Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant AtmoTEC VUW 240/3-3 - problem z CWU

Recommended Posts

Cześć,

Być może jestem przewrażliwiony i szukam dziury w całym, jednak ostatnio zacząłem podejrzewać swój kocioł dwufunkcyjny o jakąś bolączkę.

Pierwszym z objawów było dwukrotne (w różnych odstępach czasu, dość losowo) nie uruchomienie się grzania wody użytkowej podczas zapotrzebowania. Nie jestem w stanie powiedzieć czy sam kocioł się włączył, czy nie, bo akurat byłem w wannie i zamiast ciepłej wody leciała zimna.

Innym objawem, który zauważyłem, jest dużo wyższa temperatura CWU na kotle w porównaniu z tą lecącą z kranu, i jej temperatura również jest zależna od miejsca zapotrzebowania.

Temperatura CWU zadana na kotle to 55 stopni Celsjusza, natomiast czujnik NTC na wylocie z podgrzewacza podaje temperaturę:

-ok. 65-67 stopni Celsjusza, gdy zapotrzebowanie jest z kranów umywalkowych (i faktycznie woda w kranie ma ok. 55 stopni)

-ok. 75 stopni Celsjusza, gdy zapotrzebowanie jest z kranu wannowego, bądź z prysznica/deszczownicy (tu woda ma znacznie mniej, koło 45 stopni)

Komora spalania została dokładnie wyczyszczona, podgrzewacz został odkurzony długim pędzlem między lamelami, nawet zamieniłem czujniki NTC na zasilaniu i powrocie z podgrzewacza aby wyeliminować wadliwość czujnika. Wiadome, że jest inny przepływ między kranem umywalkowym a wannowym/prysznicem, jednak spodziewałbym się wówczas również spadku temperatury wody na czujniku NTC a nie jej wzrostu.

Jeśli to faktycznie jest problem, to prosiłbym o potwierdzenie, czy warto:

-rozebrać podgrzewacz

-rozebrać czujnik przepływu

-rozebrać zawór trójdrogowy

Piec ma ok. 10 lat.

Dzięki za rady!

https://forum.murator.pl/topic/272792-vaillant-atmotec-vuw-2403-3-problem-z-cwu/

Temperatura wody jest zależna od przepływu wody. Należy przyjrzeć się czujnikom temperatury, przepływu lub armaturze gazowej.

Należy zwrócić uwagę na wszystko..... niektórych modelach były jeszcze membrany.

https://forum.murator.pl/topic/272792-vaillant-atmotec-vuw-2403-3-problem-z-cwu/#findComment-8054757