Grzegorz_ST 24.03.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Mam zamiar wykonać u siebie ogrodzenie działki z siatki panelowej. Na razie szukam informacji, jak to się robi i nie wygląda to na specjalnie skomplikowane ale zastanawia mnie jedna rzecz związana z montażem betonowych podmurówek. Z tego co zdążyłem się zorientować, podmurówki są stabilizowane stalowymi ceownikami wkręcanymi do słupków lub betonowymi cokolikami z odpowiednimi nacięciami. W przypadku tych drugich, nacięcia są z dwóch przeciwległych stron lub pod kątem prostym (do narożników). Moja działka ma kilka narożników o nieregularnych kątach. Jak w takim przypadku stabilizuje się podmurówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.03.2023 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Betonowe kształtki do słupka i inne elementy są tylko na zewnątrz ponad poziomem gruntu, w ziemi sam słupek jest wbetonowany. Wierci się lub kopie otwory w określonej siatką odległości i osadza słupek a po związaniu osadza betonowe kształtki i płyty.Sam słupek jest przynajmniej 0,5m dłuższy od panelu z podmurówką.Łączniki podmurówki robione są tylko pod kątem prostym 90*, w przypadku innych kątów można szlifierką z tarczą do betonu ściąć narożnik aby panel wszedł pod potrzebnym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 25.03.2023 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Dziękuję za odpowiedź. Tak wiem, że słupki są betonowane, chodziło mi o problem ze stabilizacją prefabrykowanych podmurówek. Jeśli poprzycinam (tak jak na zdjęciu poniżej) z jednej strony te betonowe cokoliki w które wsadza się podmurówki to podparcia z jednej strony nie będzie. Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zastosować w tym przypadku stalowych ceowników, wkręconych do słupka pod kątem, jak na obrazku poniżej. Będę wdzięczny za informację, jak sobie poradziliście w takiej sytuacji na Waszych działkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2023 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 W kwadratowy lub prostokątny słupek nie wkręcisz uchwytów pod kątem. Betonowe kształtki można tak przyciąć aby podparcie było z obu stron. Przy kątach do 45* przycina się kształtki proste a powyżej tego kąta kształtki kątowe 90* Na fotce zaznaczyłeś w przybliżeniu linię cięcia. Podparcie istnieje z obu stron natomiast powstały luz zależy od dokładności. Należy wziąć pod uwagę grubość panelu.Cięcie od narożnika jest błędem W taki sposób wykonane cięcie i umieszczony panel nie będzie miał luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz_ST 27.03.2023 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Teraz wszystko jasne, dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.03.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Cięcie musisz oczywiście wykonać jeszcze dalej bowiem właśnie w tą komorę wchodzi słupek.W razie kłopotu możesz wykonać cięcie narożnika także w panelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts