Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WLZ - dobór odpowiedniego kabla

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Hej, chciałem się podpiąć pod temat.

Mam identyczne pytanie czyli jaki kabel WLZ do domu?

Moc przyłączeniowa 14 kW, zabezpieczenie główne - 25A, 3 fazy.

Układ: TN-C

Bilans mocy z projektu:

Pi[kW] = 31,9

Ps[kW] = 13.0

Jednak nie uwzględnia: rekuperacji, klimatyzacji, przydomowej oczyszczalni, obecnie dążą do wycofania ogrzewania gazowego więc może w przyszłości ogrzewanie elektryczne.

W projekcie mam podane zasilanie budynku: YkY 4x10 [mm2] + FeZn 30x4.

Długość WLZ - 15m.

Elektryk mówi, że YkY 4x16 [mm2] będzie aż nad to.

Czy to prawda?

A co jak w przyszłości wszystko będzie na prąd lub będę chciał zmienić z 14kW na więcej? Czy mogę dać grubszy kabel na przyszłość? Co się dzieje jak dam za gruby kabel ?

Po co w zasilaniu jest (+ FeZn 30x4)?

Osobiście myślałem o aluminiowym yakxs 4x25 [mm2] - czy może taki być z zapasem ?

Edytowane przez Janki19

Hej, chciałem się podpiąć pod temat.

Mam identyczne pytanie czyli jaki kabel WLZ do domu?

Moc przyłączeniowa 14 kW, zabezpieczenie główne - 25A, 3 fazy.

Układ: TN-C

Bilans mocy z projektu:

Pi[kW] = 31,9

Ps[kW] = 13.0

Jednak nie uwzględnia: rekuperacji, klimatyzacji, przydomowej oczyszczalni, obecnie dążą do wycofania ogrzewania gazowego więc może w przyszłości ogrzewanie elektryczne.

W projekcie mam podane zasilanie budynku: YkY 4x10 [mm2] + FeZn 30x4.

Długość WLZ - 15m.

Elektryk mówi, że YkY 4x16 [mm2] będzie aż nad to.

Czy to prawda?

A co jak w przyszłości wszystko będzie na prąd lub będę chciał zmienić z 14kW na więcej? Czy mogę dać grubszy kabel na przyszłość? Co się dzieje jak dam za gruby kabel ?

Po co w zasilaniu jest (+ FeZn 30x4)?

Osobiście myślałem o aluminiowym yakxs 4x25 [mm2] - czy może taki być z zapasem ?

Yky 4x10 to już masz na zapas x16 to duży zapas. Dasz 25 yaky i masz to samo co 16 yky.

Reku i oczyszczalnia raczej pomijalne.

Jak dasz za gruby kabel to będzie kłopot z mocowaniem w aparatach;-) i tyle.Po co w zasilaniu bednarka a zapytaj dzielnego projektanta i ZE czy zezwolą na podłączenie do uziemienia roboczego sieci.

A co masz w warunkach przyłączenia z ZE, projekt robiony do warunków czy ot tak sobie?

Projekt razem z projektem domu i był robiony przed wydaniem warunków - więc raczej ot tak sobie z przewidywań projektanta.

W warunkach w sumie nie mam nic ciekawego :) poza tym co napisałem wyżej.: moc , układ itp.

To czy lepiej 25 w alu czy 16 miedź? Ma to jakąś różnicę poza aspektem średnicy przy montażu i sztywności kabla?

Pytam bo jedni mówią, że szkoda przepłacać i brać alu a inni że lepiej miedź i trochę głupieję.

Projekt razem z projektem domu i był robiony przed wydaniem warunków - więc raczej ot tak sobie z przewidywań projektanta.

W warunkach w sumie nie mam nic ciekawego :) poza tym co napisałem wyżej.: moc , układ itp.

To czy lepiej 25 w alu czy 16 miedź? Ma to jakąś różnicę poza aspektem średnicy przy montażu i sztywności kabla?

Pytam bo jedni mówią, że szkoda przepłacać i brać alu a inni że lepiej miedź i trochę głupieję.

Projekt tak jak myślałem. Bednarkę możesz sobie podarować, oczywiście uziom własny. Co lepiej, co chcesz, dasz 25 alu i będzie troszke taniej, przy 15 metrach nie jest to jakaś duża różnica.

Edytowane przez Remiks