MarcinTomala 21.03.2023 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Dzien dobry.Kupilem mieszkanie i przez pewein czas tj. okolo miesiaca w nim nie przebywalem. Okazalo sie, ze zawor glowny wody zimnej byl uszkodzony i "puszczal" wode delikatnie, co spowodowalo "krecenie" sie licznika zuzycia wody w lokalu. Gdy to odkrylem i zglosilem stan licznika z dnia zakupu i biezacy, Wspolnota stwierdzila, ze na podstawie zuzycia wody w lokalu musze zaplacic wszelkie koszta (woda, scieki, wywoz smiecit itd).Firma wymieniajaca zawor na nowy, sprawny stwierdzila ze byl od uszkodzony mechaninicznie, nie z mojej wyny. Zawor znajdowal sie w moim mieszkaniu ( lazience) led przed licznikiem wody - atestowanym. Nie ma zadnej woli wspolpracy ze strony Wspolnoty.Z tego co sie dowiadywalem, polskie prawo w sposoj jednoznaczny nie reguluje tej kwesti lecz dla mnie jest to jednoznaczne. jako lokator nie mam obowiazku zakrecania zawory bateriin w zlewie lub wannie. Mam natomiast prawo odciac w sposob trwaly doplyw wody przed zegarem, do lokalu. Po rozmowie ze znajomymi, ktorzy na codzien sa blizej spraw "lokatorskich" przyznaja mi racje i jako jedyny sposob wyegzekwowania moje racji proponuja by znalezc sygnature akt sprawy ktora juz sie odbyla w podobnym sporze i powolac sie na nie w pismie do wspolnoty. Teraz moje pytanie:Czy to wlasciwa droga zalatwiebua takiej sprawy,Czy ktos z forumowiczow mial podobny klopot,Czy ktosc biegly w tej materii zna sygnature sprawy, ktora sie odbyla i zakonczyla sie wygrana lokatora. Mieszkanie wlasnosciowe z KW, blok wspolnotowy, Lodz. PozdrawiamMarcin P.s.Z gory przepraszam za brak polskich znakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Napisz jeszcze gdzie ta woda miała ujście? Bo, że zawór główny był uszkodzony to opisałeś, ale woda sama z siebie nie ucieka poza układ bo zawór główny jest np. odkręcony. Co było jeszcze odkręcone skoro wodomierz wskazał zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 A teraz z innej beczki - musisz zapłacić za wodę i tyle - niezależnie ile jej zużyłeś. Nie mogą płacić inni członkowie wspólnoty za Twoje p.Marcinie niedopatrzenie. To że dla Ciebie prawo nie jest jednoznaczne to "Wspólnota" odpowiadasz za wszystko to co jest w Twoim lokalu, być może gdyby zawór był ogólnodostępny? ale jest w Twoim lokalu, dodatkowo nikt nie stwierdza, ani zapewnia, że jest to jedyny środek do zabezpieczenia przed wypływem wody, są jeszcze inne odbiorniki o których stan i sprawność należy do właściciela. Jeśli szukasz precedensu w Polskim prawie to znów się zawiedziesz, bo to nie ten kraj . Wiele jest spraw w tej materii ale z reguły kończą się wg mnie sprawiedliwie - jednoznacznie tzn - to właściciel lokalu odpowiada ze wszystkie odbiorniki wody, ciepła prądu czy inne jeśli coś jego układ pomiarowy wskaże to pokrywa za nie koszty według wskazań.....dlaczego ja będąc w Twojej wspólnocie mam za to płacić? "Pomocne orzecznictwo:z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie I Wydział Cywilny z dnia 19 lipca 2013 r., sygn. akt: I ACa 222/13:"Zdaniem Sądu Apelacyjnego, należało zatem przyjąć, że były podstawy do uznania, że instalacja wodna i grzewcza w części służącej doprowadzeniu wody i ciepła do poszczególnych lokali, w tym do lokalu powoda, począwszy od zaworów zamykających dopływ wody i ciepła do lokalu, nie stanowi elementu nieruchomości wspólnej." Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/2253-i-aca-22213-liczniki-wody-i-ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinTomala 24.03.2023 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Woda ostatecznie saczyla sie do wanny, bo swiadczy o tym zaciek z wlewki do odplywu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.03.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Woda ostatecznie saczyla sie do wanny, bo swiadczy o tym zaciek z wlewki do odplywu. Czyli pobrałeś wodę - nie było wycieku w części wspólnej. Więc płacisz za całość. Jakby był wyciek w części wspólnej jego koszt pokryliby wszyscy właściciele mieszkań wg udziałów (chyba, że pokryłby to ubezpieczyciel nieruchomości wspólnej - na którego też się zrzucacie wg udziałów, jeżeli macie ubezpieczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts