rustin 28.02.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Witam.Krew mnie zalewa z balkonem, największa głupota w domu ale co zrobić po fakcie, do rzeczy.Balkon wydawało by się, że zrobiony ze sztuką tzn masa asfaltowa, folia, styropian, wylewka, atlas duowoder i na to płytki klinkierowe, fuga atlas elastyczna. Co roku w zimie, pęka fuga w dwóch rzędach płytek, można ją wyciągnąć paznokciem, przez to jest nieszczelność i od spodu ok 5cm od krawędzie przecieka. Po za fugowaniu jest ok ale do czasu. Chcę to jakoś naprawić i mam dwa pomysły, oczywiście wyskrobać fugę, ze 2-3 płytki już są głuche przy opukaniu więc od nowa je przykleić, tylko jakim klejem?1. Zrobić fugę elastyczną np https://tytan.com/pl/produkt/uszczelniacze-silikony-i-akryle/uszczelniacz-poliuretanowy-pu-40-fc/ (ewentualnie sikaflex 11fc ale cena poszybowała 2x) , może wtedy nie będzie pękać bo będzie ciągle elastyczne, czytałem, że tak robią schody, tarasy balkony zamiast tradycyjnej fugi.2. Wypełnić fugą ceramiczną, epoksydową, cementową? I na to dać żywicę bezbarwną, tylko na fugi https://alchimica.com.pl/plynne-membrany-poliuretanowe-polimocznikowe-hyperdesmo-tZastanawiałem się czy też nie dać takiej żywicy na fugi elastyczne typu jak w punkcie 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.02.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 To jest balkon na piętrze? Te 2 rzędy płytek pracują z jakiegoś konkretnego powodu ( błędu ) co objawia się pękaniem fugi.Należy zacząć od wielkości płytek w okładzinie i szerokości fugi.Co z taśmami wtapianymi w hydroizolację przy drzwiach balkonowych i po obwodzie z opierzeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2023 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jakie masz wykończenie zewnętrznych krawędzi płytek?Jakiego typu płytki na balkonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.02.2023 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Czemu zawsze na tym forum odpowiedzi są nie na temat? Ja wiem , najlepiej zerwać i wszystko poprawić, nie wchodzi to narazie w grę stąd pytanie jak naprawić, którym sposobem . Docelowo za rok może dwa będzie kamienny dywan . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.02.2023 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Czemu zawsze na tym forum odpowiedzi są nie na temat? . Może są na temat tylko tego nie dostrzegłeś. . Docelowo za rok może dwa będzie kamienny dywan . Skoro sposób ma być na przetrwanie to od tego trzeba było zacząć. Ja wiem , najlepiej zerwać i wszystko poprawić, nie wchodzi to na razie w grę stąd pytanie jak naprawić, którym sposobem . Naprawa jest uzależniona od tego w którym momencie i gdzie był popełniony błąd. Może się okazać że jest ona nie możliwa i w grę wchodzi tylko sposób na wstrzymanie degradacji okładziny lub balkonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 28.02.2023 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Witam. Krew mnie zalewa z balkonem, największa głupota w domu ale co zrobić po fakcie, do rzeczy. Balkon wydawało by się, że zrobiony ze sztuką tzn masa asfaltowa, folia, styropian, wylewka, atlas duowoder i na to płytki klinkierowe, fuga atlas elastyczna. Co roku w zimie, pęka fuga w dwóch rzędach płytek, można ją wyciągnąć paznokciem, przez to jest nieszczelność i od spodu ok 5cm od krawędzie przecieka. Po za fugowaniu jest ok ale do czasu. Chcę to jakoś naprawić i mam dwa pomysły, oczywiście wyskrobać fugę, ze 2-3 płytki już są głuche przy opukaniu więc od nowa je przykleić, tylko jakim klejem? 1. Zrobić fugę elastyczną np https://tytan.com/pl/produkt/uszczelniacze-silikony-i-akryle/uszczelniacz-poliuretanowy-pu-40-fc/ (ewentualnie sikaflex 11fc ale cena poszybowała 2x) , może wtedy nie będzie pękać bo będzie ciągle elastyczne, czytałem, że tak robią schody, tarasy balkony zamiast tradycyjnej fugi. 2. Wypełnić fugą ceramiczną, epoksydową, cementową? I na to dać żywicę bezbarwną, tylko na fugi https://alchimica.com.pl/plynne-membrany-poliuretanowe-polimocznikowe-hyperdesmo-t Zastanawiałem się czy też nie dać takiej żywicy na fugi elastyczne typu jak w punkcie 1. Opcja nr 2, tylko dlaczego akurat bezbarwna żywica ? Alchimica ma też płynne membrany w szarych kolorach Czym wtedy uzupełnisz te fugi to nie będzie mieć większego znaczenia: membrana poliuretanowa złapie się zarówno do uszczelniaczy poliuretanowych które wymieniłeś, jak i do materiałów mineralnych. Tak czy siak będziesz musiał zastosować systemowy grunt. Miej tylko świadomość i pewność, że pod żywicą nie zamykasz wilgoci, którą nagromadzi się tam do czasu remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.02.2023 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Czemu zawsze na tym forum odpowiedzi są nie na temat? Ja wiem , najlepiej zerwać i wszystko poprawić, nie wchodzi to narazie w grę stąd pytanie jak naprawić, którym sposobem . Docelowo za rok może dwa będzie kamienny dywan . Dostałeś pytani a nie odpowiedzi nie na temat. Ty widzisz swój balkon, płytki i miejsca uszkodzeń a inni tego nie widzą więc się pytają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts