziesz po kilkanaście złotych sztuka. Są sterowane potencjometrem lub nawet procentowo z wyświetlaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts