Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwiększenie auto konsumpcji - regulator mocy

bobim

Recommended Posts

Mam fotowoltaikę, którą wykorzystuje póki co m.in. do grzania wody grzałką 3 fazową.

Grzałka ma 4,5KW (najmniejsza jaką mogłem zakupić 3fazową do tego zbiornika tej samej firmy), jakieś 2 - 2,5h podgrzeje mi zbiornik 200l do maksymalnej temperatury w tym wypadku termometr pokazuje jakieś 62 stopnie i się wyłącza.

W trakcie grzania energia nie wystarcza z fotowoltaiki i brana jest z sieci, skończy grzać energii z foto jest dużo to wrzuca do sieci.

Chciałbym zmniejszyć moc grzałki i np. cały czas grzać mocą np. 2KW (mają regulację w razie potrzeby), żeby optymalizować wykorzystanie energii z fotowoltaiki.

Zbiornik jest grzany w dzień w godzinach 10-17 i spokojnie na razie wystarcza ale włącza się tylko na początku i potem gdy podgrzewa, a mógłby chodzić dłużej z mniejszą mocą.

Czy można to jakoś łatwo zrobić i co polecilibyście do takiego sterowania, najlepiej jakieś gotowe urządzenia.

Szukałem regulatorów tyrystorowych znalazłem "Półprzewodnikowy regulator 3-fazowy tyrystorowy", każdy taki sprzęt sprzedaje na popularnym portalu firma z Chin.

Mógłby ktoś polecić coś co można zamontować w jakiejś skrzynce do tego regulator i nie spali się po miesiącu?

Jak duże straty mogą powstać na takim regulatorze.

Słyszałem też o regulatorach indukcyjnych ale ciężko przebić się przez to wszystko jak nie zna się tego rodzaju sprzętu.

Wtedy zwiększy się zużycie na jednej fazie a na dwóch będzie inwerter pchał do sieci, efekt będzie odwrotny od zamierzonego ;-(.

Masz obowiązkowe bilansowanie godzinowe - czyli nie tylko między fazami, a również liczenie każdej godziny saldem (czyli jak 10:00-10:30 pchasz na jednej fazie 6kW a na dwóch masz bilans na zero a potem 10:30-11:00 ciągniesz na każdej fazie 2kW - to na fakturze ta godzina nie pojawi się ani zliczona w godzinach z saldem ujemnym, ani dodatnim).

Co masz na myśli pisząc wytłuszczone "To"?

Przez To mam na myśli bilansowanie międzyfazowe, w eliczniku Taurona w tym samym czasie jest pobranie i oddanie więc nie bardzo wiem o jakim bilansowaniu mowa?

Jeśli to tak działa to w jakiejś taryfie może? Dla gospodarstw domowych, dla firm? I skąd w takim razie te dane z elicznika czy oni to na pewno rozliczają na 0?

Czy to bilansowanie nie polegałoby na tym, że to co licznik pokaże, że oddałem to z tego 80% będzie na pokrycie tego co biorę? Jeśli by było rozliczanie międzyfazowe to powinni oddawać 1:1 z energii pobranej i oddanej w tym samym czasie? Gdzie to mógłbym sprawdzić jak to jest rozliczane?

Reasumując jeśli jest tak jak myślę, że mi piszecie to czy odłączając np. jedną czy dwie fazy ze stycznika, który załącza grzałkę wszystko będzie w porządku?

Te systemy Hems, Ems to kupę kasy kosztują z tego co czytam, mnie chodzi o coś rzędu kilkaset złotych max ale wytrzymałego żeby nie spaliło się po roku użytkowania.

Edytowane przez bobim
  • Like 1

Przez To mam na myśli bilansowanie międzyfazowe, w eliczniku Taurona w tym samym czasie jest pobranie i oddanie więc nie bardzo wiem o jakim bilansowaniu mowa?

Ustawa o OZE:

attachment.php?attachmentid=461174

Na fakturze tak to wygląda:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378565-Saldo-dodatnie-saldo-ujemne&p=8154178&viewfull=1#post8154178

Te systemy Hems, Ems to kupę kasy kosztują z tego co czytam, mnie chodzi o coś rzędu kilkaset złotych max ale wytrzymałego żeby nie spaliło się po roku użytkowania.

https://sklep.pvmonitor.pl/ems-moj-prad-40/97-pvmterminal-wifi-plus.htmlhttps://sklep.pvmonitor.pl/ems-moj-prad-40/97-pvmterminal-wifi-plus.html

A sprawdź, jaka jest dopłata jak zainstalujesz EMS i/lub magazyn.

Edytowane przez Kaizen

Nie ma jakiegoś prostego urządzenia żeby zjechał mi mocą do np. 2KW na 3 fazach?

Warto popytac wykonawce tyrystorowych regulatorów do spawarek o wykonanie podobnego układu regulatora mocy grzałek

Odcinanie jednej lub dwóch faz wymaga sprawdzenia jak połączone są elementy grzejne czy są to grzałki 400v czy 230 i jak są połączone w gwiazdę trójkąt czy jeszcze inaczej. Jedną z możliwości zmniejszenia mocy byłoby połączenie dwóch z nich szeregowo, Ale wtedy pracują dwie fazy a regulatorem da się trzy wykorzystać.

Edytowane przez Chris Zielonka