Redakcja 22.02.2023 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Pan Piotr kończy właśnie budowę domu off-grid. Instalacja fotowoltaiczna i zestaw akumulatorów pozwalają na całkowitą niezależność od sieci. Po dwóch miesiącach od nagrania dom ogrzewa już gruntowa pompa ciepła. Nie ma problemów z zasilaniem.Film o autorskiej koncepcji instalacji off-grid pana Piotra to zaproszenie widzów i pasjonatów życia poza siecią do dyskusji. Co o tym sądzicie?https://youtu.be/Cc2Jkk6R5xc Subskrybuj nasz kanał https://www.youtube.com/channel/UC5u_SX-zpLVSw5Mp2zBFcTQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 23.02.2023 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Pan Piotr kończy właśnie budowę domu off-grid. Instalacja fotowoltaiczna i zestaw akumulatorów pozwalają na całkowitą niezależność od sieci. Po dwóch miesiącach od nagrania dom ogrzewa już gruntowa pompa ciepła. Nie ma problemów z zasilaniem.Film o autorskiej koncepcji instalacji off-grid pana Piotra to zaproszenie widzów i pasjonatów życia poza siecią do dyskusji. Co o tym sądzicie?https://youtu.be/Cc2Jkk6R5xc Subskrybuj nasz kanał https://www.youtube.com/channel/UC5u_SX-zpLVSw5Mp2zBFcTQ Pan Piotr nie zbudował instalacji OFF-gridowej bo jest podłączony do sieci. Jest to jednak rozsądne rozwiązanie bo inne źródła energii na czas braku Słońca są znacznie droższe. Ładowanie akumulatora prosto z panela PV to jest najmniej sprawny układ. Straty energii są ogromne bo panele praktycznie nigdy nie pracują w punkcie maksymalnej mocy. Nie wiem jak długo wytrzymają te akumulatory umieszczone w zimnym i wilgotnym miejscu jakim jest ta piwniczka. Pomimo tych mankamentów popieram niekonwencjonalne myślenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Kaluski 23.02.2023 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 z moich pomiarów i eksperymentów wynika, że wybrałem najlepsze z możliwych rozwiązań , strat podczas ładowania praktycznie nie ma, a ładowanie jest nawet przy pełnym zachmurzeniu, nawet w deszczu, ok 5%, dla przykładu, dzisiaj o 8.00 rano ładowanie już było 1800W !!! możliwości.Piwniczka jest wentylowana, a akumulatory są umieszczone w hermetycznych obudowach , więc wilgoć im nie przeszkadza, pracują już trzeci rok i nadal jestem z nich zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 23.02.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) z moich pomiarów i eksperymentów wynika, że wybrałem najlepsze z możliwych rozwiązań , strat podczas ładowania praktycznie nie ma, a ładowanie jest nawet przy pełnym zachmurzeniu, nawet w deszczu, ok 5%, dla przykładu, dzisiaj o 8.00 rano ładowanie już było 1800W !!! możliwości.Piwniczka jest wentylowana, a akumulatory są umieszczone w hermetycznych obudowach , więc wilgoć im nie przeszkadza, pracują już trzeci rok i nadal jestem z nich zadowolony Straty podczas ładowania prosto z paneli PV wynikają z tego że panele zamiast produkować ze sprawnością 20% pracują ze sprawnością na przykład 5%. Oczywiście prąd płynie ale znacznie poniżej możliwości produkcyjnych panela. Mam nadzieję że te akumulatory w zimie nie pracują przy temperaturze poniżej zera. Moja instalacja (9.9kW) dzisiaj o 8 rano ładowała akumulator z mocą 5 kW a dom pobierał 1kW. Moje panele są podłączone do ładowarki MPPT a ta ładuję akumulator. Dom zasilany z akumulatora poprzez inwerter. Pańskie 13.5kWp produkowało 1800W a moje 9.9kWp produkowało 6kW. O tych stratach pisałem. Cala Polska była podobnie zachmurzona. Edytowane 23 Lutego 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 23.02.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Mam kilka uwag - i to jako gorący zwolennik efektywności energetycznej i niezależności energetycznej. Po pierwsze albo jesteśmy off grid i mamy własne zasilanie awaryjne albo jesteśmy on-grid i w razie braku energii dobieramy energię z sieci - nie można być trochę w ciąży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts