ZnowuJa 04.03.2023 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Taki temat.Mieszacz na obiegu podlogowki zna tylko dwa stany. Jest zawsze albo calkiem zamkniety albo calkiem otwarty. Mieszacz to Aristo a steruje nim pompa Vaillant. Przy czym wskazania sterownika pompy pokazuja zmienne wartosci.Stad wniossk, ze pompa wysyla dobre sygnaly a problem tkwi w mieszaczu. Ten podlaczony jest poprzez standardowe FM5. Serwisant przekierowal mnie do Instalatora, a ten wymienil mieszacz na nowy, ale problem nie zniknal. Prosze nie piszcie, ze mam zglosic do Instalatora czy Serwisanta - to na pewno zrobie. Ciekawi mnie czy mieliscie podobne problemy i co moze byc przyczyna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.03.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Pompa na pewno nie steruje mieszaczem tylko wymusza przepływ zasysając czynnik odpowiednio zmieszany poprzez odpowiednie otwarcie zaworu trójdrogowego. Zaworem trójdrogowym steruje zazwyczaj siłownik a nim odpowiedni moduł podłączony do kotła realizujący sterowanie temperatury czynnika według przyporządkowanej do niej krzywej grzewczej.Napisz może jeszcze raz o co tak naprawdę chodzi lub umieść fotki mieszacza, kotła, i rozdzielacza podłogówki które to wyjaśnią więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts