Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja drewna - jaki środek wybrać ??

Recommended Posts

Gość JerryCool
ja używałem BOROCHRONU firmy ANSER, chociaż większość sąsiadów stosowało preparat "NW" , preparat jest oparty na związkach boru, nie zawiera soli. Na składach PSB jest w tej chwili promocja na NW 5 litrów koncentratu kosztuje 99,00zł. Borochron jet tańszy , kosztuje około 65zł. za 5 litrów. Skład chemiczny i właściwości maja takie same(podobno wg. producentów trwale wiążą się z drewnem)

Ja cale drzewo na wiezbe + deskowanie zabezpieczylem malujac Fobosem dwa razy. Jakis miesiac temu majster od wykonczeniowki powiedzial ze warto by spryskac wiezbe i deski od srodka Cuprinolem. I tak zrobilem. Nie wiem co to za swinstwo ale rekawice gumowe po paru godzinach pracy przezarlo ! Duza zaleta jest podobno to ze wnika gleboko w drzewo a nie zostaje na zewnatrz. Srodek jest niestety drogi, na dach o powierzchni ok. 170 m2 wydalem 800 zl.

• 12 years później...
Dołaczm się do opini Engi i Martina. Ja też stosowałem Boramon do impregnacji więźby pod blachodachówkę.

W dzisiejszych czasach najlepiej konserwować drewno ekologicznymi powłokami hydrofobowymi, dlatego piszę ekologicznymi bo większość impregnatów hydrofobowych jest na bazie wosków i silikonów które są szkodliwe dla człowieka.Na rynku są już dostępne w pełni ekologiczne powłoki hydrofobowe na bazie wody gdzie zawarte są nanocząstki krzemu.Polecam do zabezpieczania drewna w domu bo w tedy zamiast zapachu lakierów i innego dziadostwa,unosi się zapach naturalnego drewna

• 2 months później...

Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym opowiadamy o pewnym domu z bali, którego właściciele poprzez konserwację starają się utrzymać naturalny kolor sosnowego drewna.

Zobacz inne filmy z życia i poradnikowe murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was

• 1 year później...

Od siebie dodam, że są pewne rzeczy na których nie można oszczędzać. W tym wypadku kwestia ceny to akurat najmniej ważna sprawa. Jeśli chcesz w pełni świadomie wybrać produkt, najlepiej przyjrzeć się kartom technicznym produktów i porównać konkurencję i koniec końców wybrać produkt o jak najlepszych parametrach. Pozdrawiam.

P.S Załączam przykłady(kolejność przypadkowa)

http://www.v33.pl/oleje-do-powierzchni-zewn-281-trznych/g.-renowacja-tarasy-elewacje,451.html?&vars=cHJvZHVpdF9pZD0xMzQx

http://www.penosil.com.pl/penosil-premium-woodoil/produkty/penosil-premium-woodoil

http://drewnochron.pl/produkty/p/985-olej-do-drewna