Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare przejście między pokojami

Pączysław

Recommended Posts

Witam, zgłaszam się tutaj z następującym problemem. Otóż mam w domu między pokojami pozostałości po starym przejściu z jednego do drugiego pokoju tzn. została ościeżnica, drzwi już nie ma dawno, chciałbym się pozbyć tej ościeżnicy i jakoś ''zamurować'' tą dziurę po przejściu ale nie chcę jej dosłownie zamurowywać, szerokość tego to około 20 cm. Moje pytanie czy dobrym pomysłem byłoby upchanie waty i założenie regipsu z obu stron ? Chodzi mi najbardziej o akustykę bo wszystko z pokoju obok słychać i trochę przeszkadza to w funkcjonowaniu. Jeśli wata to dobry pomysł to prosiłbym o porady jak najłatwiej to wykonać. Czy potrzebne są jakieś stelaże ? specjalistyczne narzędzia ? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam ;)

Najlepiej było by wywalić ościeżnicę i zamurować bloczkami, no ale jeśli ościeżnica jest metalowa i nie wystaje z tynku to można dać płyty. Na pewno stelarze DC60 w poprzek przykręcić do ościeżnicy tak any zostawić 12mm na grubość płyty a następnie zaszpachlować szparę pomiędzy płytami a pozostałą ścianą i na pewno zatopić w gipsie taśmę siatkową aby nic nie pękało. Pomiędzy płyty wełna jak najtwardsza, Można wrzucić w płytach 10cm tak aby same trzymały się pomiędzy stelażami.

Napisałem wyraźnie że chcę pozbyć się tej ościeżnicy, proszę doczytać ;) I co do bloczków no to nie mam praktycznie zadnego doświadczenia zapytałem czy spełni to lepiej rolę niż wełna w sensie akustycznym, to znaczy żeby wyciszyło dzwięki z pokoju obok. a z fachowcami to ciężko bo każdy teraz ma się za fachowca to mogę i ja nim być, od czego jest internet a wyjdzie mi taniej

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

po demontażu ościeżnicy otwór należy dokładnie oczyścić i zagruntować, co zwiąże kurz i inne zabrudzenia, zwiększy przyczepność, zmniejszy chłonność podłoża. Może Pan wykorzystać grunt szybkoschnący Śnieżka Acryl-Putz GR43 Pro. Najlepszym wyjściem będzie zamurowanie otworu bloczkami z gazobetonu, a następnie nałożenie tynku lub przyklejenie płyt gipsowo-kartonowych, żeby wyrównać powierzchnię.