Radek_k 18.02.2023 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Witam wszystkich, nie znalazłem w internecie odpowiedzi więc postanowiłem zapytać tu.Ostatnio w sypialni zauważyłem odklejoną tapetę i wilgoc. Ścianą sąsiaduje z lazienką i bezpośrednio po drugiej stronie mam zabudowany plytą mdf lakierowany stelaż Geberit. Poprosiłem o diagnozę firmę zajmująca się lokalizacją wycieków w rurach. Po zdjęciu miski i wprowadzeniu kamery pod zabudowę spluczki okazało się, że dolna część zbiornika cała pokryta jest skapujacymi kroplami a pod nimi dwie mokre plamy. Woda musi się skraplać id jakiegoś czasu bo tak jak pisałem wykwity wilgoci mam na ścianie (przy podłodze w sypialni. Spuchnięta od wilgoci listwa przypodłogowa ipanele .w łazience,na odkryty h fragmentach ścian jest sucho. Zawory i rurki oraz boki zbiornika spluczki są suche. Domyślam się, że będę zmuszony poprosić meblarzy o rozebranie zabudowy ale co dalej??? Miał ktoś może podobna sytuację? Jak poradzić sobie z tym? Jakoś wyizolować, wymienić stelaż???Bardzo proszę o informację co mam dalej robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2023 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Zabudowa najlepiej aby była wietrzona poprzez zamontowaną kratkę lub drzwiczki z wklejoną płytką do np. dostępu do zaworu wody.W łazience zazwyczaj jest ciepło więc w szczelnej obudowie tym bardziej, jeśli zatem podczas codziennego użycia będziemy napuszczać do zbiornika wodę o temperaturze w okolicach 5*C to skraplanie się wilgoci na ściankach zbiornika nie jest czymś dziwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_k 18.02.2023 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastanawiałem się nad kratkami gdzieś z dołu i góry. Obawiam się jednak jeszcze większego skraplania gdyż ciepłe powietrze będzie miało ułatwiony dostęp. Z drugiej strony sam przeplyw powietrza być może będzie robił robotę.Ktomś może jeszcze jakieś inne rozwiązania podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2023 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Zabudowa najlepiej aby była wietrzona poprzez zamontowaną kratkę lub drzwiczki z wklejoną płytką do np. dostępu do zaworu wody. W łazience zazwyczaj jest ciepło więc w szczelnej obudowie tym bardziej, jeśli zatem podczas codziennego użycia będziemy napuszczać do zbiornika wodę o temperaturze w okolicach 5*C to skraplanie się wilgoci na ściankach zbiornika nie jest czymś dziwnym. Teoria zgodna z fizyką ale ta wentylacja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2023 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję za szybką odpowiedź. Zastanawiałem się nad kratkami gdzieś z dołu i góry. Obawiam się jednak jeszcze większego skraplania gdyż ciepłe powietrze będzie miało ułatwiony dostęp. Z drugiej strony sam przeplyw powietrza być może będzie robił robotę. Ktoś może jeszcze jakieś inne rozwiązania podpowie? Większego skraplania nie będzie bo nadmiar będzie usuwany przez kratkę. Problemem może natomiast nie być sama różnica temperatur ale brak izolacji owego zbiornika . Dlatego oprucz kratki należało by obkleić zbiornik cienkim 1cm styropianem. Problem jest znany więc niektórzy producenci zaczęli sprzedawać swoje stelaże wyposażone w takie styropianowe ocieplenie. Po drugie to skraplać się może nie na ściankach zbiornika ale na metalowej rurce doprowadzającej wodę, więc radzę się dobrze zorientować w czym tkwi problem. Po trzecie to czymś normalnym w łazience jest hydroizolacja ścian i posadzek w formie szlamu z zatopioną taśmą na styku ścian i posadzki. Proponuję lekturę: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?121112-Kapi%C4%85cy-problem-pocenie-si%C4%99-sp%C5%82uczki Edytowane 18 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2023 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Teoria zgodna z fizyką ale ta wentylacja ... Teoria ...... możliwe ale poparta praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_k 18.02.2023 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Rurka doprowadzająca wodę to pp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2023 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Większego skraplania nie będzie bo nadmiar będzie usuwany przez kratkę. Problemem może natomiast nie być sama różnica temperatur ale brak izolacji owego zbiornika . Dlatego oprucz kratki należało by obkleić zbiornik cienkim 1cm styropianem. Problem jest znany więc niektórzy producenci zaczęli sprzedawać swoje stelaże wyposażone w takie styropianowe ocieplenie. Po drugie to skraplać się może nie na ściankach zbiornika ale na metalowej rurce doprowadzającej wodę, więc radzę się dobrze zorientować w czym tkwi problem. Po trzecie to czymś normalnym w łazience jest hydroizolacja ścian i posadzek w formie szlamu z zatopioną taśmą na styku ścian i posadzki. Proponuję lekturę: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?121112-Kapi%C4%85cy-problem-pocenie-si%C4%99-sp%C5%82uczki Moim skromnym zdaniem problem leży gdzie indziej, mam dwa zabudowane Geberity i takich kwiatków nie mam, nie słyszałem też o takich problemach. Bez przesady, kratka wentylacyjna, ocieplanie rezerwuaru i co jeszcze, wybudować od nowa dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2023 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Mokrych dolnopłuków ceramicznych też nie widziałeś ? https://marwed.pl/index.php/izolacja-spluczek-ceramicznych/ Na temat WLZ-a już doktorat masz, teraz kolej na inną dziedzinę. Rurka doprowadzająca wodę to pp. Jeśli jest zawór to na 100% metalowy i spocony. Edytowane 18 Lutego 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herrek 21.10.2024 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2024 (edytowane) Dzień dobry. Jak się sprawa skończyła. Bo mam to samo Edytowane 21 Października 2024 przez Herrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts