jkan997 12.02.2023 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) Kupiłem deskę warstwową II kategorii do montażu w sypialni. Druga kategoria miała polegać na niewielkich skazach wizualnych, ale mój wykonawca kręci nosem, że deski są za krzywe. Będą montowane na klej. Producent jest ok - powiedział, że krzywe deski przyjmie spowrotem i wymieni. Zmontowałem kilka pasów tych desek na próbą na zakłądkę 50%, i te "proste deski" w dużej mierze trzymają te krzywe (układając bez kleju na podłodze). Teraz pytanie takie jaka może być maksymalna krzywizna deski aby nie było z nią problemu po montażu? Poniżej zdjęce - ta najbardziej krzywa deska unosi się na 2,5cm na 1m, inna z tego samego opakowania na mniej niż 5mm. Edytowane 12 Lutego 2023 przez jkan997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.02.2023 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Wygięcie w górę nie jest żadną krzywizną. Jeśli deski idą na klej to on i pozostałe deski będą powodowały prostą powierzchnię. Taka krzywizna będzie powodowała pewne trudności w montażu dlatego wykonawca kręci nosem. Po montażu raczej nic się z tym nie stanie. Jedyną możliwością i niedogodnością jest to że podczas chodzenia naprężenia będą powodowały skrzypienie lub trzaski podłogi. Możliwe nie twierdzę że wystąpi to na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkan997 12.02.2023 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Wygięcie w górę nie jest żadną krzywizną. Wielkie dzięki - masz jakiś klej do polecenia? Myślałem o jednoskładnikowym Sika 423073? Czy w takim przypadku lepszy jest klej bardziej elastyczny czy mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.02.2023 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2023 Silka poliuretanowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 28.02.2023 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Też mam taką deskę, to cholerstwo jak leży gdzieś oparte to już krzywi się. Troche wilgoci np z gładzi i też może pokrzywić. Nie układałem jeszcze ,leżą i czekają ale strach to rozpakować, ie wiem jak się zachowają na podłogówce. Najlepiej to żeby wyprostować to je celowo zawilgocić i położyć na prostym i przycisnąć czymś np. cegłami i tak niech sobie leży z tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.03.2023 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Deska trójwarstwowa nie powinna się krzywić. Od tego są warstwy ułożone w różnych kierunkach aby kompensować i zapobiegać rozszerzalność drewna.Oczywiście dzieje się to w pewnym zakresie więc jak w magazynie sklepowym była wilgoć, i brak ogrzewania, lub krzywa powierzchnia składowania to stąd zrobiono II kat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkan997 05.04.2023 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Dopisze ostatni post - pstatecznie moja ekipa ułożyła te deski, przypierając kończe bloczkami betonowymi. Efekt super - zero uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podłogi Poznań 06.04.2023 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Typowy efekt magazynowania. Wystarczy że leżały dość długo na magazynie. Zawsze wole zastosować dwu składnik i obciążyć podłogę podczas klejenia. Jeżeli była odpowiednio zagruntowana posadzka po badaniach wytrzymałościowych i sprawdzenie CM wilgotności to będzie wszystko ok. A jeżeli nie to efekt będzie widoczny do max 6 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts