Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Unia chce domów bez kominów! Nowe nakazy i ograniczenia dla ogrzewania i budownictwa

marxxx

Recommended Posts

Akurat motocykle to mój konik, więc pojęcie mam, ale... u nas pełno ogłoszeń simsonka czy etezetkę kupię a nie nasze marki.

Był projekt przywrócenia Sokoła, była jeżdżąca maszyna i...klops. Mamy za to chińskie junaki :o

Wiele zmarnowano i niestety reaktywować się nie da. Nie po to normy euro wymyślono, by nowe fabryki motoryzacyjne powstawały w UE.

Hipokryzji jest wiele (np słynne niemieckie odejście od węgla)ale po to powinny być media w Polsce, by o tym mówić. Tymczasem Polakom ciągle się wmawia, że jesteśmy gorsi, że wręcz tak musi być itd.Zamiast uczyć się na błędach innych, to je powielamy.

No i się do tego przyzwyczajamy, a szczególnie ci, którzy zachodu nie widzieli. Potrafimy budować na zachodzie, swego czasu dylatacje w mostach tam tak robiliśmy jak nikt, a u nas TUDUM TUDUM.

Mamy w PL teraz te same maszyny co na zachodzie, te same materiały ale kuźwa jakości ciągle brak. Czemu? Bo na szczeblu samorządów nie mamy fachowców do kontroli/odbiorów i kasa się marnuje. Jak słyszę co roku, że dziury w drogach mamy z powodu klimatu to zawsze pytam - jaki klimat mają Niemcy parę kilometrów dalej, skoro dziur tam brak?

Idę z psem, bo mi ciśnienie skoczy.

Bo do władzy pchają się miernoty, które mają problem z uporządkowaniem swojej rodziny a oni chcą uporządkować kraj :yes: Sami poloniści,historycy itp. Co do węgla i Niemiec to z parę lat temu jechałem ze znajomym niemcem , który ma zajoba na pkt ekologi itp.... robił mi wykład czyli przynudzał jak to w Polsce jest, że węgiel elektrownie itp. Przejeżdżamy przez obrzeża Hamburga i mówię do niego specjalnie ,,a co to tak dymi z tego dużego komina??" a on elektrownia węglowa....ale wiesz ona ma specjalne filtry :lol2:. Czyli tam można u nas zamykamy

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciułać na zachodzie po 10-12 godzin na dobę a wydawać w Polsce to żaden wyczyn. Wiem , byłem , nie polecam.

Jesteś zamożnym człowiekiem, wybierz się do Norwegii , zobacz jak żyją , oni nigdy w Unii nie byli.

Nie mierz innych swoją miarą.

Pracowałem po 8h pon-czwartek a w piątek do 12tej, bo tak za moich czasów w RFN się na budowach pracowało. Ba, jak padał deszcz, to siedzieliśmy i czekaliśmy na pogodę, by nie brudzić ścian zaprawą czy betonem. Zabierałem ze sobą żonę i dzieci, dzięki czemu pracują w firmach operujących tylko obcymi językami. W uK po dwóch latach kupiłem za 76k dom w 2004r który po credit crunch sprzedałem w 2010r za 140k funciaków, Taaaak...ciułałem :D

Do Norwegii jeżdżę na ryby do znajomego w okolice Bodo. Nic nadzwyczajnego tam nie widziałem. Gdyby Polska miała zasoby ropy/gazu takie jak oni, to też by sobie poradziła...chyba :D

Po wystąpieniu Polski z UE, Adaś uświadamia sobie, że Polska bez UE była utopią, że kraj mioodem i mlekiem płynący istnieje tylko w jego marzeniach. Po wycofaniu się firm europejskich i pozostawienie kraju naszym politykom w kraju jest bieda, bezrobocie, nędzne budynki i śmierdące powietrze. Mimo, że jego koledzy o takich samych poglądach witają wolną ojczyznę ze szczęściem i łzami wzruszenia, Adaś jest rozgoryczony, powtarza: "gdzież jest ten kraj miodem i mlekiem płynący?".

Analogia do Szklanych domów Żeromskiego.

Ciekawe dlaczego prawie wszyscy chcieli czeskie czy niemieckie a nie polskie wyroby?

.

Bo nasze były skażone syndromem 300% normy. W wielu dziedzinach do dziś tak jest - ma być dużo, tanio i szybko. Ze granicą niektórych nie szło nauczyć wplnej ale dokładnej pracy. Urodzili się by pracować a nie pracowali by żyć. Gena nie wydłubiesz ;)

Niemcy (DDR) zrezygnowali z czterosuwowych silników (np AwoSimson) i przeszli na dwusuwy, bo było taniej w produkcji. Jakość produktów wysoka,ale oni MUSIELI mieć lepiej ze względów politycznych. U nas były kartki a transporty mięcha czy cukru z Polski szły przez most kolejowy w Zasiekach dzień w dzień.

Chciałem zapytać Adama, czy pamięta ile lat Norwegia miała na sobie Wielkiego Czerwonego Pająka, który sporo z Polski wyssał i np decydował co można a czego nie można w Polsce produkować ..ale śpi ;)

No to udowodnij mi, posiadaczowi domu bez komina, jakimż to głupkiem jestem. Potrafisz uzasadnić, dlaczego komina i kominka potrzebuję, czy ...wyjdziesz na....?

l[/url]

To zwykłe tanie ubezpieczenie spójrz na wschód pozatym zagrożeń jest wiecej. Powinno być tak obowiązkowe jak kaski dla rowerzystów

Poza tym daje zarobić sam się zdziwiłem potym sezonie koza i komin się zwrócą(szacunkowo)

To dlaczego jesteśmy coraz bogatsi?

Otóż to

Kumpel emerytowany górnik, lat 50 . Żona pracuje . Dom, dwa samochody w tym jeden nówka hybryda , co roku dwa wyjazdy zagraniczne ( narty i ciepły kraj ) .

Mój nieżyjący ojciec tez był górnikiem, przyjechał na Śląsk za chlebem w 64 roku. O takim poziomie życia mógł pomarzyć. Pierwsze auto, Wartburga rodzice kupili w 91r jak mama go namówiła na prywatny interes.

Ja, zwykły fizol postawiłem maly domek, mam tez kawalerkę i gdyby nie kredyt to mielibyśmy jeszcze z dziołchą dodatkowo M4 ( sprzedane żeby uciekać od kredytu) . Większość moich znajomych ( ~40 lat ) jakos sobie radzi. Warunek to obie osoby pracujące.

Edytowane przez sito

Ciułać na zachodzie po 10-12 godzin na dobę a wydawać w Polsce to żaden wyczyn. Wiem , byłem , nie polecam.

Jesteś zamożnym człowiekiem, wybierz się do Norwegii , zobacz jak żyją , oni nigdy w Unii nie byli.

Widzę, że niczego się nie nauczyłeś...

Jakbyśmy nie byli zniszczeń przez 2WŚ, nie mieli pół wieku ruskiej ręki nad sobą i mieli tyle gazu na obywatela co Norwegia to też byśmy Unii nie potrzebowali.

Może dziś uda Ci się podać państwo postRWPG, które samodzielnie "wstało z kolan" i zapewnia swoim obywatelom lepszy poziom życia, niż Polska?

Ja swój domek grzeje na razie klimą , ale jak było poniżej zera to w weekendy odpalaliśmy wieczorem kozę w salonie. Uważam ze koza była najlepszym pomysłem. Samej kotłowni nie posiadam i w jej miejscu nie mam komina. Nowe osiedle na którym mam dom jest podzielone pół na pół, w co drugim domu nie ma komina. Ale jest też dom ~350m grzany pompą ciepła z rekuperacją w którym jest wielki kominek . W moim przypadku grzanie samą kozą nie wchodzi w grę , wychodzimy rano i wracamy do domu wszyscy o 17 lub o 19 jak młody ma trening... Unia niech się weźmie lepiej za nierobów którzy opróżniają hasioki z mebli i dywanów i tym się ogrzewają.

Oni są zależni od pomocy USA. A kto daje, ten wymaga

Właśnie... dlatego w Polsce są Amerykanie ze stałą bazą. Domyślasz, dlaczego są? Pisałem wcześniej, że Polska będzie z nazwy... Polacy będą gojami, my tego nie dożyjemy. Pomalutku, delikatnie .... coraz więcej osób pochodzenia polskiego z paszportami izraelskim zasiedlą Polskę.

Jednego piłkarza w drużynie narodowej mamy z trzema paszportami... i mówi po polsku

Edytowane przez Alessandro

To dlaczego jesteśmy coraz bogatsi?

Haha , bogatsi na kredyt albo z ciułania. Dziwnie pojmujesz bogactwo.

i gdyby nie kredyt to mielibyśmy jeszcze z dziołchą dodatkowo M4

Rozumiem że to M4 dzięki Unii miałeś ?

Bardzo słuszne stwierdzenie , na czasie. ;)

Widzę, że niczego się nie nauczyłeś...

Jakbyśmy nie byli zniszczeń przez 2WŚ, nie mieli pół wieku ruskiej ręki nad sobą i mieli tyle gazu na obywatela co Norwegia to też byśmy Unii nie potrzebowali.

Pobudka , mamy trochę inne położenie geograficzne.

Norwegia nie sprzedaje za grosze praw do wydobycia ropy i gazu na korzyść innego kraju. Nie rozdaje paliwa na stacji benzynowej bo ma .

Polska za to rozdaje na prawo i lewo majątek narodowy za bezcen. My też mamy surowce naturalne które można wykorzystać. Jednak lepiej wpuścić innego niech sobie korzysta. Wszystko w myśl złotej zasady :

Właśnie... dlatego w Polsce są Amerykanie ze stałą bazą. Domyślasz, dlaczego są? Pisałem wcześniej, że Polska będzie z nazwy... Polacy będą gojami, my tego nie dożyjemy. Pomalutku, delikatnie .... coraz więcej osób pochodzenia polskiego z paszportami izraelskim zasiedlą Polskę.

Jednego piłkarza w drużynie narodowej mamy z trzema paszportami... i mówi po polsku

On tego nie pojmie, on zakochany w Unii.

Ciężka fobia, do tego nawet nie ma sensu się odnosić

Haha , bogatsi na kredyt albo z ciułania. Dziwnie pojmujesz bogactwo.

...

Mi jedna chemiczna firma(główny akcjonariusz Niemcy) wypłaci 20,5% netto , a jeden bank(główny akcjonariusz USA) 13,5% a na kapitalizacji jestem zarobiony tam ponad 50%.

Wiec nie wiem czy tak źle sie żyje z ciułania i inwestowania w zachodnie biznesy.

Im więcej żołnierzy USA tym lepiej nawet jak chcą to mogaa nas anektować

Rozumiem że to M4 dzięki Unii miałeś ?

Karierę zacząłem w 96r pracując za 900zł korzystając z auta rodziców

Potem systematycznie zmieniałem pracę na różne firmy ( w tym zagraniczne ) podnosząc z automatu swoje zarobki i warunki bytowe.

Teraz pracuję w polskiej firmie ale jest mocno powiązana z zachodnimi koncernami . Nie da się tego uniknąć . Naprawdę myślisz ze da sie w naszym kraju zbudować wszystko od nowa ? Motoryzację, elektronikę, ? Do tego trzeba miliardów na inwestycję i sporo naukowców. Nie mając tego jesteśmy skazani na bycie pod kimś. Skoro mamy takiego sąsiada jak Niemcy to nic tylko brać z tego korzyści skoro sami nie potrafimy...

Mieszkanie M4 kupiłem za zarobione ( głównie ) w zagranicznych firmach na naszym terenie . Myślisz ze gdyby przetrwały firmy pokorju Ursusa , Radmora czy FSO miałbym lepiej ? Wątpię...

Na Śląsku tego tak nie widać ale jadąc juz na wschód widać tam głównie unijną kasę . Gdyby nie ona mieszkańcy tamtych terenów nie mieliby kanalizacji, nowych dróg, obwodnic, a nawet wody bieżącej w domach. Mam tam sporo rodziny i naprawdę trzeba być ślepym żeby tego nie widzieć. Ciotka ma dom na uboczu wsi, 250m od głównej drogi a mimo to doprowadzili jej kanalizację i wodę, do jednego domu !!! Wszystko za unijne pieniądze... Za te pieniądze powstała też oczyszczalnia która obsługuje wiele gmin, wcześniej każdy miał szambo i albo trafiało ono na pole na którym rosły potem marchewki albo do pobliskiej rzeki...

Pobudka , mamy trochę inne położenie geograficzne.

Norwegia nie sprzedaje za grosze praw do wydobycia ropy i gazu na korzyść innego kraju. Nie rozdaje paliwa na stacji benzynowej bo ma .

Polska za to rozdaje na prawo i lewo majątek narodowy za bezcen. My też mamy surowce naturalne które można wykorzystać. Jednak lepiej wpuścić innego niech sobie korzysta..

Hahaha... jakie zasoby ?

Te trochę gazu eksploatujemy sami i zużywamy na własne potrzeby, podobnie miedź - tu wystarcza nawet na eksport.

Myślisz o węglu ? Widzę dziesiątki chętnych :)

Ale ad rem. Nadal nie podałeś kraju postRWPG, który bez Unii radzi sobie lepiej niż Polska.

Może się wysil i podaj wreszcie. Będzie to Twój pierwszy konkret w tej rozmowie

Ten piłkarz ma paszport polski i pewnie niemiecki i izraelski?

Mam odnosić tego jednego do kadry, do wszystkich zawodowych piłkarzy czy do całej ludności Polski?

"goj" - tzn. nie-Żyd

Teraz Polscy są Żydami czy Żydzi są Polakami? bo już trudno połapać się co chcesz przekazać.

Polacy lub Żydzi z izraelskimi paszportami raczej nie zasiedlają Polski.

Bogusław Bagsik ma obywatelstwo polskie, niemieckie i izraelskie ale chyba nie występuje w drużynie narodowej.

Kolejny naiwny...

Ja pamiętam ustawy Wilczka, kiedy firmę zakładałem.

Sporo pamiętam.

Pamiętam kilka POLSKICH marek telewizorów i radyjek.

Na tamten stan techniki - zupełnie dobrych!

Wymienisz kilka marek telewizorów POLSKICH?

A może jakiegoś POLSKIEGO producenta AGD?

Adam M.

Podaj mi modele polskich telewizorów z końcówki wieku (np na 5 lat przed przystąpieniem do Unii), które pod kątem zaawansowania technicznego mogły równać się ze sprzętem japońskim, czy koreańskim ?

Pamiętam przesiadkę z ostatniego modelu Heliosa na Samsunga. To była przepaść.

Podobnie wymianę Poloneza na o rok zaledwie młodszego Seata Toledo.

Prawda jest taka, że pod koniec 20w większość polskich produków było technogicznie niekonkurencyjnych, a fabryki, żeby utrzymać się na wolnym rynku potrzebowały doinwestowania, którego nie otrzymałyby (albo otrzymały na niekorzystnych zasadach z uwagi na ryzyko) z międzynarodowego rynku finansowego.

Żaden kraj postRWPG nie poradziłby sobie po 50latach socjalizmu. Nawet Chorwacja że swoją perłą w postaci turystyki weszła do UE niemal dekadę po Polsce.