Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan "0" na nawet 2 lata?

Recommended Posts

Witam,

W tym roku na wiosnę / latem planuję rozpocząć budowę domu niestety sytuacja pozwala na zrobienie stanu "0" i na razie tak będzie musiało odczekać do lata 2024 lub lata 2025.

Moje pytanie polega na tym, czy stan "0" budynku może czekać tak długo? Czy nic na tym nie ucierpi?

Może lepiej zaczekać z budową jak będę wiedział że mogę budowę pociągnąć do końca?

• Like 1

Głównie o te koszty mi chodzi aby wbudować teraz co mam, a za dwa lata może się okazać że wydam 2 razy więcej na stan "0".

Papirologie już mamy za sobą teraz tylko została decyzja czy zrobić stan "0" czy robić dopiero całość.

Myślisz że sposób na zabezpieczenie kolegi Adiš jest dobry?

Ja bym słomy nie dawał.

Dobre było by przykrycie ścian fundamentowych grubą izolacją i zapewnić odprowadzenie wód opadowych z wnętrza między ścianami fundamentowymi.

Chcesz wykonać chudy beton - to można też zabezpieczyć folią i odprowadzić wody opadowe.

Musiałbyś dobrze zabezpieczyć od góry połączenie ściany fundamentowej i jej ocieplenia. Mnie wykonawca zostawił z niezabezpieczonym zerem i paletami bloczków na chudym. Zimą woda, która dostawała się między xpsa a ściany oderwała go wraz z izolacją przeciwwilgociową. Cała izolacja do odkopania i poprawy.

Jeśli ma to stać dłużej to zamiast folii na całości położył bym papę termozgrzewalną wraz z wywinięciem na ściany z ociepleniem i małym zwisem. W przyszłości będzie z tego porządna hydroizolacja pod styropian i ściany.

Folia budowlana nawet grubsza w słońcu, mrozie, porywistym wietrze prędzej czy później ulegnie destrukcji odsłaniając resztę.