Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokwie 18 - jaka wełna?

gloom44

Recommended Posts

Jeśli 30 cm ocieplenia to daj 2 x 15 cm.

Wszystko jest uzależnione czy w drugiej warstwie będziesz dawał twardsze płyty czy także wełnę z rolki.

U mnie 18 po rozłożeniu z rolki nie rozprężyła się do wymaganych 18cm tylko było 16 czasem 17.

Po drugie sznurkowanie nawet ścisłe nigdy nie zapewnia idealnego przylegania wełny bo wżyna się on w nią więc stracimy następny 1 cm

Następny 1 cm tracimy gdy wełnę podtrzymują stelaże do rygipsów.

Ogólnie 2 - 3cm szczeliny jest tu wystarczające bo bez deskowania nie chodzi o wentylację bo ujście par ewentualnej wilgoci jest przez membranę tylko o brak kontaktu wełny z membraną na której spodzie mogą zaistnieć skropliny i wilgoć dotykowa..

Dlatego jeśli drugą warstwą będzie wełna z rolki to 18 + 15 a jeśli twardsza płyta to 15 + 15

• Like 1

• 8 months później...
  • 1 month później...
Powiększyliśmy nasz salon i przedłużyliśmy linię dachu. Mamy 10 krokwi 2x6 o rozpiętości 18 stóp do kalenicy. Każda krokwi jest od siebie oddalona o 22 cale. Myślę, że rozpiętość pozioma wynosi około 5,5 stopy. Nic innego nie podtrzymuje tej strony dachu. Myślę, że 2x8 byłoby lepsze, ale zastanawiałem się, czy 2x6 będzie wystarczające? Chcemy utrzymać katedrę suficie, więc nie mamy miejsca na kołnierze.Powiedziano mi, że włożenie klocków pomiędzy krokwiami może wystarczyć Speed Test https://vidmate.bid/ . Edytowane przez guharlaga