Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Powiedzcie mi...... macie już pierwsze faktury za miesiące styczeń i luty za prąd z roku 2023 ? Dostałem dzisiaj fakturę..... za to praktycznie to samo zużycie...... mam 400 zł więcej na rachunku..... Zamiast 400 mam 800 zł do zapłaty. W styczniu płaciłem jeszcze 400. Dodam, ze rodzina 2+2

PGE - moja energia elektr. jest dziś 23% droższa niż w analogicznym okresie rok temu. Na pocieszenie :

- z ostatnim rachunkiem za prąd dostałem ulotkę informującą, że dzięki rządzącym ta energia wcale nie jest taka droga jak mogłaby być

- dziś media podały, że spółki skarbu państwa czyli m.in. w/w PGE zapłacą podatek od nadmiernych zysków wynikających z drogiej energii

Zatem cieszę się, że dostałem 1 kop w tyłek, bo mogłem dostać 2.

Cześć. Powiedzcie mi...... macie już pierwsze faktury za miesiące styczeń i luty za prąd z roku 2023 ? Dostałem dzisiaj fakturę..... za to praktycznie to samo zużycie...... mam 400 zł więcej na rachunku..... Zamiast 400 mam 800 zł do zapłaty. W styczniu płaciłem jeszcze 400. Dodam, ze rodzina 2+2

A to ciekawe, dziś też otrzymałem fakturę za prąd (Energa) i kWh wychodzi mi 7 groszy taniej niż w poprzedniej fakturze. Kto jest Twoim dostawcą energii?

PGE - moja energia elektr. jest dziś 23% droższa niż w analogicznym okresie rok temu. Na pocieszenie :

- z ostatnim rachunkiem za prąd dostałem ulotkę informującą, że dzięki rządzącym ta energia wcale nie jest taka droga jak mogłaby być

- dziś media podały, że spółki skarbu państwa czyli m.in. w/w PGE zapłacą podatek od nadmiernych zysków wynikających z drogiej energii

Zatem cieszę się, że dostałem 1 kop w tyłek, bo mogłem dostać 2.

Droższa bo teraz masz 23% VAT a wcześniej miałeś 0 % VAT? :D

Ale to nadal nie uzasadnia wzrostu z 400 zł na 800 zł.

Dzięki rządzącym płacisz więcej niż to jest warte.

Rząd łupi obywateli i jeszcze im wmawia, że dzięki rządzącym obywatele płacą mniej niż by mogli.

I że generalnie jest to wina Unii i cyklistów i ekologów ;)

Droższa bo teraz masz 23% VAT a wcześniej miałeś 0 % VAT? :D

Ale to nadal nie uzasadnia wzrostu z 400 zł na 800 zł.

Dzięki rządzącym płacisz więcej niż to jest warte.

Rząd łupi obywateli i jeszcze im wmawia, że dzięki rządzącym obywatele płacą mniej niż by mogli.

I że generalnie jest to wina Unii i cyklistów i ekologów ;)

Ciekawe dlaczego ja dostałem normalny rachunek? Cud?

Ciekawe dlaczego ja dostałem normalny rachunek? Cud?

Dostałeś rachunek? Dziwne ;)

Ja dostałem "normalną" fakturę VAT.

W 2022 dostawałem faktury z info o Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej.

W tej "tarczy" było 5% VAT na sprzedaż energii cieplnej, i energii elektrycznej i 0% na sprzedaż gazu ziemnego.

Było też info dla bezrozumnych o tym:

59% KOSZT uprawnień do emisji CO2 w hurtowej cenie energii elektrycznej, wynikający z Polityki Klimatycznej Unii Europejskiej

Na fakturze z 2023 jest info o Rządowej Tarczy Solidarnościowej ale już nie ma stawki 5% VAT a jest 23% VAT.

Nie ma już "żarówki" z Polityką Klimatyczną Unii Europejskiej.

Ciekawe dlaczego już nie ma??

Z Polityką było 5% VAT a bez Polityki jest 23% VAT?

Tarcza Solidarnościowa polega na tym, że różnicę między 5% VAT a 23% rząd solidarnie bierze od nas na własne cele.

Tylko już nie informuje na jakie cele bierze... :D