Fuman 21.03.2023 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Cześć, od razu chciałbym podkreślić, że nie mam jakiegokolwiek pojęcia o kominkach. Jestem przed rozłożeniem styropianu pod podłogówkę. Muszę przed tym wrzucić nawiew do kominka. W projekcie mam rurę Fi150, chciałbym ją zamienić na kanał prostokątny. W castoramie znalazłem kanał o wymiarach 150x50. Kominek nie będzie głównym źródłem ciepła. Podłączony będzie do komina systemowego. Dom z rekuperacją. -Czy owy wymiar wystarczy? -W którym miejscu podłącza się owy nawiew w kominku? -O czym warto pomyśleć przy robieniu takiego nawiewu? -Miejsce docelowe nawiewu musi być idealnie wymierzone? -Mogę zmienić kierunek nawiewu? CZERWONE KRESKI NA ZDJĘCIU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.03.2023 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 To zależy od typu kominka i jego mocy, powierzchni spalania itp.150 x 50 to raczej niezbędne minimum.W jednych typach z tyłu w kominku powinien być prostokątny zaślepiony króciec do którego w sklepach istnieje systemowa przejściówka na rurę 100mm natomiast w innych pod kominkiem jest króciec gotowy rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 27.03.2023 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Na własnym przykładzie :-150x50 wystarczy w normalnego palenia przy mocy ~10kw.-wycelować musisz aby rura wyszła pod kominkiem , i najlepiej wiedzieć jaki będzie model czy to ma być rura okrągła czy może być profil prostokątny.-rura możesz prowadzić gdzie chcesz ale warto aby było jak najmniej załamań i kolanek , oraz dużo zależy od ilość cm styropianu który będzie na posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts