miroslaw24 23.03.2023 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Witam. Prośbę mam wielką: może mi ktoś wytłumaczyć jak wygląda sprawa z wpisami w dzienniku budowy odnośnie instalacji elektrycznej? Mój kierownik budowy twierdzi że elektryk który będzie wykonywał u mnie instalację może dokonać takiego wpisu w dzienniku. Z tego co ja poczytałem na internecie to żeby owy elektryk mógł wpisać się w dziennik musi posiadać specjalne uprawnienia ale to były posty przeważnie z przed kilku lat i może coś się zmieniło od tego czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.03.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Może spokojnie sobie wpisywać pomiędzy wpisami kierownika budowy ten i tak ma wpisy przed i po więc nie ma problemu - datuje i wpisuje, kierownik się z tym zapoznaje. Natomiast mniej wpis w Dziennik budowy, bardziej interesują Cię wszelkie protokoły, pomiary i odbiory oraz cała dokumentacja dotycząca instalacji elektrycznej w domu. Musisz to mieć, by nadzór po zawiadomieniu o zakończeniu budowy mógł dopuścić dom do eksploatacji - zamieszkania. Zapewne przeglądałeś dziennik budowy i widziałeś , że nie ma tam osobnego protokołu odbioru technicznego instalacji elektrycznej. Słuchaj się kierownika bo to On wie co może być gdy uda się do nadzoru budowlanego Forum też jest pełną skarbnicą wiedzy , niekiedy zdziwisz się jak zasypią Cię przepisami:lol2: które do budowy nie mają wiele wspólnego, a są. Pozdrawiam Edytowane 23 Marca 2023 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.03.2023 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Witam. Prośbę mam wielką: może mi ktoś wytłumaczyć jak wygląda sprawa z wpisami w dzienniku budowy odnośnie instalacji elektrycznej? Mój kierownik budowy twierdzi że elektryk który będzie wykonywał u mnie instalację może dokonać takiego wpisu w dzienniku. Z tego co ja poczytałem na internecie to żeby owy elektryk mógł wpisać się w dziennik musi posiadać specjalne uprawnienia ale to były posty przeważnie z przed kilku lat i może coś się zmieniło od tego czasu? Wpis elektryka jest tam zbędny. Kierownik także nie wpisuje osobno każdej pierdoły która jest wykonana tylko poświadcza wykonanie w jednym punkcie wszystkich instalacji czyli gaz, elektryka, woda, grzewcza , a następnie w drugim całości prac wykończeniowych. Elektryk po wykonaniu instalacji powinien wykonać pomiary oraz dostarczyć odpowiednie protokoły potrzebne dla procesu zakończenia budowy oraz oświadczenia dla zakładów energetycznych. O ile elektryk nie posiada uprawnień budowlanych tylko same elektryczne to i tak potrzebny będzie podpis kierownika budowy. Edytowane 24 Marca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 27.03.2023 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Elektryk bez uprawnień budowlanych w zakresie elektrycznym nie ma prawa wpisywać się do dziennika budowy. Niektóre starostwa wymagają aby instalacja elektryczna była odebrana przez osobę z UB w specjalności elektrycznej. Już sam kierownik budowy nie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 27.03.2023 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Może się wpisywać, nawet inwestor może.Natomiast odnośnie elektryki to wg mnie najważniejszy jest protokół osoby z uprawnieniami. Jak będzie odpowiedni protokół będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santini 28.03.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Inwestor tak, bo jest uczestnikiem procesu budowlanego, elektryk już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.03.2023 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Mój elektryk nie wpisywał się do Dziennika. Przekazał mi protokół z pomiarów i zaświadczenie o posiadanych uprawnieniach budowlanych.Dla PINB-u to wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2023 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?39443-Najśmieszniejsze-teksty-z-dzienników-budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts