Szumal 22.03.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Mam pytanie o projekt kanalizacji: 1. w którym miejscu powinien być umieszczony pion lub piony wywiewne z wyjściem ponad dach? może jestem niedowidzący ale ja nie widzę tu żadnego. 2. po zakończeniu projektowania zapadła decyzja o bidecie w prywatnej łazience - czy schemat na czerwono jest ok? 3. czy w pomieszczeniu technicznym powinna być kratka odpływowa w podłodze (gruntowa pompa ciepła)? jeżeli tak to gdzie najlepiej i jak ją podłączyć do kolektora? Dom parterowy, dwa szamba szczelne (osobno prysznic, osobno reszta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.03.2023 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Będziesz wykorzystywał oba szamba w tym drugie tylko do brodzika i wanny?Na pewno wywiewka musi istnieć na końcu obu lini jednej przy WC i bidecie oraz drugiej przy wannie.Oba obwody możesz podłączyć do jednego pionu i wywiewki.Pion wywiewki średnicy 110W kuchni aby uniknąć wywiewki należy zmienić przekrój z 50mm na 110mm.Cała linia pod budynkiem musi zostać zmieniona na fi 160 a redukcję na 110 dokonać na trójnikach 45*Dobrą praktyką było by przy zlewozmywaku zrobienie chociaż zaworu napowietrzającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szumal 22.03.2023 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Tak, będa dwa osobne szamba w tym jedno tylko tylko pod wanne i prysznic.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - musze zrobić osobny pion/wywiewkę dla linii z WC i osobną dla linii z prysznicem ale ponad stropem mogę(ale nie musze) to spiąć w jeden przewód i ponad dach wypuścić tylko jeden kominek?Czyli kuchnia 110, podejścia od kibelków 110 z przejściem na 160 i głowny kolektor 160. Też mi sie to wydaje lepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.03.2023 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) Główny poza budynkiem jak i w budynku 160 z trójnikami 45*.One od razu mają 3 odnogę 110Kuchnia 110Wstęga dla samego brodzika z prysznicem może być 110 a na końcu połączyć ją ze 110 koło bidetu i wyprowadzić jedną rurą ponad dach.Połączenie oczywiście za bidetem . Edytowane 22 Marca 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts