vanderskobiela 15.02.2023 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Witam, W tym roku na wiosnę / latem planuję rozpocząć budowę domu niestety sytuacja pozwala na zrobienie stanu "0" i na razie tak będzie musiało odczekać do lata 2024 lub lata 2025.Moje pytanie polega na tym, czy stan "0" budynku może czekać tak długo? Czy nic na tym nie ucierpi?Może lepiej zaczekać z budową jak będę wiedział że mogę budowę pociągnąć do końca? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 16.02.2023 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 moze tak stac , jak plyta to rozloz slome i przykryj folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.02.2023 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Co rozumiesz przez stan "0" ?Masz w projekcie piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderskobiela 16.02.2023 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Bez piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.02.2023 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Czyli same ławy fundamentowe i ściany fundamentowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderskobiela 16.02.2023 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Myslalem aby się zatrzymać po zasypaniu fundamentów i wylaniu chudziaka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.02.2023 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Wg mnie nie ma to sensu. Przez dwa lata dużo może zmienić się.Możesz dojść do wniosku że nie chcesz budować domu lub nie chcesz budować takiego domu.Faktycznie koszty budowy stanu "0" mogą wzrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderskobiela 17.02.2023 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Głównie o te koszty mi chodzi aby wbudować teraz co mam, a za dwa lata może się okazać że wydam 2 razy więcej na stan "0".Papirologie już mamy za sobą teraz tylko została decyzja czy zrobić stan "0" czy robić dopiero całość.Myślisz że sposób na zabezpieczenie kolegi Adiš jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.02.2023 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Ja bym słomy nie dawał. Dobre było by przykrycie ścian fundamentowych grubą izolacją i zapewnić odprowadzenie wód opadowych z wnętrza między ścianami fundamentowymi.Chcesz wykonać chudy beton - to można też zabezpieczyć folią i odprowadzić wody opadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobczak-d 19.02.2023 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Musiałbyś dobrze zabezpieczyć od góry połączenie ściany fundamentowej i jej ocieplenia. Mnie wykonawca zostawił z niezabezpieczonym zerem i paletami bloczków na chudym. Zimą woda, która dostawała się między xpsa a ściany oderwała go wraz z izolacją przeciwwilgociową. Cała izolacja do odkopania i poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2023 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Jeśli ma to stać dłużej to zamiast folii na całości położył bym papę termozgrzewalną wraz z wywinięciem na ściany z ociepleniem i małym zwisem. W przyszłości będzie z tego porządna hydroizolacja pod styropian i ściany.Folia budowlana nawet grubsza w słońcu, mrozie, porywistym wietrze prędzej czy później ulegnie destrukcji odsłaniając resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.02.2023 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Można położyć grubą folię i ją zabezpieczyć - np. obciążyć od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts