Pączysław 26.03.2023 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Witam, zgłaszam się tutaj z następującym problemem. Otóż mam w domu między pokojami pozostałości po starym przejściu z jednego do drugiego pokoju tzn. została ościeżnica, drzwi już nie ma dawno, chciałbym się pozbyć tej ościeżnicy i jakoś ''zamurować'' tą dziurę po przejściu ale nie chcę jej dosłownie zamurowywać, szerokość tego to około 20 cm. Moje pytanie czy dobrym pomysłem byłoby upchanie waty i założenie regipsu z obu stron ? Chodzi mi najbardziej o akustykę bo wszystko z pokoju obok słychać i trochę przeszkadza to w funkcjonowaniu. Jeśli wata to dobry pomysł to prosiłbym o porady jak najłatwiej to wykonać. Czy potrzebne są jakieś stelaże ? specjalistyczne narzędzia ? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Najlepiej było by wywalić ościeżnicę i zamurować bloczkami, no ale jeśli ościeżnica jest metalowa i nie wystaje z tynku to można dać płyty. Na pewno stelarze DC60 w poprzek przykręcić do ościeżnicy tak any zostawić 12mm na grubość płyty a następnie zaszpachlować szparę pomiędzy płytami a pozostałą ścianą i na pewno zatopić w gipsie taśmę siatkową aby nic nie pękało. Pomiędzy płyty wełna jak najtwardsza, Można wrzucić w płytach 10cm tak aby same trzymały się pomiędzy stelażami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pączysław 26.03.2023 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Ościeżnica właśnie jest drewniana i wystaje, o jakich bloczkach mówisz ? czy spełnią one rolę akustyczną i czy nie będzie to trudniejsze zadanie niż właśnie upchanie wełny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.03.2023 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Jeśli ościeżnica wystaje to jak chcesz to zrobić w miarę estetycznie bez jej demontażu.Jeśli jakakolwiek inna praca jest dla Ciebie trudniejsza niż upchanie wełny to poszukaj fachowca od prac wykończeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pączysław 27.03.2023 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2023 Napisałem wyraźnie że chcę pozbyć się tej ościeżnicy, proszę doczytać I co do bloczków no to nie mam praktycznie zadnego doświadczenia zapytałem czy spełni to lepiej rolę niż wełna w sensie akustycznym, to znaczy żeby wyciszyło dzwięki z pokoju obok. a z fachowcami to ciężko bo każdy teraz ma się za fachowca to mogę i ja nim być, od czego jest internet a wyjdzie mi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 06.04.2023 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Szanowny Panie,po demontażu ościeżnicy otwór należy dokładnie oczyścić i zagruntować, co zwiąże kurz i inne zabrudzenia, zwiększy przyczepność, zmniejszy chłonność podłoża. Może Pan wykorzystać grunt szybkoschnący Śnieżka Acryl-Putz GR43 Pro. Najlepszym wyjściem będzie zamurowanie otworu bloczkami z gazobetonu, a następnie nałożenie tynku lub przyklejenie płyt gipsowo-kartonowych, żeby wyrównać powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts