Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygięte deski warstwowe prośba o poradę

jkan997

Recommended Posts

Kupiłem deskę warstwową II kategorii do montażu w sypialni.

Druga kategoria miała polegać na niewielkich skazach wizualnych, ale mój wykonawca kręci nosem, że deski są za krzywe.

Będą montowane na klej.

Producent jest ok - powiedział, że krzywe deski przyjmie spowrotem i wymieni.

Zmontowałem kilka pasów tych desek na próbą na zakłądkę 50%, i te "proste deski" w dużej mierze trzymają te krzywe (układając bez kleju na podłodze).

Teraz pytanie takie jaka może być maksymalna krzywizna deski aby nie było z nią problemu po montażu?

Poniżej zdjęce - ta najbardziej krzywa deska unosi się na 2,5cm na 1m, inna z tego samego opakowania na mniej niż 5mm.

Screenshot 2023-02-01 at 14.53.26.jpg

Edytowane przez jkan997

Wygięcie w górę nie jest żadną krzywizną. Jeśli deski idą na klej to on i pozostałe deski będą powodowały prostą powierzchnię.

Taka krzywizna będzie powodowała pewne trudności w montażu dlatego wykonawca kręci nosem. Po montażu raczej nic się z tym nie stanie. Jedyną możliwością i niedogodnością jest to że podczas chodzenia naprężenia będą powodowały skrzypienie lub trzaski podłogi. Możliwe nie twierdzę że wystąpi to na 100%.

• 3 weeks później...
Też mam taką deskę, to cholerstwo jak leży gdzieś oparte to już krzywi się. Troche wilgoci np z gładzi i też może pokrzywić. Nie układałem jeszcze ,leżą i czekają ale strach to rozpakować, ie wiem jak się zachowają na podłogówce. Najlepiej to żeby wyprostować to je celowo zawilgocić i położyć na prostym i przycisnąć czymś np. cegłami i tak niech sobie leży z tydzień.

Deska trójwarstwowa nie powinna się krzywić. Od tego są warstwy ułożone w różnych kierunkach aby kompensować i zapobiegać rozszerzalność drewna.

Oczywiście dzieje się to w pewnym zakresie więc jak w magazynie sklepowym była wilgoć, i brak ogrzewania, lub krzywa powierzchnia składowania to stąd zrobiono II kat.

• 1 month później...

Typowy efekt magazynowania. Wystarczy że leżały dość długo na magazynie.

Zawsze wole zastosować dwu składnik i obciążyć podłogę podczas klejenia.

Jeżeli była odpowiednio zagruntowana posadzka po badaniach wytrzymałościowych i sprawdzenie CM wilgotności to będzie wszystko ok.

A jeżeli nie to efekt będzie widoczny do max 6 miesięcy :D