Klejtek 22.03.2023 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Witam, Mam na pierwszym piętrze spory taras 10mx10m pod tarasem jest częśc mieszkalna taras na legarach i na górze płyty OSB 20, na ten moment mam położoną pape, ale się nie sprawdza ciągłe przecieki pęlnięcia mikrodziury. Moje pytanie jak zaizolować taki taras lepiej żeby był użytkowy czy jakaś hydroizalcja z płytakami nie będzie pękała jak drewno zacznie pracować. Prosze o pomoc bo juz sam nie mam pomysłu jak to ogarnąc. Dodam że taras w zimie był odśnieżany więc to pewnie dlatego ta papa nie wytrzymała, szukam jakiegoś lepszego bardziej trwałego sposoby na izolacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.03.2023 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Dopóki nie zrobisz okładziny zewnętrznej na tarasie po której będziesz chodził, odśnieżał to żaden środek tego nie zmieni.Papa termozgrzewalna na płytach osb a następnie dystanse i kompozytowa deska tarasowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 22.03.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) EPDM tj Resitrix dodatkowo na krawędzi okapniki i płytki na podstawkach o ile konstrukcja wytrzyma obciążenie 1m2 płytki 20 mm grubości, ma ciężar około 45 kg Okładzina z płyt musi być, po hydroizolacji nie wolno chodzić! nie jest warstwą użytkową (przynajmniej żadna rolowa tj papa PVC, TPO czy EPDM ) Jeśli była by deska kompozytowa na dużej powierzchni to tylko na legarach krzyżowo lub ramowo co podraża inwestycje znacząco. Zdarzyło mi się kilka razy wykończyć, ale zwykle były to małe konstrukcje. Edytowane 22 Marca 2023 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 22.03.2023 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381907-nieszczelny-taras-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 23.03.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Papy to były dobre 30 lat temu jak nie było nic innego....Wiecznie jest z nimi problemZrób jak koledzy piszą - membrana epdm i taras wentylowanyEwentualnie są płynne membrany poliuretanowe (żywice poliuretanowe), które można stosować nawet na papę, np https://hydroizolacje.shop/Clever-PU-120-plynna-membrana-poliuretanowa-25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts