FKowal 26.03.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Cześć, Być może jestem przewrażliwiony i szukam dziury w całym, jednak ostatnio zacząłem podejrzewać swój kocioł dwufunkcyjny o jakąś bolączkę.Pierwszym z objawów było dwukrotne (w różnych odstępach czasu, dość losowo) nie uruchomienie się grzania wody użytkowej podczas zapotrzebowania. Nie jestem w stanie powiedzieć czy sam kocioł się włączył, czy nie, bo akurat byłem w wannie i zamiast ciepłej wody leciała zimna.Innym objawem, który zauważyłem, jest dużo wyższa temperatura CWU na kotle w porównaniu z tą lecącą z kranu, i jej temperatura również jest zależna od miejsca zapotrzebowania.Temperatura CWU zadana na kotle to 55 stopni Celsjusza, natomiast czujnik NTC na wylocie z podgrzewacza podaje temperaturę:-ok. 65-67 stopni Celsjusza, gdy zapotrzebowanie jest z kranów umywalkowych (i faktycznie woda w kranie ma ok. 55 stopni)-ok. 75 stopni Celsjusza, gdy zapotrzebowanie jest z kranu wannowego, bądź z prysznica/deszczownicy (tu woda ma znacznie mniej, koło 45 stopni) Komora spalania została dokładnie wyczyszczona, podgrzewacz został odkurzony długim pędzlem między lamelami, nawet zamieniłem czujniki NTC na zasilaniu i powrocie z podgrzewacza aby wyeliminować wadliwość czujnika. Wiadome, że jest inny przepływ między kranem umywalkowym a wannowym/prysznicem, jednak spodziewałbym się wówczas również spadku temperatury wody na czujniku NTC a nie jej wzrostu. Jeśli to faktycznie jest problem, to prosiłbym o potwierdzenie, czy warto:-rozebrać podgrzewacz-rozebrać czujnik przepływu-rozebrać zawór trójdrogowy Piec ma ok. 10 lat. Dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2023 Temperatura wody jest zależna od przepływu wody. Należy przyjrzeć się czujnikom temperatury, przepływu lub armaturze gazowej.Należy zwrócić uwagę na wszystko..... niektórych modelach były jeszcze membrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts