Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopasowanie pompy ciepła powietrze-woda do budynku

Bednar87

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

W budowie mam dom z poddaszem użytkowym o kubaturze około 620 metrów sześciennych. Źródłem ciepła będzie pompa ciepła powietrze woda ze zbiornikiem do CWU. Ogrzewanie podłogowe. Poniżej załączam link do aplikacji ciepło właściwe oraz dokładne dane dotyczące ocieplenia budynku.

W domu będzie również klimatyzacja (2 jednostki wewnętrzne oraz 1 zewnętrzna) o mocy około 5-5.5 kw (model LG MultiSplit model DC18RK moc chłodnicza

5,0kW moc grzewcza 5,8kW) oraz kominek powietrzny na drewno z instalacją DGP.

Wymyśliłem sobie, i to chciałbym zweryfikować z bardziej doświadczonymi osobami na forum, że PC będzie pracowała w trybie biwaletnym; w większe mrozy wspomagana będzie przez klimatyzator oraz kominek. Ustaliłem temperaturę biwalentną na poziomie -7 stopni Celsjusza (na podstawie aplikacji ciepło właściwe oraz empirycznych danych pogodowych za poprzednie 2 lata). Moc potrzebna do ogrzania budynku do 23 stopni C przy poniższej charakterystyce energetycznej budynku to 5.1 KW. Zatem szukam urządzenia które jest w stanie dostarczyć taka moc przy A-7/W35. Znalazłem pompę ciepła LG THERMA V (split + CWU) która, według specyfikacji technicznej, może osiągnąć takie parametry już przy mocy nominalnej 5.5 KW. Ta sama pompa dla A-15/W35 osiąga moc 5.12KW/COP 2.3.

Model wyżej (7KW) dla A-15/35 osiąga już 6KW/COP 2.25.

czy ja dobrze rozumuję, że pompa o mocy 5.5 KW teoretycznie wystarczyłaby do ogrzania budynku w trybie biwalentnym, czy jest jakiś (pewnie oczywisty) aspekt, o którym zapominam? czy ta strategia ogrzewania budynku oraz dobór mocy PC ma sens?

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi!

https://cieplo.app/wynik/1gcnq

Wymiary obrysu budynku 11x12m

Powierzchnia wewn. jednego piętra 117m2

Powierzchnia całkowita budynku 199m2

Powierzchnia ogrzewana* 199m2

Kubatura przestrzeni ogrzewanej* 581m3

Wysokość piętra 3,1m

Ogrzewane piętra parter, poddasze

Dach dach skośny z poddaszem

Ściany 46cm, konstrukcja: beton komórkowy + styropian grafitowy, izolacja: styropian grafitowy 20cm

Izolacja od góry Dach, Wełna mineralna 35cm

Izolacja od dołu Podłoga parteru, Styropian grafitowy 10cm

Drzwi i okna Okna: 15 szt. (nowe z trzema szybami)

+ drzwi balkonowe 2 szt.

+ duże przeszklenia 2 szt.

/łączna powierzchnia 54m2/

Drzwi: 1 szt. (nowe drewniane)

Garaż Jednostanowiskowy (d)ogrzewany

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

Temperatura w części ogrzewanej 23,0°C

Edytowane przez Bednar87
  • Like 1

Nie mam klimatyzatorów ( do chłodzenia wystarcza mi pompa ciepła z wodą 16 stopni w podłodze),więc nie wiem jak one grzeją w mroźnie dni , jedynie z tego co wyczytałem , to wcale się nie odszraniają więc grzeją z bardzo niskim COPem ( tak jakby grzałkami) ( może nie wszystkie). Ale jeśli tak jest , to po co wprowadzać szum , jak można również grzałkami (choćby tymi w PC) Dogrzać wodę (tym bardziej ,że do CWU też będą potrzebne przy małej pompie). Do tego kolejny szum z DGP ( może mało słyszalny , ale zawsze).

Już w nazwie tematu popełniony jest błąd logiczny.

Jeśli dom jest "w budowie"

To dom i instalację należy dopasować do źródła ciepła, a nie odwrotnie.

Dlaczego projektujesz instalację na 35*C

Instalację zrób na 30*C i ta sama 5,5 kW pompa będzie wymagać pomocniczego źródła ciepła tylko kilka dni w roku.

W takim przypadku, grzałki jako źródło pomocnicze jest rozwiązaniem optymalnym.

Klimatyzator, aby wystartować w ujemnej temperaturze musi mieć stale podgrzewaną sprężarkę.

2 klimy, kominek, pompa ciepła pomyśl jeszcze o kotle na ekogroszek!!!

spokojnie, to jest wszystko w projekcie, nie koniecznie musi przełożyć się na stan faktyczny. Po prostu szukam optymalnego rozwiązania tak, aby w domu było ciepło. Być może powinienem był to inaczej opisać - dom jest w budowie więc mogę zdecydować jeszcze czym i jak wspierać PC; kominek i tak będzie - ale nie koniecznie z systemem DGP.

Już w nazwie tematu popełniony jest błąd logiczny.

Jeśli dom jest "w budowie"

To dom i instalację należy dopasować do źródła ciepła, a nie odwrotnie.

Dlaczego projektujesz instalację na 35*C

Instalację zrób na 30*C i ta sama 5,5 kW pompa będzie wymagać pomocniczego źródła ciepła tylko kilka dni w roku.

W takim przypadku, grzałki jako źródło pomocnicze jest rozwiązaniem optymalnym.

Klimatyzator, aby wystartować w ujemnej temperaturze musi mieć stale podgrzewaną sprężarkę.

Dzięki za podpowiedź. 35*C jest w projekcie więc taka wartość przyjąłem do obliczeń.

spokojnie, to jest wszystko w projekcie, nie koniecznie musi przełożyć się na stan faktyczny. Po prostu szukam optymalnego rozwiązania tak, aby w domu było ciepło.

OK zapytam inaczej czy Twoja żona też kupuje 4 różne pralki, aby wesprzeć poczciwą pralkę Franię? Jeśli projektant wpisze Ci w projekcie te 5 pralek to kupisz 5 czy ograniczysz się do 3. Ja ograniczył bym się do 1 ale kto bogatemu zabroni, do kotła na ekogroszek weź jeszcze kocioł zgazowujący drewno z 2000l buforem.

2 klimy, kominek, pompa ciepła pomyśl jeszcze o kotle na ekogroszek!!!

A co tu dziwnego na te czasy ? Pompa ma swoje ograniczenia jak np defrosty w temperaturach -2 do +5 -pradu może od czasu do czasu braknąć i wtedy kominek jak znalazł klimatyzatory na okresy przejściowe i lato jak znalazł -często wystarczy im kilkanascie minut aby tylko dogrzać o stopień czy dwa i praca całej instalacji nie jest konieczna. Sam osobiście mam akurat dwa kilimatyzatory pompę ciepła i kocioł zasypowy 2000l buforem i..........bardzo mi to pasuje.

Fakt nie budowałem tego od początku tylko są to kolejne etapy przeobrażania żużlowego klocka z lat 70 tych ubiegłego wieku tym niemniej posiadanie takiej uniwersalnej instalacji ma bardzo wiele zalet i daje wiele możliwości. Budując od zera warto jednak i dziś nie ustawiać się pod jedno źródło ciepła -kominek powinien dać rade ogrzać dom gazetami w razie W . Pompa ciepła i klimatyzatory to tańsze rozwiązanie niż pompa i klimakonwektory a mamy i ciepło i chłodno w razie potrzeby. Zamiast złosliwie doradzać ekogroszki do tego zestawu idealnie pasuje fotowoltaika.

Natomiast klimatyzatory przy minus 7 to bym sobie odpuścił - szkoda sprężarek dla COP 1 a pewnie gdzieś tam w pobliżu tego się zakręcą. Już lepiej ten kominek zamiast na powietrze zrobić z płaszczem wodnym i podpiąć do ...... no bufora bo on daje dodatkowe możliwości czy to na zasilanie z solarów czy też PV no i mamy załatwiony temat CWU - da się to tak zorganizować aby niewielkim kosztem hulało nawet jak prądu nie ma.

Ogólnie po kilku latach używania bufora wiem że zaczynając budować dom od zera zacząłbym od zaprojektowania bufora pod potrzeby domu - tak aby w razie zmiany koniunktury móc do niego podłączać dowolne żródła - od gazu poprzez węgiel do pradu solarów i pomp ciepła - instalacja ta sama. Tak mam teraz i widzę że jest to super - jak mam tani opał i czas to rozpalam - jak mam lenia albo jestem chory naciskam guzik w sterowniku. Jak wyjeżdżam załączam zwykłą grzałkę w buforze na podtrzymanie 8 do 10 ciu stopni w domu. Jak się dorobie sterownika do pompy na telefon i do grzałki to będę raczej polegał na pompie ale póki co prosta grzałka pewniejsza .

Edytowane przez Chris Zielonka

Natomiast klimatyzatory przy minus 7 to bym sobie odpuścił - szkoda sprężarek dla COP 1

Nic podobnego. Przykład z testów Gree Amber Prestige:

attachment.php?attachmentid=463236

Jak widać przy -22/20* klima o mocy 5kWma zmierzony COP 2,13 a przy -7/20 COP=3,33. Inne podobnie. Oczywiście przy 23* wewnątrz będzie trochę niższy COP - ale do 1 będzie mu bardzo daleko.

Sprężarkom praca w największe mrozy niestraszna. To, co jest im straszne to start na zimno w takie mrozy, że olej jest rozrzedzony nieodparowanym czynnikiem i nie smaruje skutecznie. Jak ktoś klimy nie wyłączy (czy to z przycisku, czy odpalając kominek) to nawet klima nieprzystosowana do najniższych temperatur będzie bezpiecznie chodziła. A klimy przystosowane do pracy w największe mrozy mają grzałkę karteru która ogrzewa olej żeby z niego odparować czynnik i bez problemu startują w największe mrozy.

Dokładanie kominka (czy innego wysokotemperaturowego źródła, któremu powrót zimnej wody szkodzi) do PC (niskotemperaturowego) to proszenie się o kłopoty. A do tego pozbawia kominek ważnej zalety, czyli działania bez prądu co będzie nieocenione przy awarii zasilania.

Edytowane przez Kaizen

Wysokotemperaturowe źródło i PC sa do pogodzenia buforem = z niego można czerpać na CWU 45 na podłogi 30 a na grzejnik drabinkowy w łazience 50.

Kwestia tylko zaworów termostatycznych. Dlatego on jest tak świetnym rozwiązaniem. No a jeśli klimy śmigają w mrozy to nawet lepiej bo ich spectrum zastosowań się poszerza i jest coś na wypadek jakichś awarii pompy czy innych sytuacji. A agregat pradotwórczy ? No czemu nie - tyle że niewielki taki aby uciągnął pompki obiegowe podłogówki i kominka - no dołóżmy jeszcze telewizor.

P.S

Grzałka do bufora kosztuje 200 zł to byłby grzech nie mieć :)

Edytowane przez Chris Zielonka
  • Like 1

Wysokotemperaturowe źródło i PC sa do pogodzenia buforem = z niego można czerpać na CWU 45 na podłogi 30 a na grzejnik drabinkowy w łazience 50.

Jakoś pospinać się da oczywiście. Tylko po co zmniejszać COP, komplikować układ buforem, dokładać sterowanie - kiedy wszystko ogarnie sama PC?

Kwestia tylko zaworów termostatycznych.

Masz projekt podłogówki na zaworach termostatycznych? To też proszenie się o kłopoty.

Grzałka do bufora kosztuje 200 zł to byłby grzech nie mieć :)

Bufor kosztuje tysiące, miejsce zajmowane przez niego tysiące, automatyka kolejne tysiące, kominek z płaszczem, osprzętem i montażem kolejne tysiące drożej w porównaniu z takim bez prądu i płaszcza, agregat tysiące.

Zawory termostatyczne kolega źle zrozumiał - miałem na mysli zawór 3 d termostatyczny na wyjściach z bufora regulujący temperaturę dostarczaną do układu - czy to podłogówka czy grzejniki czy woda z wężownicy do CWU, Owszem bywa że trzeba wydac tysiąc złotych ale w trakcie budowy domu to rzecz nieunukniona. Załóżmy że autor zechce używać pompy ciepła - prawie w każdej instalacji z pompą ciepła instaluje się bufor często i 500 litrowy - to już koszt zamontowania 1000 lub więcej nie jest dużo większy. Jeśli by projektować kable to pewnie trza dać grubszą wylewkę jako akumulator a to ... kosztuje tysiace :)

Automatyka potrzebna jest i przy PC i przy kablach raczej taka sama . Dobry bufor zawierający sprawną wężownicę CWU zmniejsza koszty i ilość potrzebnego miejsca bo odpada drugi zasobnik. Agregat nie musi kosztować tysiace bo wystarczy aby dał radę napędzić pompy obiegowe.Ogólnie polecam bufor jako główne źródło ciepła dla domu a co do niego podłączymy to kwestia dostępu do paliwa - kto ma miejsce na PV moze dać mu grzałki kto ma mniej może dać PC kto ma gaz tanio podepnie gaz a kto mieszka na śląsku podepnie kocioł za paliwo stałe kto ma las kocioł na drewno - Można też oczywiści postawić dom bez komina zdając się na pogodę i polską energetykę i zamiast komina kupić agregat za zaoszczędzone tysiące - ale bufora bym bronił jak niepodległości - choćby na okoliczność nadprodukcji prądu którą można w nim schować montujac grzałki za dużo mniej niż tysiąc.