Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa, epdm, czy membaran pvc na dach płaski nad garażem.

KowalM

Recommended Posts

Obecne papy podobno wytrzymają 30 lat, czyli podobnie jak membrama. Róznica w kosztach jest ogromna. Papę ci poprawi byle majster, z membramą to znowu koszty.... Po membramie możesz chodzić ale trzeba zachować ostrożność i na pewno nie bedziesz zrzucał na niej śniegu łopatą..... tylko gdzie w tym kraju jest tyle sniegu że trzeba go zrzucać z płaskiego dachu? Mieszkasz w Zakopanem? PEwnie nie bo tam MPZP nie dopuszcza płaskich dachów :)

Zgrzewane to najczęściej membrany TPO/FPO, membrany PVC, te wraz z robocizną będą najdroższe. Membrany EPDM są zazwyczaj grzane lub klejone, będą tańsze jeśli chodzi o sam materiał jak również koszt ich wykonania. Dobrą opcją są też żywice poliuretanowe, a konkretnie płynne membrany poliuretanowe

Powiedz jeszcze czy ten plaski dach nad garażem będziesz użytkowy ? Czy będzie w formie tarasu i masz na niego wyjście ze środka domu poprzez drzwi tarasowe ?

Edytowane przez hyd!op

• 3 weeks później...

Dzwoniłem do jednej firmy i mi gościć mówi, że membrany epdm trzeba albo żwirem przysypać, albo kleić do np. OSB, bo do styropianu nie można, albo jakaś trudną metodą mechaniczna, którą mało kto potrafi dobrze wykonać.

Więc sypią żwir i agrowłuknina, a ja mam na własne życzenie w projekcie zamiast dachu basenu wycięty ogniomur z jednej strony na rynnę. Poza tym wydaje mi się, że w żwirze za kilka lat tak czy siak coś wyrośnie.

A różnica w cenie nie jest duża, bo 2 warstwy papy to podobnie jak 1 warstwa membrany epdm.

To racja, do styropianu czy styroduru nie zaleca się kleić bezpośrednio membrany EPDM. Co prawda istnieją kleje bezrozpuszczalnikowe, na bazie wody ale to bardzo drogie rozwiązanie. Poza tym dochodzi kwestia stabilności podłoża jakim jest sam styropian.

Natomiast nie jest prawdą, że membrany trzeba przysypać żwirem - można ale nie trzeba. Mowa tu o dachu z balastem, tzn membrana EPDM nie jest klejona po całej powierzchni a jedynie obwodowo - wtedy na taką powierzchnię trzeba dać wspomniany balast, np żwir, deskę tarasową, taras wentylowany. Jeśli byłaby podklejona na całości - nie trzeba stosować balastu. Wtedy na styropian należałoby wykonać np wylewkę cementową i dopiero do niej kleić membranę.

Więc sypią żwir i agrowłuknina, a ja mam na własne życzenie w projekcie zamiast dachu basenu wycięty ogniomur z jednej strony na rynnę..

Są specjalne płotki do trzymania żwiru, używane w systemach zielonego dachu.

Też miałam pierwotnie w projekcie basen z przepustami, ale ponieważ ocieplanie przepustów było problematyczne mam jak ty - rynny i zwykłą papę.

Nie, ale mój płaski dach garażu wchodzi pod spadzisty dach domu, aczkolwiek pewnie nie będę tego robił.

Spotkałem się z opiniami, że koszt membrany jest obecnie zbliżony do papy.

Są zgrzewane i klejone.

Pod EPDM możesz sobie włożyć wełnę mineralną w płytach tak jak to robią na halach wielkopowierzchniowych , w USA po 50 lat w ten sposób dachy robią i nic się nie dzieje .

Wtedy na styropian należałoby wykonać np wylewkę cementową i dopiero do niej kleić membranę.

to będzie robione już po wieńcach, więc musiałbym specjalnie zamawiać beton, a to chyba się nie będzie opłacało. To już chyba lepiej osb położyć. Nie upieram się na epdm, nie wiem po prostu co wybrać. Jeszcze opcja z blachą zostaje, ale to chyba najwięcej kombinowania, stelaż, spady itd.

to będzie robione już po wieńcach, więc musiałbym specjalnie zamawiać beton, a to chyba się nie będzie opłacało. To już chyba lepiej osb położyć. Nie upieram się na epdm, nie wiem po prostu co wybrać. Jeszcze opcja z blachą zostaje, ale to chyba najwięcej kombinowania, stelaż, spady itd.

Nie musi to być wylewka betonowa, a raczej nawet nie powinna ze względów konstrukcyjnych - beton dodatkowo i niepotrzebnie dociąży Ci strop

Możesz zlecić wykonanie wylewki firmie, którą będzie robić wylewki np z miksokreta wewnątrz budynku. To możę być taka sama wylewka

• 5 months później...
Co najlepsze? Co najekonomiczniejsze?

Zgrzewane, czy klejone, każdy co innego mówi. Spotkałem się z opinią, że na membranę nie można wejść - chodzić po niej, a na dachu pewnie się zbierze śnieg. Zsypie się z dachu z domu na ten z garażu i trzeba będzie zrzucić.

Hej i co wybrałeś? Mam doklejony garaz do reszty domu, tez zrezygnowałem z jednej attyki bo balem sie basenu. Dekarz proponuje membrane pvc. Ale mysle nad papą

• 1 month później...