Marco36 31.03.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Nie podam konkretnego modelu - bo później będziesz miał do mnie pretensje jak coś nie wyjdzie.Pytanie też co jest aktualnie dostępne na rynku. Twoje prawdopobne OZC to 5 kW (+/- 0,5 kW - zyski bytowe na "+" czyli niższa potrzebna moc, a na "-" straty na ewentualnie niedokładnie położonych izolacjach termicznych, czyli wyższa potrzebna moc).Dwa wpisy wyżej podałem kilka modeli PC.Jak dla mnie będą dobre modele co temp. biwalentną złapią w zakresie od -12*C do -18*C (w III strefie do -20*C).Przy podłogówce celowałbym w temp. biwalentną bliżej -15*C (z tolerancją na minus). Prywatnie mam Daikina 6 kW z przeliczoną temp. biwalentną w okolicy -13,5*C przy grzejnikach i po trzech zimach nie narzekam. Panasonic'i są u nas znane i popularne; no i wypada optymalnie z temp. biwalentną w okolicy -15*C obsłuży 90% zimy bez użycia grzałki;LG ma dobrą wydajność grzewczą, ale nieco uboższy system sterowania; Daikin jest dobry jakościowo i wydajny, ale jeden z droższych;pozostałych nie znam, jak mają sterowanie rozwiązane.Na wykresach widać jak zachowuje się ich moc grzewcza podczas mrozów. Edytowane 31 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 31.03.2023 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Więc przy 5kW mojego mam celować w pompe 7kW przy Panasonic? Daikin 4kW czy 6kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 31.03.2023 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Nie!Dlaczego wyskakujesz z Panasonic 7 kW - skoro od początku cały czas jest mowa o 5 kW ?Cofnij się do połowy poprzedniej strony gdzie wstawiłem wykresy.Tam masz opis który model gdzie łapie temp. biwalentną.Biwalentna to taka co do niej grzeje samym kompresorem, a poniżej tej granicznej temp. wspomaga się grzałką. Dla OZC 5 kW - tak orientacyjnie :Daikin 4 kW (-17*C), Panasonic 5 kW (-15*C), Panasonic 7 kW (-17*C), LG 5 kW (-18*C), Haier 8 kW (-13,5*C), Samsung 4 (-14*C), Samsung 6 kW (-17*C), Galmet 6 kW (Galmet nieco słabo -12*C). Zbyt mocna PC będzie miała większe ryzyko taktowania w dodatnich temperaturach powietrza. Edytowane 31 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 31.03.2023 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Oki. Pytam gdyż była mowa o 5kw OZC i na tyle sama pompa więc sądziłem że za mało.Tak więc mam możliwość zamiany na Panasonic 5kW (ona ma chyba grzałkę 3kW). Daikina zobaczę czy instalator Dewelopera ma w ofercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 31.03.2023 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 przy zawężeniu wyboru do Panasonica : i założeniu, że OZC jest gdzieś między 4,5 a 5,5 kW. Bo tak po prawdzie mamy jakieś dane od dewelopera, ale nie wiadomo do końca na ile te dane są realne ?!? Temp. biwalentna dla Panasonica 5 kW wyjdzie między -12*C (przy mostkach termicznych i OZC 5,5 kW) do -16*C (przy sprzyjających okolicznościach i OZC bliżej 4,5 kW); Dla Panasonica 7 kW temp. biwalentna wyjdzie między -15*C (przy OZC bliżej 5,5 kW) do -18*C (przy OZC bliżej 4,5 kW). Gdy OZC wyjdzie bliżej 5 kW, to uzyskasz wynik w połowie tych tolerancji. Panasonic 7 kW w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym, może nie będzie jakoś bardzo przerośnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 01.04.2023 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 mam więcej danych na temat budynku. czy na ich podstawie można dokłądniej przewidzieć czy wziąść 5 czy 7 kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.04.2023 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2023 Nie! Dlaczego wyskakujesz z Panasonic 7 kW - skoro od początku cały czas jest mowa o 5 kW ? Cofnij się do połowy poprzedniej strony gdzie wstawiłem wykresy. Tam masz opis który model gdzie łapie temp. biwalentną. Biwalentna to taka co do niej grzeje samym kompresorem, a poniżej tej granicznej temp. wspomaga się grzałką. Dla OZC 5 kW - tak orientacyjnie : Daikin 4 kW (-17*C), Panasonic 5 kW (-15*C), Panasonic 7 kW (-17*C), LG 5 kW (-18*C), Haier 8 kW (-13,5*C), Samsung 4 (-14*C), Samsung 6 kW (-17*C), Galmet 6 kW (Galmet nieco słabo -12*C). Zbyt mocna PC będzie miała większe ryzyko taktowania w dodatnich temperaturach powietrza. Nie ma czegoś takiego jak taktowanie Wystarczy spełnic podstawowe warunki Widac że tym TAKTOWANIEM -tak nasiąknęło Forum i głowy Forumowiczów że nic tego nie zmieni. Choć mam nadzieję że może za parę lat Ech az sie czytac nie chce Taktowanie- a to takie proste aby tego uniknąć. Szkoda czasu a tym bardziej nerwów bo zaraz hejt i kłutnia kto ma dłuższego. Na ra musicie z tym żyć - Szkoda ale ja już nie daje rady więc odpuszczam zbędne dyskusje Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 02.04.2023 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 a zapytam jakie minusy bedą sytuacji gdy pompa ciepła przykładowo 7kW Panasonic bedzie za duża o te 1,5kW przykładowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.04.2023 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Jak grube masz wylewki?Czy preferujesz duże zużycie CWU??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 02.04.2023 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Podkład betonowy pod posadzki parteru z izolacją przeciwwilgociową i termiczna 20 cmNa pietrze styropian 8 cm strop wełnna termoziolacyjna 26 cmposadzki ile maja grubosci nie mam danychCWU to w tym momencie mamy 10m3 przez pół roku wieć raczej się nie zwiększy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.04.2023 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Tą wiedzę należy uzupełnić; - ten kto liczył OZC - musi te parametry znać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 03.04.2023 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Budynek stoi na ławach fundamentowych. Na nich stoją bloczki betonowe i potem mury z gazobetonu. Sama grubość chudziaka to około 12-15 cm. Posadzka 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.04.2023 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Sama grubość chudziaka to około 12-15 cm. Posadzka 8 cm Posadzka o grubości 8 cm????? Jeżeli grubość chudziaka jest prawdziwa ; - to raczej Panasonic 5 kW, - a nawet Daikin 6 kW, - i zwiększona możliwość grzania w II taryfie prądowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 03.04.2023 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Tak mi napisał deweloper - Posadzka będzie cementows z miksokreta 8 cm.Niestety Daikin nie wchodzi w grę gdyż instalator jego nie ma jej w ofercie. Ten Panasonic 5kW wystarczy? Jeszcze jedno pytanie o czynnik w pompie, jest to R32 a z biegiem czasu będą pompy na r290 czy są już takie pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.04.2023 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Ten Panasonic 5 kW wystarczy? Pomyłka; - przy tej grubości chudziaka powinno być 7 kW Są pompy na r290 - google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity20 04.04.2023 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Czy warto dopłacać do takich pomp czy nie ma to sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts