Garażowe Projekty 13.02.2023 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Witam, dwa lata temu zacząłem budowę domku 35m2 na zgłoszenie. dodam, że w budowlance jestem całkowitym amatorem i samoukiem, choć posiadam wykształcenie inżynierskie. Wyszedłem z założenia, że skoro już mam konieczną wiedzę teoretyczną, szkoda by było nigdy nie sprawdzić jej w praktyce. Wierzę w naukowe podejście do wszystkiego i w to że, nie znając odpowiedzi, stosując naukową metodę poznawczą można ją zawsze znaleźć. Załączam link do 1 części filmiku (fotorelacji) Domek jest w konstrukcji szkieletowej, wzmocnionej. Wszystkie prace widoczne na zdjęciach wykonałem własnoręcznie (z nielicznymi wyjątkami, kiedy zaczynało mi brakować czasu lub np. przy podłączaniu wody czy prądu gdyż tutaj konieczne są uprawnienia.) Chętnie wysłucham (lub przeczytam) konstruktywną krytykę, oczywiście popełniłem kilka błędów, kilka rzeczy mogłem zrobić lepiej. Nauka też kosztuje, to doświadczenie przyda mi się przy budowie pełnowymiarowego domu pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 19.02.2023 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Witam, załączam link do 2 części mojej fotorelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 26.02.2023 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Witam, Część 3 już gotowa: pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.02.2023 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Pan tak na serio czy tylko sobie jaja robi? Pytam dla sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 28.02.2023 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Cześć Frofo007, dzięki za uwagi, odpowiadając:"czy styropian posadzkowy nadaje się do układania pod płytę fundamentową?"informację, że mogę go zastosować pod taką konstrukcję miałem z kilku niezależnych źródeł, również z internetu, kupując mówiłem sprzedawcy pod co go będę dawał więc chyba był właściwy. Po 2 latach od wylania mogę powiedzieć że nie widzę żadnych problemów."Zastosowany przekrój pręta wydaje się niski (fi6?)"jest 9mm rzeczywiście trzeba było zrobić 12"Rozumiem, że tego gruntu nikt nie badał a płyta była robiona "na oko", nikt jej nie liczył"Raczej przyjąłem parametry, które ktoś w necie polecał jako właściwe pod taką konstrukcję"Warto też było się pokusić o dodatkowe zazbrojenie narożników." Tak jak mówiłem, kilka błędów nowicjusza popełniłem, na razie trzyma się nieźle, wzmocnienie narożników zawsze można dołożyć od zewnątrz."Te uchwyty dodane na etapie zalewania płyty to sięgają poniżej zbrojenia i czy wchodzą pomiędzy siatkę zbrojeniową?"Nie, no sięgają i wchodzą. jestem nowicjuszem ale jednak inżynierem. myślałem nawet żeby je przyspawać do zbrojenia albo dospawać poprzeczne pręty ale ostatecznie uznałem iż ze wszystkich sił jakie będą działać na ten budynek, siła pionowa do góry jest najmniej prawdopodobna a kotwy będą raczej dociskane w dół ciężarem budynku."Jeszcze pytanie jakie warunki na działce? Jak z wodą? Czy przy ulewnych deszczach/topnieniu śniegu nie masz wysoko wód gruntowych?"Z tym akurat problemów nie ma i nie będzie- grunt to glina, nieprzepuszczalna a w miejscu gdzie jest moja działka do wód gruntowych w ogóle nie idzie się dokopać (wiem bo chciałem ręcznie wywiercić studnię do podlewania ogródka, dowierciłem do 4m i dałem sobie spokój. Potem od faceta od studni usłyszałem że woda tutaj jest na 100 m (!)"Czy dałeś chociaż beton z dodatkiem W8? I w ogóle co to za beton? b25/"W8 jest a beton to o ile dobrze pamiętam b20.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 28.02.2023 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 "Pan tak na serio czy tylko sobie jaja robi? Pytam dla sąsiada."tego pytania niestety nie rozumiem...to do mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 28.02.2023 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 W kwestii zbrojenia dodam jeszcze że, wprawdzie nie wiem czy należy w budownictwie naśladować amerykanów ale widziałem na wielu filmach jak wylewkę pod garaż (w którym trzymają nawet ciężkie maszyny) zbroją za pomocą gotowych siatek drucianych z drutu właśnie ok 5-6mm. Oczywiście im grubsze pręty tym lepiej. trzeba jednak kalkulować też koszt inwestycji. My Polacy mamy (przynajmniej w budownictwie) tendencje do przewymiarowywania wszystkiego 3-4 razy.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 01.03.2023 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 W takich sprawach czy coś się do czegoś nadaje powinien w zasadzie orzekać konstruktor a nie osoba pracująca w hurtowni materiałów budowlanych. Konstruktor bierze odpowiedzialność za to co robi. Konstruktorem byłem ja a informację że mogę zastosować ten materiał miałem z kilku niezależnych źródeł Na pewno 9mm? chcesz zobaczyć fakturę? To nie jest dom, tylko budynek gospodarczy do 35m2 zaadaptowany tymczasowo jako mieszkanie. Jak obejrzysz dalsze części zobaczysz że jego końcowe przeznaczenie to warsztat/garaż. na konstrukcję nośną zużyłem ok 2,5 m3 drewna sosnowego co oznacza że waży ona tylko ok 1,5 tony. Ja również nie jestem znawcą tematu, ale mogę napisać jak był zamontowany u mnie dach do wieńca Właśnie po to wszedłem na to forum żeby od innych usłyszeć co można zrobić lepiej, wykorzystam Twoje rady przy budowie domu 70m2, który ma stanąć obok. Jak już stanie, też nakręcę filmik, będziesz mógł ocenić czy czegoś się od Ciebie nauczyłem. Skoro glina nieprzepuszczalna to co się dzieje z wodą podczas opadów/roztopów śniegu? działka ma znaczny spadek więc woda grawitacyjnie odpływa. Z tej strony gdzie się początkowo zbierała (akurat jest to front budynku) zrobiłem odwodnienie liniowe z wyprowadzeniem na niższą część działki. Pełni tą samą funkcję co drenaż ale dzięki spadkowi nie muszę robić dookoła budynku. będzie to widać w 4 części filmiku. Ogólnie Twoje uwagi są bardzo przydatne jednak wydaje mi się że Ty patrzysz na to z perspektywy budowy pełnowymiarowego domu. Z pewnością jak będę go budował to zastosuję najlepsze rozwiązania jakie są. teraz chodziło o to żeby było w miarę tanio i szybko. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 01.03.2023 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Przemyśl czy nie potrzebujesz więcej miejsca. Akurat koszt budowy domu w przeliczeniu na m2 bardzo spada wraz ze wzrostem ilości tych metrów. Budynek, który teraz budujesz pewnie ma około 50m2, czy warto budować nowy dom dla dodatkowych 20m2 (...) Wszystko to prawda, ale chcę skorzystać z tej ulgi prawnej która niedawno weszła ("Nowy ład" czy coś) Nie trzeba kierownika budowy i dziennika budowy, a 70 m2 to powierzchnia podstawy więc razem z poddaszem będzie 100-110 m2. to w sam raz na kuchnie, salon i 3 sypialnie. można też pobrać projekty za 1 zł co jest też sporą oszczędnością. Takie niezbędne minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Poczytaj, jak czas znajdziesz...https://muratordom.pl/przed-budowa/z-doswiadczen-budujacych/historia-budowy-domu-kodiego-aa-LdbL-nBoZ-YivW.html Szacun dla Was obu! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 01.03.2023 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Poczytaj, jak czas znajdziesz... https://muratordom.pl/przed-budowa/z-doswiadczen-budujacych/historia-budowy-domu-kodiego-aa-LdbL-nBoZ-YivW.html Szacun dla Was obu! Adam M. Dzięki Adam, przeczytałem. Moja historia jest podobna, też próbuję to robić bez kredytu (mam wprawdzie kartę kredytową na 20 000 bez niej pewnie nie zbudowałbym nic). Nie mam na głowie rodziny (rozwiedziony) więc jest trochę łatwiej, mogłem zrezygnować z wynajmowania mieszkania jak tylko zrobiłem dach domku i wstawiłem kozę. Podstawową różnicą są stosunki cenowo- zarobkowe, które w 2018 były już zupełnie inne niż w 2003, ale to, co się stało w 2020 prawie mnie wykończyło! obecnie moja pensja (na poziomie średniej krajowej) w stosunku do cen materiałów budowlanych, które ostatnio podrożały o 100-150% nie znaczy już prawie kompletnie nic! Kto by w 2003 roku pomyślał że blachodachówka na pokrycie dachu 64m2 to będzie wydatek min 4000 zł (za sam materiał!) Z tego względu, i dlatego, że docelowo to tylko garaż, pokryłem go onduliną (to taka tektura falista nasączana bitumikiem), czego już szczerze żałuję Może się okazać że dużego domu bez pomocy banku nie zbuduję. Mógłbym tu strzelić rozprawkę o tym jak to nas źle Państwo traktuje itd, tylko to niczego nie zmieni. Trzeba cały czas robić swoje i tyle... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2023 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Spoko..Ja mam bajdziej odjechane wizje...Dom-wypas za 150 tysi na gotowo!Do tego...Wiem, umiem, mogę...Łażę koło TEJ działki jak pies koło jatki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.03.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Też jestem "rozwiedziony z woli Wyższej".Wdowiec... Rzadka rzecz w tym kraju...Planów mam na jakieś 300 lat...Projektów rozpoczętych "naście"...Matuzalem by powiedział - gwniarz!Rób swoje!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 01.03.2023 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Spoko.. Ja mam bajdziej odjechane wizje... Dom-wypas za 150 tysi na gotowo! Do tego... Wiem, umiem, mogę... Adam M. Jeśli sam robisz wszystko (tak jak ja próbuję) czyli mówimy tylko o kosztach materiałów (bez ceny gruntu) to jest do zrobienia, chociaż każde przedsięwzięcie zawsze wychodzi ostatecznie 150% szacowanych kosztów. Ja na tą budkę wydałem już z 80 000 ale teraz już mam wszystkie media i szambo, duży dom to w zasadzie będzie już koszt fundamentu, ścian, dachu no i instalacji wewnątrz budynku. Nawet do tego malucha zbudowałem już kotłownie na pellet 10kW z prawdziwego zdarzenia. Łażę koło TEJ działki jak pies koło jatki... Adam M. a działka za ile? to też są koszty... moja była jeszcze w miarę tania-50 000 za 1000 m2, oczywiście pośrodku niczego Planów mam na jakieś 300 lat... Projektów rozpoczętych "naście"... Adam M. Haha, i bardzo dobrze, nie warto żyć jeśli się nie ma dobrych marzeń. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 01.03.2023 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Czym dłużej bym odkładał tym droższe wszystko by było. No właśnie, to jest ten ukryty podatek nałożony na społeczeństwo, który mało kto dostrzega. Dlatego ja jestem zadowolony z tego małego domku, też już mieszkam od 2020, na samym wynajmie zaoszczędziłem z 40 000. teraz muszę tylko zdobyć fundusze na 20m3 bali drewnianych (chcę dom z bala) na szczęście drewno po koszmarnych podwyżkach w zeszłym roku trochę tanieje, może będzie lepiej. No i jeszcze koszt fundamentów- zgodnie z Twoim zaleceniem teraz będą z prawdziwego zdarzenia z drenażem, zabezpieczone masą bitumiczną itp. W ogóle to chcę porządne podpiwniczenie z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 01.03.2023 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Ktoś może w to nie wierzyć, że 2-3 razy taniej ale mam faktury, takie były ceny w 2017 roku. No ja wierzę, widziałem jaka była różnica między 2019 a 2020! głupia deska elewacyjna : najtańsza 2019- 26 zł/m2 teraz- (ta sama deska) 56zł/m2 Człowiek się musi cieszyć że go stać na najtańsze badziewie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 06.03.2023 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 część 4: pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 17.03.2023 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2023 Część 5 (teraz to mi się dostanie za to ocieplanie dachu... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowe Projekty 02.04.2023 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Część 6 wrzuciłem do działu "Instalacje - wymiana doświadczeń" https://forum.muratordom.pl/showthread.php?382003-Samodzielna-budowa-kot%C5%82owni-na-pellet&p=8183854#post8183854 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasum1 21.10.2023 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2023 (edytowane) Załóż segregator, notatnik, a nawet Pinterest, aby zebrać swoje pomysły, co lubisz, a czego nie. Uzyskaj realistyczny obraz swojego budżetu i oczekiwań. To zawsze dobry punkt wyjścia. Od tego momentu architekt lub projektant zbierze wszystkie Twoje uwagi i zacznie blokować koncepcję. Będzie dużo tam i z powrotem. Przeanalizują Twój stos wymamrotanych pomysłów, co Ci się podoba, a czego nie, do praktycznej podstawy i przetłumaczą na język (zestaw planów), który budowniczy będzie zrozumiały. Znalezienie błędu praktycznie na papierze jest znacznie tańsze niż w terenie https://showbox.bio/ https://tutuapp.uno/ . Edytowane 28 Października 2023 przez nasum1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts