silencer7 19.02.2023 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Czy beton komórkowy przed tynkami trzeba zagruntować jakimś środkiem gruntującym czy można po prostu bezpośrednio przed robotą zlać ściany wodą?Jak robią tynkarze?Szczerze mówiąc trochę mnie przeraża ilość gruntu jaką trzeba byłoby zużyć żeby zagruntować wszystkie ściany od góry do dołu. Jak to robicie? Ew. jaki grunt do tego? Rozcieńczony czy nie? Edytowane 19 Lutego 2023 przez silencer7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.02.2023 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Ilość gruntu Cię przeraża? Gruntu idzie malutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.02.2023 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Czy beton komórkowy przed tynkami trzeba zagruntować jakimś środkiem gruntującym czy można po prostu bezpośrednio przed robotą zlać ściany wodą? Jak robią tynkarze? Szczerze mówiąc trochę mnie przeraża ilość gruntu jaką trzeba byłoby zużyć żeby zagruntować wszystkie ściany od góry do dołu. Jak to robicie? Ew. jaki grunt do tego? Rozcieńczony czy nie? Jeśli ściana jest jednorodna (tzn. brak innych elementów np. betonowych trzpieni/słupów) i czysta to ewentualnie można odpuścić gruntowanie. Grunt to nie jest wielki koszt w skali wykonania całych tynków, więc warto zagrunotwać. Rodzaj gruntu zależy od rodzaju tynku. Jeśli tynk cementowo-wapienny to wówczas jako pierwsza warstwa idzie szpryc, a przed szprycem ścianę należy zmoczyć wodą - to może zastąpić gruntowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.02.2023 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Gruntuje się i to wcale nie musi być jakiś specjalny i nie idzie go zbyt dużo, ja dodatkowo zabarwiłem sobie lekko i wiedziałem gdzie jest grunt a gdzie go nie ma. Beton komórkowy jest bardzo chłonny więc istnieje możliwość , że w miejscach niedostatecznie odpylonych tynk czy to cementowo-wapienny czy gipsowy może nie zespolić się ze ścianą. Kiedyś dawano tzw" szpryc" czyli rzadką zaprawę z wody i cementu chlapano ściany dość gęsto a po wyschnięciu tynk ładnie się trzymał. Teraz lepszym sposobem jest zagruntowanie ścian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 22.02.2023 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Szanowny Panie,Ściany z betonu komórkowego przed tynkowaniem najlepiej zagruntować, co pomoże związać pozostałości pyłu, zwiększy przyczepność i ujednolici podłoże. Rekomenduję zastosowanie gruntu szybkoschnącego Śnieżka Acryl-Putz GR43 PRO. Grunt można nosić pędzlem, wałkiem lub poprzez natrysk - zgodnie z zaleceniami producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts