Pawlak82 25.02.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Cześć, Piszę, aby wymienić siez Wami doswiadczeniem i zapytać jak to jest u was.Posiadam pompę Hartmann 12,5 kW (polska firma - dystrybucja SPRSUN).W tym roku zaobserwowałem, że w trakcie chłodniejszych dni pompa w trakcie regualrnego przepompowania wody uruchamia zawór trzydrogowy i aby wykonać cykliczne przepompowanie wody wykorzystuje wodę CWU.Dlaczego mnie to niepokoi?.Woda w CWU w moim wypadku jest grzana raz dziennie - zbiornik 300l. do temperatury 45C.Dzieje sie to ok. godziny 12 czyli w najcieplejszym momencie dnia. Opisany wyżej proces powoduje że wieczoram z tej wody nie pozostaje niemal nic, mimo że w ciągu dnia zuzycie jest tak naprawdę znikome. Co sie z tym wiaże?Zakłądam, że dużo wyższe zużycie prądu. Dużo ekonomiczniej byłoby korzystać z wody o temperaturze 33 st, która jest całkowicie wystarczająca.dodam że tak było rok temu ale producent prawdopodobnie w tym roku zmienił jakies centralnie sterowane ustawienia. Chciałbym dowiedzieć się czy u Was jest podobnie, czy jest to jakiś niepotrzebny wymysł producenta z Chin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 25.02.2023 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) Pytanie czy przełączanie jest celowe, wynikające z softu PC? Czy może jest wadliwy zawór trójdrożny? U mnie nie używa CWU do defrostów. W sumie, co masz na myśli "cykliczne przepompowanie wody"? - założyłem defrost, ale może błędnie. U mnie zdarza się celowe przełączenie zaworu trójdrożnego z CO na CWU, ale raz na kilka dni. I wygląda to nieco tak, że nie potrzebuje tyle wody na CO to puszcza przez 40 minut wodę na wężownicę CWU - zamiast wygaszać kompresor. Tyle że puszczana woda jest na tyle ciepła, że nie przyśpiesza wychładzania bojlera CWU. Edytowane 25 Lutego 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.02.2023 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Ja np wiele bym dał,żeby moj dwuwentylatorowy Panasonic odszranial się z CWU zamiast robic to tzw gorącymi gazami ( Deice Mode 2) co trwa cholernie długo, i meczy niemiłosiernie sprezarke... ( jeśli temperatura wody w systemie jest poniżej 27stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.02.2023 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Ja np wiele bym dał,żeby moj dwuwentylatorowy Panasonic odszranial się z CWU zamiast robic to tzw gorącymi gazami ( Deice Mode 2) co trwa cholernie długo, i meczy niemiłosiernie sprezarke... ( jeśli temperatura wody w systemie jest poniżej 27stopni) Tak się dzieje bo masz głupie pomysły. Już tu nie raz opisywane. Taki twój charakter- gnębić urządzenie aż padnie. Jak to jest twoje urządzenie czyli PC to pal licho ale ty innym proponujesz swe rozwiązania . A to już przegięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.02.2023 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Cześć, Piszę, aby wymienić siez Wami doswiadczeniem i zapytać jak to jest u was. Posiadam pompę Hartmann 12,5 kW (polska firma - dystrybucja SPRSUN). W tym roku zaobserwowałem, że w trakcie chłodniejszych dni pompa w trakcie regualrnego przepompowania wody uruchamia zawór trzydrogowy i aby wykonać cykliczne przepompowanie wody wykorzystuje wodę CWU. Dlaczego mnie to niepokoi? . Woda w CWU w moim wypadku jest grzana raz dziennie - zbiornik 300l. do temperatury 45C. Dzieje sie to ok. godziny 12 czyli w najcieplejszym momencie dnia. Opisany wyżej proces powoduje że wieczoram z tej wody nie pozostaje niemal nic, mimo że w ciągu dnia zuzycie jest tak naprawdę znikome. Co sie z tym wiaże? Zakłądam, że dużo wyższe zużycie prądu. Dużo ekonomiczniej byłoby korzystać z wody o temperaturze 33 st, która jest całkowicie wystarczająca. dodam że tak było rok temu ale producent prawdopodobnie w tym roku zmienił jakies centralnie sterowane ustawienia. Chciałbym dowiedzieć się czy u Was jest podobnie, czy jest to jakiś niepotrzebny wymysł producenta z Chin? Tobie chyba coś się poknociło , w bojlerze jest czujnik temperatury i jak on odczyta że trzeba grzać to układ przełącza na grzanie cwu i tyle nagrzeje wyłączy cwu i grzeje CO a to że bojler się wystudza jest normalne i chwalby że komuś trzyma bojler dwie doby to bzdury , mój niby dobry a dwa razy na dzień się załącza na grzanie mimo że nikt wody nie pobiera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carinus 26.02.2023 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Tobie chyba coś się poknociło , w bojlerze jest czujnik temperatury i jak on odczyta że trzeba grzać to układ przełącza na grzanie cwu i tyle nagrzeje wyłączy cwu i grzeje CO a to że bojler się wystudza jest normalne i chwalby że komuś trzyma bojler dwie doby to bzdury , mój niby dobry a dwa razy na dzień się załącza na grzanie mimo że nikt wody nie pobiera . Z Twego opisu wynika że zbiornik cwu masz zaizolowany jedną warstwą gazety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 26.02.2023 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Tak się dzieje bo masz głupie pomysły. Już tu nie raz opisywane. Taki twój charakter- gnębić urządzenie aż padnie. Jak to jest twoje urządzenie czyli PC to pal licho ale ty innym proponujesz swe rozwiązania . A to już przegięcie Coś mi się wydaje , że chyba nie rozumiesz co to jest Deice Mode 2 , bo to nie jest wymysł MiGa , i tak się dzieje w każdej pompie Panasnica z dwoma wentlatorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 26.02.2023 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 tak się dzieje w każdej pompie Panasnica z dwoma wentlatorami. aż strach pomysleć co się dzieje w pompach jednowentylatorowych panasa- w mojej ostatnimi czasy średnio co dwie godziny defrost w temp pomiędzy -3 a +4 . Szczerze to mnie to wkurza bardzo bo mam i bufor 1000l i mogę zostawić instalację tylko domową do obsługi - wielkiego znaczenia to nie ma, serwisant kazał zwiekszyć histerezę - ciut pomogło ale cudów pod tytułem grzeję od jesieni do lata na jednym załączeniu pompy jak niektórzy piszą nie ma. Pompa 7 kw generacja J dom 120 mkw bliźniak stary żużlowy pustak z piwnicą ocieplony 10 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 26.02.2023 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Coś mi się wydaje , że chyba nie rozumiesz co to jest Deice Mode 2 , bo to nie jest wymysł MiGa , i tak się dzieje w każdej pompie Panasnica z dwoma wentlatorami. DOBRY JESTEŚ-- tylko tyle napiszę Naukę proponuję zwłaszcza o PC T Cap. Edytowane 26 Lutego 2023 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ham3r 26.02.2023 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 DOBRY JESTEŚ-- tylko tyle napiszę Naukę proponuję zwłaszcza o PC T Cap. Service Manual WH-SXC09H3E8 + WH-UX09HE8: 13.2 Protection Control for Heating Operation 13.2.2 Deice Operation Judgement details: 1) When water inlet temperature is more than 50°C, unit will operate deice mode 1. 2) When water inlet temperature is less than 27°C, unit will operate deice mode 2. 3) When water inlet temperature is less than 50°C and outdoor ambient temperature is less than -10°C, unit will operate deice mode 2. 4) When water outlet temperature sensor 2 detect temperature is less than 22°C, unit will operate deice mode 2. MiG chciałby uniknąć deice mode 2, bo ma niską temperaturę zasilania CO a woda z CWU bardzo szybko odlodziłaby jednostkę zewnętrzną. Ja mam ustawione wymuszenie defrostu na koniec cyklu grzania CWU i defrost w takim wypadku trwa nieco ponad 4 minuty w mode 1. Niestety nie znam prostego mechanizmu aby każdy defrost był z wody CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 27.02.2023 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 DOBRY JESTEŚ-- tylko tyle napiszę Naukę proponuję zwłaszcza o PC T Cap. Jak to proponujesz mi naukę ,jak to Ty nie wiesz co to jest ? Ja się chętnie czegoś dowiem , tylko akurat na Twoje "lekcje" to trzeba uważać , choćby ostatnie ,jak to pisałeś ,że "jest takie coś jak termistat" ,albo ,że przy termostacie to harmonogram w pompie nie działa.... Było też wcześniej kupę śmiesznych rzeczy , o których nie miałeś pojęcia , a broniłeś tego jak Częstochowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlak82 27.02.2023 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Hej, Sorki za tmepo. Odpiszę na ten i inne posty jakie siepojawiły. widzę też że powstał pokrewny spór Otóż: - Nie chodzi o defrost jako taki. Pompa po prostu co jakieś 5 minut robi krótki obieg od zbiorników do urządzenia. W ten sposób pobiera np. informacjeo faktycznej temperaturze w obiegu z ogrzewaniem. Wcześniej robiła to na obiegu od podłgówki. Teraz przełącza na CWU co jest wg mnie non sensem. Dlatego konsultuję sie z Wami wtej sprawie. - Załaczanie ogrzewania 2 razy na dobę przy moim zbiorniku bez pobierania wody w ciagu dnia nie miało miejsca w zeszłym roklu zanim wgrali to dziwne ustwienie. Zbiorniki stoją w dawnej kotłowni gdzie jest ciepło i spadki bez tego dziwnego ustrojstwa wynosiły może 2-3 stopni bez poboru wody na 12h.Twoje spadki moga wybnikac z częstego uruchamiania pompy obiegowej.U mnioe załącza sie ona głównie wieczorem. Nie ma to wpływu na opsane zjawisko. - nie, dzięki za sugestię ale zawór jest OK. Jest jakieś ustwioenie do którego nie mam dostepu i prawdopodbnie ustawili na nim temperaturę od której to zjawisko występuje. Z tymże powinna ona jak już być w kolicach -15 a jest +3. Ponawiam zatem pytanie. Czy u was też w tym obiegu korzysta z CWU? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts