vwrafi 05.03.2023 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Witam, Mam tynki gipsowe zrobione pod malowanie. Były zrobione w lipcu i do tego czasu sobie schły. Kupiłem żyrafę, żeby delikatnie zjechać je siatką 220. Zrobiłem to, nie wyszło idealnie ale może być. Po zeszlifowaniu oczyściłem tynki pędzlem. Po tym zacząłem nakładać grunt Śnieżka Grunt ( taka lateksowa farba gruntująca ). Gdy delikatnie jechałem wałkiem, było ok. Gdy zacząłem mocniej dociskać, to ta farba zaczęła się przyklejać do wałka i schodzić delikatnie ze ściany. Zebrałem więc tę farbę szpachelką. Porobiły się rysy i teraz ściana jest wilgotna. Poczekam aż wyschnie i przejadę ją znowu żyrafą, tylko co dalej? Czy może grunt-farba nie trzymała się, gdyż nie odkurzyłem tynku odkurzaczem? A może najpierw trzeba dać zwykły grunt typu Uni Grunt ( taki mleczny, lejący się )? A może dać grunt Atlas NKP ( żelowy, nie kapiący )? Czyli najpierw zwykły grunt a później grunt- farbą podkładową? Gdybym się zdecydował na położenie gładzi ( gdy powyższy sposób się nie uda ), to jak to po kolei zrobić? Najpierw żyrafa na tynku, później grunt, na to gładź, później znowu grunt i dopiero farba? Czy może żyrafa na tynku, gładź i dopiero wtedy grunt? A może żyrafa na tynku, grunt, gładź i na to farba-grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.03.2023 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Żyrafę i szlifowanie stosuje się raczej do gładzi szpachlowej a nie do tynku.Jeśli tynk nie był robiony na gotowo wraz z uwydatnieniem mleczka to nigdy nie wyjdzie idealnie i będzie wymagał szpachlowania.Szlifowanie raczej tu nie za wiele pomoże.Nie dokładnie odpyliłeś tynki z gipsu. Zagruntuj całość pierw unigruntem rozrobionym z wodą w proporcji 1 : 5Następnie po wyschnięciu nanieś śnieżkę grunt jedną warstwę.Po wyschnięciu pomaluj farbą docelową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.03.2023 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Dziękuję. Tynk był robiony pod malowanie, na gotowo. Miałem delikatnie przejechać żyrafą, ale chyba za mocno to zrobiłem, gdyż teraz widać ziarno. No nic, chyba jednak nałożę gładź. Tylko czy przed gładzią też nanieść grunt na tynk czy już nie trzeba? I czy odpylać, czy też mokry gips z gładzi połączy się z tym luźnym z tynków? To odpylanie jest karkołomne, ile nie macham pędzlem to ciągle się "kurzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.03.2023 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 (edytowane) Tak. Zagruntuj ściany a następnie szpachluj.Odpylenie może być tylko zgrubne tak aby usunąć widoczny pył. Następnie gruntując pozostałości pyłu przytwierdzą się do ściany nasiąknięte unigruntem.Pamiętaj aby rozcieńczyć unigrunt wodą gdyż jego tanie marketowe wersje tworzą czasem na powierzchni gumowatą powłokę która następnie powoduje problemy z malowaniem i szpachlowaniem.Najlepiej zrób to dużym pędzlem aniżeli wałkiem. Edytowane 6 Marca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 06.03.2023 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 OK, to tak zroibię. Mam jeszcze taki tani grunt produkcji Castoramy ( chyba firma Diall czy jakoś tak ). Używałem go do posadzek pod płytki. Czy jego też mam rozcieńczyć wodą czy tylko oryginalny Unigrunt Atlasa? Być może ten z Castoramy już sam w sobie jest rozcieńczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.03.2023 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Rozcieńczaj każdy. Woda sprawi że grunt głębiej spenetruje tynk i nie stworzy na nim ślisgiej gumowej skorupy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts