Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna a wpisy w dzienniku budowy.

Recommended Posts

Witam. Prośbę mam wielką: może mi ktoś wytłumaczyć jak wygląda sprawa z wpisami w dzienniku budowy odnośnie instalacji elektrycznej? Mój kierownik budowy twierdzi że elektryk który będzie wykonywał u mnie instalację może dokonać takiego wpisu w dzienniku. Z tego co ja poczytałem na internecie to żeby owy elektryk mógł wpisać się w dziennik musi posiadać specjalne uprawnienia ale to były posty przeważnie z przed kilku lat i może coś się zmieniło od tego czasu?

Może spokojnie sobie wpisywać pomiędzy wpisami kierownika budowy ten i tak ma wpisy przed i po więc nie ma problemu - datuje i wpisuje, kierownik się z tym zapoznaje. Natomiast mniej wpis w Dziennik budowy, bardziej interesują Cię wszelkie protokoły, pomiary i odbiory oraz cała dokumentacja dotycząca instalacji elektrycznej w domu. Musisz to mieć, by nadzór po zawiadomieniu o zakończeniu budowy mógł dopuścić dom do eksploatacji - zamieszkania.

Zapewne przeglądałeś dziennik budowy i widziałeś , że nie ma tam osobnego protokołu odbioru technicznego instalacji elektrycznej.

Słuchaj się kierownika bo to On wie co może być gdy uda się do nadzoru budowlanego :yes: Forum też jest pełną skarbnicą wiedzy , niekiedy zdziwisz się jak zasypią Cię przepisami:lol2: które do budowy nie mają wiele wspólnego, a są.

Pozdrawiam

Edytowane przez CityMatic

Witam. Prośbę mam wielką: może mi ktoś wytłumaczyć jak wygląda sprawa z wpisami w dzienniku budowy odnośnie instalacji elektrycznej? Mój kierownik budowy twierdzi że elektryk który będzie wykonywał u mnie instalację może dokonać takiego wpisu w dzienniku. Z tego co ja poczytałem na internecie to żeby owy elektryk mógł wpisać się w dziennik musi posiadać specjalne uprawnienia ale to były posty przeważnie z przed kilku lat i może coś się zmieniło od tego czasu?

Wpis elektryka jest tam zbędny.

Kierownik także nie wpisuje osobno każdej pierdoły która jest wykonana tylko poświadcza wykonanie

w jednym punkcie wszystkich instalacji czyli gaz, elektryka, woda, grzewcza , a następnie w drugim całości prac wykończeniowych.

Elektryk po wykonaniu instalacji powinien wykonać pomiary oraz dostarczyć odpowiednie protokoły potrzebne dla procesu zakończenia budowy oraz oświadczenia dla zakładów energetycznych.

O ile elektryk nie posiada uprawnień budowlanych tylko same elektryczne to i tak potrzebny będzie podpis kierownika budowy.

Edytowane przez Mareks77