Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszta wody, - uszkodzona wspolna infrastyruktura budynku

MarcinTomala

Recommended Posts

Dzien dobry.

Kupilem mieszkanie i przez pewein czas tj. okolo miesiaca w nim nie przebywalem. Okazalo sie, ze zawor glowny wody zimnej byl uszkodzony i "puszczal" wode delikatnie, co spowodowalo "krecenie" sie licznika zuzycia wody w lokalu.

Gdy to odkrylem i zglosilem stan licznika z dnia zakupu i biezacy, Wspolnota stwierdzila, ze na podstawie zuzycia wody w lokalu musze zaplacic wszelkie koszta (woda, scieki, wywoz smiecit itd).Firma wymieniajaca zawor na nowy, sprawny stwierdzila ze byl od uszkodzony mechaninicznie, nie z mojej wyny. Zawor znajdowal sie w moim mieszkaniu ( lazience) led przed licznikiem wody - atestowanym.

Nie ma zadnej woli wspolpracy ze strony Wspolnoty.

Z tego co sie dowiadywalem, polskie prawo w sposoj jednoznaczny nie reguluje tej kwesti lecz dla mnie jest to jednoznaczne. jako lokator nie mam obowiazku zakrecania zawory bateriin w zlewie lub wannie. Mam natomiast prawo odciac w sposob trwaly doplyw wody przed zegarem, do lokalu.

Po rozmowie ze znajomymi, ktorzy na codzien sa blizej spraw "lokatorskich" przyznaja mi racje i jako jedyny sposob wyegzekwowania moje racji proponuja by znalezc sygnature akt sprawy ktora juz sie odbyla w podobnym sporze i powolac sie na nie w pismie do wspolnoty.

Teraz moje pytanie:

Czy to wlasciwa droga zalatwiebua takiej sprawy,

Czy ktos z forumowiczow mial podobny klopot,

Czy ktosc biegly w tej materii zna sygnature sprawy, ktora sie odbyla i zakonczyla sie wygrana lokatora.

Mieszkanie wlasnosciowe z KW, blok wspolnotowy, Lodz.

Pozdrawiam

Marcin

P.s.

Z gory przepraszam za brak polskich znakow

A teraz z innej beczki - musisz zapłacić za wodę i tyle - niezależnie ile jej zużyłeś. Nie mogą płacić inni członkowie wspólnoty za Twoje p.Marcinie niedopatrzenie. To że dla Ciebie prawo nie jest jednoznaczne to "Wspólnota" odpowiadasz za wszystko to co jest w Twoim lokalu, być może gdyby zawór był ogólnodostępny? ale jest w Twoim lokalu, dodatkowo nikt nie stwierdza, ani zapewnia, że jest to jedyny środek do zabezpieczenia przed wypływem wody, są jeszcze inne odbiorniki o których stan i sprawność należy do właściciela.

Jeśli szukasz precedensu w Polskim prawie to znów się zawiedziesz, bo to nie ten kraj . Wiele jest spraw w tej materii ale z reguły kończą się wg mnie sprawiedliwie - jednoznacznie tzn - to właściciel lokalu odpowiada ze wszystkie odbiorniki wody, ciepła prądu czy inne jeśli coś jego układ pomiarowy wskaże to pokrywa za nie koszty według wskazań.....dlaczego ja będąc w Twojej wspólnocie mam za to płacić?

"Pomocne orzecznictwo:

z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie I Wydział Cywilny z dnia 19 lipca 2013 r., sygn. akt: I ACa 222/13:

"Zdaniem Sądu Apelacyjnego, należało zatem przyjąć, że były podstawy do uznania, że instalacja wodna i grzewcza w części służącej doprowadzeniu wody i ciepła do poszczególnych lokali, w tym do lokalu powoda, począwszy od zaworów zamykających dopływ wody i ciepła do lokalu, nie stanowi elementu nieruchomości wspólnej."

Treść orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:

http://www.zarzadca.pl/prawo/orzecznictwo-sadowe/2253-i-aca-22213-liczniki-wody-i-ciepla

Woda ostatecznie saczyla sie do wanny, bo swiadczy o tym zaciek z wlewki do odplywu.

Czyli pobrałeś wodę - nie było wycieku w części wspólnej. Więc płacisz za całość.

Jakby był wyciek w części wspólnej jego koszt pokryliby wszyscy właściciele mieszkań wg udziałów (chyba, że pokryłby to ubezpieczyciel nieruchomości wspólnej - na którego też się zrzucacie wg udziałów, jeżeli macie ubezpieczenie).