KubalaKKS 05.03.2023 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Witam .Mam takie pytanko.. czy mogę sam sobie gdzieś w internecie sprawdzić po numerze drogi sprawdzić czy ona jest gminna ? Wzdłuż mojej działki biegnie droga.. dawniej była to wąska ścieżka a teraz jak to mi pewnie geodeta powiedział że jest to droga na zasadzie "niczyja.. niby gminna niby nie gminna" zatem jak to mogę sprawdzić i na jakiej zasadzie zwykła wąska ścieżka przekształca się np w drogę gminna ? Bez wiedzy osób którzy z nią sąsiadują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2023 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Jeśli ludzie sobie wydeptali ścieżkę na prywatnym gruncie jest ona prywatna a jeśli na gminnym to gminna. Sprawdź na geoportalu czy działka ze ścieżką jest wydzielona jako drogowa. Spójrz na te zdjęcie z geoportalu: Wydzielona działka na drogę dojazdową do pól. Ta konkretna droga znajduje się na terenie byłego PGR i została wydzielona prawdopodobnie do celów przekazania gminie lub stworzenia drogi wewnętrznej dla potencjalnego dewelopera, który rozparceluje pola na działki budowlane. Drogi należące do gminy na pewno będą tak wydzielone - jako pas konkretnej szerokości (5 m min dla dróg i coś koło 2 m dla chodników). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 14.04.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 idziesz do Urzędu Gminy czy starostwa i o ile właścicielem drogi czyli działki ewidencyjnej jest skarb państwa to udzielą Ci tej informacji a może być starostwo, gmina, KOWR itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts