Daniel8803 13.03.2023 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Witam, mam pytanie do znawców tematu, hydraulik będzie montował mi zmiekczacz wody w nowo budowanym domu jednorodzinnym i wiem ze zmiekczacz zmiekczajac wode powoduje ze posiada ona duze ilosci sodu co nie zawsze jest super zdrowe zwlaszcza dla osob z nadcisnieniem itd. Pomyslalem o takim rozwiazaniu zeby puscic rure z zimną wodą przed zmiekczaczem tylko do kuchni przez co w kranie zimna woda bedzie bez zmiekczacza a ciepla ze zmiekczacem wtedy przy pobieraniu wody do spozycia czy to do czajnika czy do gara bedzie mozna uzyc zimnej a do mycia naczyc i cieplej z zimną. Prosze mi powiedziec czy to jest dobry pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2023 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Prosze mi powiedziec czy to jest dobry pomysl? I w kuchni będziesz miał osad i zarastanie kamieniem. I zmywarka, której zmiękczacz nie jest tak skuteczny też będzie zmywała bardziej twardą wodą (no, chyba, że poprowadzisz osobną wylewkę dla samej wody pitnej - a łatwo to zrobić nawet bez dodatkowej wylewki, bo są baterie co dodatkowo mają wylewkę do wody z filtra i mógłbyś to wykorzystać nawet, jak nie chcesz wody filtrować). Ale IMO nie ma sensu. A nawet więcej - do spożywania zmiękczacz to za mało. Ja zmiękczam na maksa a pitną jeszcze przepuszczam przez osmozę z mineralizatorem. Szkodliwość miękkiej wody uważam za nieudowodnioną (ale i tak za osmozą mam mineralizator). Jak podaje Polskie Towarzystwo Magnezologiczne są dowody na to, że twarda woda, zawierająca większe ilości takich biopierwiastków jak, magnez i wapń, może być zdrowsza od miękkiej, ponieważ na terenie gdzie występuje, zaobserwowano niższą zapadalność na choroby układu krążenia. Przykładem są mieszkańcy Gruzji, którzy pijąc wodę twardą, w mniejszym stopniu cierpią na choroby miażdżycowe i dożywają sędziwego wieku. Inaczej jest w Finlandii, której obywatele mający do dyspozycji wodę miękką, polodowcową, częściej zapadali na choroby serca i umierali nawet w młodym wieku. Zwrócił na to uwagę polski uczony, - prof. Julian Aleksandrowicz - pisząc w tej sprawie list do ówczesnego prezydenta Finlandii Urho Kekkonena. W związku z tym problemem władze fińskie zleciły opracowanie kompleksowego programu zaradczego. Tak powstał projekt profilaktyczny pod nazwą Nord Kareliia, w którym uwzględniono również m.in. suplementowanie wody składnikami mineralnym. W ciągu 25 lat trwania kampanii liczba zgonów z powodu chorób serca i naczyń krwionośnych w Północnej Karelii zmniejszyła się o 75%. /Publikacja T.Wojtaszek –„Woda-strumień życia”czerwiec 2008/. Woda pitna powinna zawierać przede wszystkim magnez i wapń, które stanowią o jej twardości, ale są niezwykle istotne dla ustroju człowieka. Niedobory tych pierwiastków w organizmie można uzupełniać właśnie poprzez spożycie wody bogatej w te substancje. Rozporządzenie dotyczące wody do spożycia określa dolny zakres twardości wody do spożycia jako 60 mgCaCO3/l, zaś magnezu na 30 mg/l. Tylko w tych dwóch przypadkach określone są minimalne stężenia parametrów dopuszczone do spożycia. Badania nad wpływem twardości wody na zdrowie człowieka prowadzone były przez wielu naukowców od szeregu lat. W latach 70-tych potwierdzono, że u osób pijących miękką wodę śmiertelność z powodu chorób serca jest o 20% wyższa, a spożywanie wody pozbawionej elektrolitów prowadzi do zmian stałości składu elektrolitowego płynu pozakomórkowego. Źródło - ale ten tekst znajdziesz na stronie wielu wodociągów. Natomiast nie znalazłem informacji na temat grupy kontrolnej z badań badań prof. Aleksandrowicza i dowodów na bezpośredni związek pomiędzy suplementowaniem a chorobami. A przecież wpływ ma styl życia, żywienie, rozwój medycyny i inne czynniki. I owszem, rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia podaje. że twardość ma być w zakresie 60-500mg/l, ale jest przypis: 9) W przeliczeniu na węglan wapnia; wartość zalecana ze względów zdrowotnych – oznacza, że jest to wartość pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania, przez przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne, minimalnej zawartości podanej w części D tabeli 2 niniejszego załącznika. A co do osmozy - tu fotki Edytowane 13 Marca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 22.03.2023 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 W sumie dobry pomysł z rozdziałem zimnej i ciepłej wody gdzie ciepła będzie zmiękczana. Do pralki w sam raz również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.03.2023 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Jeśli już to ta osobna nitka z zimną wodą do kuchni powinna być jako dodatkowa (a nie jedyna). Wtedy tylko w jednym punkcie można dać jakiś filtr (np. ultrafiltrację) i używać jej jako pitnej, a wszelkie pozostałe urządzenia i krany podłączyć już do miękkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.03.2023 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Jeśli już to ta osobna nitka z zimną wodą do kuchni powinna być jako dodatkowa (a nie jedyna). Wtedy tylko w jednym punkcie można dać jakiś filtr (np. ultrafiltrację) i używać jej jako pitnej, a wszelkie pozostałe urządzenia i krany podłączyć już do miękkiej. Podpisujemy się pod tym Artykuł "Zmiękczacz wdoy a zdrowie" znajdziesz też tutaj https://www.filtry-do-wody.info/zmiekczacz-wody-a-zdrowie-co-warto-wiedziec/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.