Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie druciane panelowe - motaż podmurówek

Recommended Posts

Mam zamiar wykonać u siebie ogrodzenie działki z siatki panelowej. Na razie szukam informacji, jak to się robi i nie wygląda to na specjalnie skomplikowane ale zastanawia mnie jedna rzecz związana z montażem betonowych podmurówek. Z tego co zdążyłem się zorientować, podmurówki są stabilizowane stalowymi ceownikami wkręcanymi do słupków lub betonowymi cokolikami z odpowiednimi nacięciami. W przypadku tych drugich, nacięcia są z dwóch przeciwległych stron lub pod kątem prostym (do narożników). Moja działka ma kilka narożników o nieregularnych kątach. Jak w takim przypadku stabilizuje się podmurówki?

Zrzut ekranu 2023-03-24 154424.jpg

Betonowe kształtki do słupka i inne elementy są tylko na zewnątrz ponad poziomem gruntu, w ziemi sam słupek jest wbetonowany. Wierci się lub kopie otwory w określonej siatką odległości i osadza słupek a po związaniu osadza betonowe kształtki i płyty.

Sam słupek jest przynajmniej 0,5m dłuższy od panelu z podmurówką.

Łączniki podmurówki robione są tylko pod kątem prostym 90*, w przypadku innych kątów można szlifierką z tarczą do betonu ściąć narożnik aby panel wszedł pod potrzebnym kątem.

Dziękuję za odpowiedź. Tak wiem, że słupki są betonowane, chodziło mi o problem ze stabilizacją prefabrykowanych podmurówek. Jeśli poprzycinam (tak jak na zdjęciu poniżej) z jednej strony te betonowe cokoliki w które wsadza się podmurówki to podparcia z jednej strony nie będzie.

Zrzut ekranu 2023-03-25 094312.jpg

Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zastosować w tym przypadku stalowych ceowników, wkręconych do słupka pod kątem, jak na obrazku poniżej.

ceo.jpg

Będę wdzięczny za informację, jak sobie poradziliście w takiej sytuacji na Waszych działkach.

W kwadratowy lub prostokątny słupek nie wkręcisz uchwytów pod kątem. Betonowe kształtki można tak przyciąć aby podparcie było z obu stron.

Przy kątach do 45* przycina się kształtki proste a powyżej tego kąta kształtki kątowe 90*

Na fotce zaznaczyłeś w przybliżeniu linię cięcia. Podparcie istnieje z obu stron natomiast powstały luz zależy od dokładności.

Należy wziąć pod uwagę grubość panelu.Cięcie od narożnika jest błędem

Rysunek2.jpg

W taki sposób wykonane cięcie i umieszczony panel nie będzie miał luzu.