Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła i program Moje Ciepło - jakie awaryjne ogrzewanie?

sztyga20

Recommended Posts

Tegoroczne wichury z brakiem prądu przez 2 dni dały mi trochę do myślenia. Program moje ciepło daje dofinansowanie do pomp ciepła ale wymogiem jest brak źródła ciepła na paliwo stałe, czyli co, kocioł gazowy? A jak nie ma sieci gazowej? W moim projekcie mam zaplanowany kominek ale z tego co czytam to warunkiem przyznania dotacji jest to aby przy kominku zadbać aby cało ciepło poszło w komin nie nagrzewając przypadkiem mieszkania:D Myślał ktoś z Was nad opłacalnymi alternatywami?

Da się oczywiście nagrzać i kominkiem tzw rekreacyjnym ale trzeba będzie spalić 10x drewna więcej a nie o to chodzi mając na myśli ekologię...

Edytowane przez sztyga20

Mnie też ten temat mocno zastanawia.

Mam już PC 9kwh na którą ubiegam się o dotację z CP a co za tym idzie musiałem polikwidować inne źródła ciepłą tzn co oczywiste

kocioł na ekogroszek i kominek (nie spełniał warunków eko) w związku z tym jedynym źródłem ciepła jest u mnie PC.

Gazu nie ma w drodzę więc ta opcja odpada. Zostaje moim zdaniem agregat prądotwórczy i tu moje pytanie.

Ktoś mi powie jaki do mojej PC 9kwh 3fazowa dobrać agregat ? taki by był bezpieczny dla PC, sprawny i taki by choć oprócz PC mogła chodzić na nim choć lodówka. I również ważna kwestia by nie kosztował miliona monet.

Mnie też ten temat mocno zastanawia.

Mam już PC 9kwh na którą ubiegam się o dotację z CP a co za tym idzie musiałem polikwidować inne źródła ciepłą tzn co oczywiste

kocioł na ekogroszek i kominek (nie spełniał warunków eko) w związku z tym jedynym źródłem ciepła jest u mnie PC.

Gazu nie ma w drodzę więc ta opcja odpada. Zostaje moim zdaniem agregat prądotwórczy i tu moje pytanie.

Ktoś mi powie jaki do mojej PC 9kwh 3fazowa dobrać agregat ? taki by był bezpieczny dla PC, sprawny i taki by choć oprócz PC mogła chodzić na nim choć lodówka. I również ważna kwestia by nie kosztował miliona monet.

Temat był tu gdzieś rozgryzany i z tego co pamiętam, agregat, który byłby bezpieczny dla PC, raczej dużo będzie kosztował.

Moim zdaniem lepiej mieć zasobnik na ciepła wodę wyposażony w grzałkę, a ciepło z farelki, olejaka czy innych takich, w razie dłuższej awarii sieci, zasilane niedrogim agregatem.

Edytowane przez Pytajnick

48 godzin nie miałeś prądu?

Hmmm... trochę długo. Ja nie pamiętam u siebie wyłączenia planowanego lub przerwy spowodowanej awarią dłuższej niż 2-3 godziny.

Mimo wszystko nawet jak 48 godzin nie będzie zasilania to chyba nie zamarzniesz, a budować kominek czy kupować drogi agregat tylko po to żeby spać spokojnie, że jak raz na 20 lat przyjdzie wichura to będę zabezpieczony, to moim zdaniem - bez sensu.

Za tą kasę co wydasz na agregat weź dzieciaki i jedźcie sobie do Karpacza na te dwa dni albo do Kołobrzegu - na jedno wyjdzie :)

Ewentualnie do rodziców na dwie nocki wskoczycie jak kasy szkoda.

48 godzin nie miałeś prądu?

Hmmm... trochę długo. Ja nie pamiętam u siebie wyłączenia planowanego lub przerwy spowodowanej awarią dłuższej niż 2-3 godziny.

Mimo wszystko nawet jak 48 godzin nie będzie zasilania to chyba nie zamarzniesz, a budować kominek czy kupować drogi agregat tylko po to żeby spać spokojnie, że jak raz na 20 lat przyjdzie wichura to będę zabezpieczony, to moim zdaniem - bez sensu.

Za tą kasę co wydasz na agregat weź dzieciaki i jedźcie sobie do Karpacza na te dwa dni albo do Kołobrzegu - na jedno wyjdzie :)

Ewentualnie do rodziców na dwie nocki wskoczycie jak kasy szkoda.

W sumie u mnie to dłuższej awarii niż max 3h nie było. Z drugiej strony pamiętam kilka lat temu w moim rejonie przy awarii przez morzy nie było prądu kilka dni.

Myślę, że a przynajmniej dla mnie nie jest problemem to, że kilka dni będzie mi zimno bo faktycznie ma mnie i moją rodzinę kto ew przenocować ale to, że brak ogrzewania przez kilka dni może spowodować jakieś uszkodzenia w instalacji hydraulicznej czy też w samej PC.

Moje zabezpieczenie póki co jest właśnie takie jak wspomniał Pytajnick czyli niewielki agregat, mały grzejnik elektryczny i grzałka elektryczna w zasobniku CWU

U nas jest koza w salonie , zapas drewna , do tego agregat 2kW który został po budowie i wykończeniu domu , a na wszelki wypadek jeszcze przetwornica 12V --> 230 V o mocy 500W i dwa auta zasilane LPG.... Do tego została nam po ogródku działkowym kuchenka turystyczna na naboje z gazem. Kilka nabojów zawsze jest w domu

Ja jesienią ( późną ) zaopatrzyłem się ( za silną prośbą żony) w agregat Fogo FH 9000R. Nie ma ani rozrusznika , ani dużego zbiornika , silnik chiński (podróbka hondy),głośny ,ale generator z AVR z mocą ciągłą prawie 7kW. Testowany w domu przez ponad 2,5h ,przy normalnym użytkowaniu ( włączone tv , próbowana indukcja , mikrofala , i przede wszystkim PC z grzaniem CWU , wszystko działało ok.

Ten agregat raczej do pracy ciągłęj się nie nadaje ( nawet w instrukcji silnika jest coś o tym) , raczej ,żeby po południu nagrzać dom ,wodę cwu , zgasić i iść spać :)