poldek 05.01.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Często czytając odpowiedzi "doświadczonych" forumowiczów na zapytania "nowych" możemy przeczytać "to już było", "poszukaj na forum", "czytasz nie uważnie" itp. Myślę że jest to strasznie deprymujące. Pozwólmy forumowiczom-szczególnie tym nowym pytać o wszystko i zawsze. Nie strofujmy ich. Zresztą myślę, że każdego problem wydaje się mu najważniejszy i tylko indywidualne odpowiedzi pozwolą rozwiać wątpliwości, których przy budowie domu jest bez liku! Pamiętam jak zaczynałem, to te wszystkie rady w stylu "nie zawracaj gitary i poszukaj sam na forum" strasznie mnie wkurzały. Przecież po przeczytaniu takiego postu nie musimy odpowiadać. PO CO WIĘC TE "OJCOWSKIE" RADY??? . P.S. Pewnie Ci wszyscy "mądrusie" juz zbudowali własne gniazdka więc chcą się troszkę powyżywać na "kotach" (sorka za kolokwializm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.01.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Poldek daj spokój. Co prawda nie piszę do nikogo "spadaj maleńki na bambus" ale doskonale rozumiem jak ktoś odeśle do wyszukiwarki. Gdybyś napisał dziesięć postów na ten sam temat z wyjasnieniami tego samego problemu to byś zrozumiał o co biega. Poza tym tworzenie nowych wątków na te same tematy utrudnia znalezienie informacji której się poszukuje. Widać że dosyć często ludziska idą na łatwiznę nie poczytają nie poszukają tylko kurde na gotowe by się chciało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 05.01.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Super pomysł. To ja mam kilka pytań: 1. Czy budować ścianę z BK, ceramiki czy Silka? 2. Jakie okna (drewno czy PCV)? 3. Ile będą kosztowały moje fundamenty? 4. Strop Teriva czy monolit? Jaki będzie u mnie lepszy? 5. Jak obliczyć U (czegokolwiek)? 6. Wiatr mi wwiewa. Dlaczego? 7. Kocioł wiszący czy lewitujący? 8. Jak bezkarnie ubić sąsiada? 9. Co na dach? Zastanawiałem się nad ceramicznym blachogątem... Na razie najpilniejsze. Później pewnie jeszcze o coś zapytam. Z wyszukiwarki nie korzystałem, ale pewnie i tak źle działa. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 05.01.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Muszę przyznać, że często po prostu nie pytam ponieważ nie chcę zobaczyć odpowiedzi w stylu jaki opisałeś w swoim poście. Myślę sobie to pytanie wyda się głupie, albo banalne itp. Może jestem przewrażliwiona. Napewno nie znam się na budowaniu bo dopiero zaczynam, więc żółtodziub ze mnie wielki. Więc również apeluje o wyrozumiałość i cierpliwość dla takich jak ja. A na forum mam swojego typa jeżeli chodzi o lekką zarozumiałość, częsty brak cierpliwości, i złośliwe odpowiedzi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 05.01.2005 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Muszę przyznać, że często po prostu nie pytam ponieważ nie chcę zobaczyć odpowiedzi w stylu jaki opisałeś w swoim poście. Myślę sobie to pytanie wyda się głupie, albo banalne itp. Może jestem przewrażliwiona. Napewno nie znam się na budowaniu bo dopiero zaczynam, więc żółtodziub ze mnie wielki. Więc również apeluje o wyrozumiałość i cierpliwość dla takich jak ja. A na forum mam swojego typa jeżeli chodzi o lekką zarozumiałość, częsty brak cierpliwości, i złośliwe odpowiedzi...... Ktoooo?, Ktoooo?, Ktoooo toooo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 05.01.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 mdzalewscy? bo chyba nie ja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 05.01.2005 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Wszystko można sprowadzić do absurdu. Ale może "udeż w stół a nożyce sie odezwą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.01.2005 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 A ja uważam że "odsyłanie" nowych do wyszukiwarki ma sens - ponieważ daj im ważną informację: "stary, te temat już był, poszukaj pod takimi hasłami w wyszukiwarce".Np. ktoś pyta o Legalett, to informuje się go: poszukaj pod "Legalett" ale też np. "Praefa".Zdarza się że nie wie że to co wg niego to w rzeczywistości nazywa się "beton komórkowy" itp. ... pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 05.01.2005 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 mdzalewscy? bo chyba nie ja! Dobre, nieźle się usmiałem, pzdr. Poldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 05.01.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 mdzalewscy? bo chyba nie ja! I tak prosto z mostu ? po nicku? I nie boisz się mib, że mdzalewscy znowu] obsztorcują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 05.01.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 No pięknie. Jak odnalazłam forum za jego początków, to bałam się zadać niemądre pytanie. Czytałam pilnie, szukałam wiadomości. Potem jako "gość" pytałam konkretnie i dostawałam konkretną odpowiedź. /Jestem bardzo wdzięczna forumowiczom udzielającym się na forum przed 3 laty/. Po dwóch miesiącach odważyłam się zarejestrować jako Majka A teraz uczestnicy są wyjątkowo odwazni, pytają się "czy jak wsadzę rękę w ogień, to się sparzę?" Odpowiedź jest krótka - "tak". Nie wiem, dlaczego uważacie, że powinno się do tego dawać stronicowy opis reakcji zachodzącej pomiedzy plomieniem i skórą Zauważcie, że tym co zadają pytanie konkretne, przemyslane wszyscy odpowiadają też konkretnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 05.01.2005 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Jak ja lubię jak ktoś siebie chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.01.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 05.01.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 rozumiem poldka, inwestora i innych "starych" oczywiście budowlańców , rozumiem też nowicjuszy. Odsyłanie, o ile jest grzeczne i niepogardliwe, a cierpliwe do bólu i, o ile się da, z linkami, jest pozytywnie wychowawcze. Na forum powinien trzymać się pewien średni poziom merytoryczny. Wszyscy wtedy skorzystają. A co do pytań, to zdarzają się nawet te same od tych samych osób w różnych działach i wątkach, albo w pewnych odstępach (lekko zredagowane). Każdy uczestnik powinien czuć się odpowiedzialny za poziom forum, jak sobie je zaśmiecimy głupimi postami, kłótniami, będziemy nieprzygotowani do zadania pytania, to ci nasi "starzy doświadczeni mądrusie" w końcu szybciej wyjdą z niego i doradzać będą sobie sami laicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 05.01.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 na forum z zamiłowaniem czytam posty _ZBYCHA_, Jeziera, mieczotronixa (jak się wprowadził do nowego domku, to zamilkł ), Adamosa48, kiedyś bio i paru innych czytam też posty jareko (fachowiec "debeściarz", ale czasem ciężko go zrozumieć ), Charlie, GOŚĆ i paru innych ww. zawsze coś ciekawego napiszą. każdego mozna identyfikować z jakąś branżą, z jakimiś poglądami, z jakimiś sprawami (np. najbardziej znany dach RR muratora, super fotki _ZBYCHA_ i jego pasja, niesamowity styl Jeziera itd) mdzalewscy też pewnie niejeden raz ciekawie pisali, odpowiedzieli, wymieniali tu swoje doświadczenia, ale nie moja wina, ze akurat oni kojarzą mi się z tym ww. strofowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 05.01.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Muszę przyznać, że często po prostu nie pytam ponieważ nie chcę zobaczyć odpowiedzi w stylu jaki opisałeś w swoim poście. Myślę sobie to pytanie wyda się głupie, albo banalne itp. Może jestem przewrażliwiona. Napewno nie znam się na budowaniu bo dopiero zaczynam, więc żółtodziub ze mnie wielki. Więc również apeluje o wyrozumiałość i cierpliwość dla takich jak ja. A na forum mam swojego typa jeżeli chodzi o lekką zarozumiałość, częsty brak cierpliwości, i złośliwe odpowiedzi...... Asia a co Ci szkodzi dopisać swoje pytanie na końcu istniejącego już na dany temat watku. To sprawę ułatwia. Jak ktos juz pisal na dany temat i pojawi się nowy aspekt tej sprawy to przypomni sobie wypowiedzi i nie będzie pisł znowu tego samego. Ja np czasem jesli wypowiadam się na jakis temat zagladam czasem do literatury sprawdzam pewne sprawy i dopiero piszę. Jak załozysz nowy watek na temat na który już pisałem to często ja muszę zapuszczać wyszukiwarkę i przegladać posty, lub na nowo szukać po literaturze. Nie ukrywam że to jest na powrót ta sama robota którą juz zrobiłem. Myślę że inni maja tak samo i dla tego nieraz się denerwują. Jak ktoś powiedzmy wypisał "referat" na dany temat i jest on dostępny na forum a za powiezmy tydzień ktoś znowu pyta o to samo to mozna się trochę wkurzyć W końcu nikt dla siebie tego nie pisze tylko po to aby pomagać innym czyż nie ? A jak widzi że tu ktoś na totalną juz łatwizne idzie to potem takie spuszczanie na wyszukiwarkę. Więc Asiu pisz i pytaj o co tylko potrzebujesz na forum jest dużo zyczliwych osób i postarają się pomóc. No ale staraj sie raczej najpierw sprawdzić czy odpowiedzi na twoje pytanie już nie było. Acha i pamietaj nie ma głupich pytań mogą być tylko głupie odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek 05.01.2005 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Dobre cO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.01.2005 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Wyraz dotyczyl postu Majki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 05.01.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Witam! Nie jestem liderem forum ale jak czytam pytania w stylu które zadał Rav to mnie skręca - ale się narażam!!! Nieraz odpowiedź na pytanie zawarta jest dosłownie kilka postów poniżej pytającego. I o czym to świadczy? Sam byłem początkującym budowlańcem ale rozwiązanie problemu zaczynałem od lektury np. Muratora, książek, pytań do znajomych, poszukiwań w internecie, (tam też jest taka opcja jak wyszukiwarka) i forum - szukaj. Zauważmy, że to forum to Wymiana Doświadczeń a nie wyrocznia i proszę mi wybaczyć ale jak czytam kolejny nowy post z pytaniem co jest lepsze albo co wybrać: BK czy ceramikę, styropian czy wełnę, tynk gipsowy czy cementowy, co na dach i tak dalej i dalej to po prostu skręca mnie przy komputerze i zmieniam stronę. Proszę o wybaczenie! Nie strofuję pytających i nie wyżywam się na "kotach" ale co sobie o nich myślę to już moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 05.01.2005 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2005 Dzieki Inwestr, ale ja naprawde korzystam z wyszukiwarki, wiele potrzebnych tematów w ten sopsób znalazłam. Jednak trochę obawiam się zadać pytanie, które może okazać się dla niektórych głupie ( już taka ze mnie bojaźliwa kobitka ). Mam wielu idoli na tym forum, których uwielbiam czytać, ciesze sie z ich sukcesów. Taki np. mieczotronix, on nawet nie wie że ja prawie z nim wprowadziłam się do ich domu . Czytałam te posty z wypiekami na twarzy. Dobra, od dzisiaj pytam i biada jak ktoś głupio mi odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts